Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Her şeyin başı eğitim diyoruz, çevre konusu çok daha fazla eğitime ihtiyaç duyulan bir alan” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında çevre eğitimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
GÜLLÜCE’NİN KONUŞMASI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığında gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Bakanlığımız tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde örnek bir okul çevresi planı hazırlanacak. Hazırlan plan pilot uygulama olarak bir meslek lisesinde uygulanacak. Daha sonra bu uygulama ülke de yaygınlaşacak. Fidan dikme kampanyalarının düzenlenmesine yönelik çalışmaların yapılması. Her yıl olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve topluma maal olmuş sanatçıların dünya çevre günü etkinlikleri kapsamında her hangi bir ilde çevre yürüyüşünün düzenlemesi, çevre düzeni, temizlik ve enerji tasarrufu ile ilgili başarılı çalışmalar yapan okullar bakanlıklar tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde incelenecek. Başarılı bulunan okullar, ‘turkuaz bayrak’ ile ödüllendirilecektir” diye konuştu.
PROJENİN AMACI
Projenin amacını açıklayan Bakan Güllüce, Ülkenin doğal kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve her türlü çevre sorunlarının giderilmesi için su, hava, enerji verimliliği ilkokul ve ortaokul düzeyinde öğrencilere, öğretmenlere, velilere yönelik destek verme, bilinçlendirme, bilgilendirme faaliyetleri amaçlanmaktadır. "Okul öncesinde 26 bin, ilkokul 28 bin ortaokul 17 bin, ortaöğretim 3 bin, mesleki ve teknik öğretim için 7 bin kişi, öğretmen sayısı okul öncesi 63 bin, ilkokul 288 bin, ortaokul 280 bin, ortaöğretim 117 bin, mesleki teknik eğitim için de 161 bin yani 911 bin öğretmen de hedefimizin içerisinde. Protokol kapsamında yürütülecek çalışmalar da şunlar; Çevre bilincini arttırmaya yönelik resim, afiş, hikaye, kısa film, fotoğraf yarışmaları ile ortaokul öğrencilerine yönelik Türkiye genelinde çevre, su, hava, enerji tasarrufu konularında proje yarışması düzenlenmesi. 81 ilde, örgün eğitim kademesinden ilkokul ve ortaokullardan birer tane ve teknik veya imam hatip ortaokullarından birer tane olmak üzere her okulun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen çevre kriterlerine göre çevre düzenlemesi ve donatımı yapılması” diye konuştu.
EĞİTİM VURGUSU
Güllüce, konuşmasına şöyle devam etti:"Milli eğitimsiz bunun olması mümkün değil. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanımıza bu protokolü imzalandığı için teşekkür ediyorum. Her şeyin başı eğitim diyoruz, çevre konusu çok daha fazla eğitime ihtiyaç duyulan bir alan. Desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise projenin önemini belirterek, “Bu bir başlangıç. Burada yapılması planlanan faaliyetler, daha çok pilot proje anlamında, daha sonra buradan aldığımız geri dönüşlerle bunu Türkiye genelinde, bütün okullarımızda yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Protokolün en genel anlamda hedefi, öğrencilerimize öğretmenlerimize, velilerimize çevre bilincini aşılamak ve özellikle çocuklarımızın kendi yaşadıkları ortamlara ilgili duyarlılığını artırmak" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Avcı ve Bakan Güllüce, çevre eğitimine yönelik işbirliği protokolünü imzaladı.