Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kocatepe Gençlik Fuarı’nın açılışını yaptı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezinin (KAGEM) ev sahipliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kocatepe Gençlik Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Kocatepe Camisi fuar alanında Kur’an tilavetiyle başlayan programda gençlere hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Allah’ın rahmeti, bereketi, mağfireti üzerinize olsun” diyerek sözlerine başladı.
Fuarın bu yılki temasının "bilgi, eylem, ahlak" olarak belirlendiğini ifade eden Başkan Görmez, “Bilginin taşıması gereken vasıflar vardır. Öncelikle bilgi, doğru bilgi olacak. Doğru olması için hakka dayanması, hakikati bize bildirmesi gerekir. Bugün yaşadığımız en büyük sorun bilgisizlikten ve cehaletten çok, bilgi kirliliğidir. Yeryüzünde en büyük cehalet, öğretilmiş cehalettir. Yeryüzünde en büyük cehalet enformatik cehalettir” dedi.
“Bizim medeniyetimize göre bilgi, bizi hakikate götüren bir yoldur. Bizim medeniyetimize göre bilgi, ahlak ve sorumluluk değilse o bilgi kaçınılması gereken bir bilgi olur” diyen Başkan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“BİLGİ, BİZİ HAKİKATE GÖTÜREN YOLDUR…”
Bir Latin atasözü olan 'Bilgi güçtür' sözünü doğru bulmuyorum. Eğer bilgiyi mutlak güç olarak kabul ederseniz, böyle bir bilgiden elde edilen ahlak pragmatist bir ahlak olur. Tek başına bilgi güçtür, sözü doğru bir söz değildir. Bizim medeniyetimize göre bilgi, bizi hakikate götüren bir yoldur. Bilgi, ahlak ve sorumluluk değilse, ahlaka ve sorumluluğa dönüşmüyorsa, o bilgi kaçınılması gereken, Peygamberimizin ifadesiyle, 'Faydasız ilimden Allah'a sığınırım' diye dua ettiği bir bilgi olur.
“ALİM, ALEMİ DOĞRU OKUYAN İNSAN DEMEKTİR…”
Bilgi hakikate ram olduğu zaman doğru bir güç olur, yol gösterir. Medeniyetimizde bilgiyi ifade eden üç temel kavram vardır. Bunlardan biri ilim, biri hikmet ve diğeri de marifettir. İlmin sahibine alim, hikmetin sahibine hakim, marifetin sahibine de arif diyoruz. Bunların üçünü birleştirdiğimiz zaman doğru bilgiye ulaşmış oluyorsunuz. Bu üç kavram bizim medeniyetimizde hikmet yıldıza, ilim aya teşbih edilir, marifet güneş olarak kabul edilir. Üçü birleştiği zaman nur gerçekleşir. Aydınlık gerçekleşir. Karanlıklar yerini aydınlığa bırakır.
“HER GENÇ BİR ÂLEMDİR. O ÂLEMİ OKUMAYAN ALİM OLAMAZ…”
Biz öyle bir kitabın müminleriyiz ki bize namaz kılın diye başlamıyor. Bizim iman ettiğimiz kitabın ilk emri ‘oku’ Namaz kılın, iman edin, ahlaklı olun diye başlamıyor. Ne diye başlıyor ‘Oku’ diye başlıyor. Burada bizden istenen okumak sadece kitap okumak değil. Zira biz, insanı, kâinatı, varlığı, âlemi ve gençliği okumak durumundayız. ‘Gençlik bir âlem’ demişsiniz. Aslında her genç bir âlem, her insan bir âlemdir. Allah her insanı bir âlem olarak yaratmıştır. O âlemi okumayan âlim olamaz. Âlim, âlemi doğru okuyan insan demektir. Âlim, sadece bilgi sahibi olan demek değildir. Okumak, ama elbette kitabı okumak, kâinatı okumak ve insanı okumak Kur'an'ı Kerim'in bütün insanlığa ilk emridir.
“YERYÜZÜNDE EN BÜYÜK CEHALET, ÖĞRETİLMİŞ CEHALETTİR…”
Bilginin taşıması gereken vasıfları vardır. Öncelikle bilgi, doğru bilgi olacak. Doğru olması için hakka dayanması, hakikati bize bildirmesi gerekir. Bugün yaşadığımız en büyük sorun bilgisizlikten ve cehaletten çok bilgi kirliliğidir. Yeryüzünde en büyük cehalet, öğretilmiş cehalettir. Yeryüzünde en büyük cehalet enformatik cehalettir. Malumat sahibi olarak cehalete varmak karşı karşıya kaldığımız en büyük tehlikelerden bir tanesidir. Öncelikle elimizdeki malumatı değerlendirecek esaslara sahip olmamız lazım. O esaslar çerçevesinde o malumatı değerlendirmemiz gerekir. Aksi takdirde o malumat bizi cehalete götürür. Bizim geleneğimizde, İslam medeniyetinde, ilmin zıttı cehalet değildir. Öyle olsaydı her bilgili, âlim olurdu. Nice bilgi sahibi insanlar var ki, aynı zamanda cehalet içindedir. Her bilgi sahibi aynı zamanda ahlak üretirdi. Ama geldiğimiz noktada bunu göremiyoruz. Bilgi, ahlakla bütünleşince ilim, ahlaka dönüşünce hilm olur.
Öyle bir zamanda geçiyoruz ki nice nice medeniyetleri kaybettik, kaybetmeye devam ediyoruz. Sizin çalışmalarınıza çok ihtiyaç var. Geleceğimizi inşa edecek olan bu güzel çalışmalarınızdır. Allah yolunuzu açık etsin. Her birinizi muvaffak eylesin.
Başkan Görmez, fuarda bulunan standları gezerek gençlerle sohbet etti.
"BİLGİ, EYLEM, AHLAK"
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuarın ilki 13-18 Ekim 2014'te "cami ve gençlik", ikincisi 2-5 Mayıs 2015'te "kalem, kitap, hikmet" temalarıyla düzenlenirken, bu yılın teması "bilgi, eylem, ahlak" olarak belirlendi.