//GÖÇ OLGUSU PANELİ
Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun moderatörlüğünde gerçekleşen "Göç Olgusu" adlı panele; Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi -EKOSEP- İl Koordinatörü Filiz Hösükoğlu, Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi Takım Lideri Nejat Kocabay, EKOSEP Stratejik Plan Uzmanı Serdar Nizamoğlu, Gaziantep Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili İhsan Canbolat ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Rektör M. Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi'nin topluma katma değer katan bir üniversite olduğunu belirterek, "Öğrencilerimiz aktif olarak Toplumsal Duyarlılık Projeleri içinde yer alacak" dedi.
Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Kent Konseyi Başkanı seçilmemden bu yana, bu ilk geniş kapsamlı toplantımızı yapıyoruz. Üniversitedeki bazı etkinliklerin kent konseyince, kent konseyince de bazı fikirlerin üniversitede paylaşılması noktasında buluşma amacını içeriyor. Gaziantep altıncı büyük kent olarak, tarihiyle, kültürüyle, sanayisiyle, ticaretiyle, coğrafi yerleşimi itibariyle baktığımız zaman mutlaka bu kentte sivil toplum kuruluşlarının devlet kuruluşları kadar aktif olması ve kente bir şeyler katması
noktasında mutlaka etkin olması gerekir. Kent Konseyi bunun çok önemli bir enstrümanıdır. Temelde istişare, danışma olan Kent Konseyi elbette ki ürettiği fikir ve projelerle hem devlet erkimi hem de şehirdeki erkleri harekete geçirerek şehre yeni çözümler, yeni ufuklar getirmesi elbette gerekir" diye konuştu.
ERZURUM’DAKİ EKOSEP SÜRECİ
EKOSEP kapsamında Gaziantep'te yürütülen çalışmaları anlatan Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi İl Koordinatörü Filiz Hösükoğlu ise konuşmasında, "Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi'nin genel hedefi göç sorunun Gaziantep, Diyarbakır, Erzurum ve Şanlıurfa kentlerinde olumsuz etkilerle azaltmak. Özel hedefleri ise kırdan kente hızlı göçün yarattığı sorunlarla mücadele etmek için bu adı geçen dört ilde planlama, operasyon yapabilmektir" şeklinde konuştu.
//SOSYAL ENTEGRASYON
Daha sonra konuşan ve EKOSEP'i genel olarak inceleyen Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi Takım Lideri Nejat Kocabay da, EKOSEP'in 2 yıl süreli iç göçü temel alan bir proje olduğunu belirtti. EKOSEP'in Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum ve Gaziantep'te gerçekleştirilen bir proje olduğunu vurgulayan Kocabay, şehirdeki bütün belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek çalışması gerektiğini söyledi.
//GÖÇLE GELEN SORUNLAR
Düzenlenen programda bir konuşma yapan EKOSEP Stratejik Plan Uzmanı Serdar Nizamoğlu da, EKOSEP Göç Odaklı Stratejik Plan Çalışmaları hakkında bilgi verdi. Nizamoğlu, "Göçle birlikte istihdam, barınma, sağlık, gibi sorunlar yaşandı. Gaziantep'in nüfusu hızlı bir şekilde artıyor. Kentin genel nüfus büyüklüğünü, büyük bir çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Serdar Nizamoğlu, Gaziantep'te ilköğretim okullaşma oranının yüksek olduğunu söyleyerek, Gaziantep'te öğretmen başına düşen
öğrenci sayısının 22 olduğunu kaydetti.
Son olarak söz alan Gaziantep Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili İhsan Canbolat ise, EKOSEP kapsamında sürdürülebilirliğe yönelik plan ve stratejiler hakkında bilgiler vererek, "Gaziantep'le ilgili bir örgütsel zeka oluşturmamız bizim bu projeden en kazançlı çıktığımızın bir göstergesidir. İlimizde bazı sorunlar o kadar bariz hale gelmiş ki, biz o sorunun özellikleri içerisindeki diğer hususları diğer ayrıntıları görmemizi engel oluyor. Gaziantep Güneydoğu illeri içerisinde aldığından daha
çok göç veren bir il" şeklinde konuşmasını bitirdi.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Katılımcılar proje hakkında panelistlere çeşitli sorular yöneltti. Bu soruların cevaplanmasıyla programın ilk bölümü sona erdi.