Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Sivas ve çevre illeri etkileyebilecek Kuzey Anadolu Fay Zonu ve kolları üzerindeki deprem aktivitesinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi amacıyla bölgedeki ulusal sismik Ağın istasyonlarına ek olarak 5 adet sismik gözlem istasyonu daha kuracak. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbanlık, deprem konusunda işbirliği yaptığı üniversitelere bir yenisini daha ekledi.
//ERZURUM’A YEREL AĞ
Anadolu Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, TUBİTAK gibi bir çok üniversite ve kamu kuruluşu ile yerel ağların işletilmesi konusunda protokol yapan Başkanlık, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile imzalanan yeni protokolle Sivas ve çevre illeri etkileyebilecek Kuzey Anadolu Fay Zonu ve kolları üzerindeki deprem aktivitesinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi ve bu anlamda ülke kaynaklarının daha verimli şekilde kullanılması amacıyla bölgedeki ulusal sismik Ağın istasyonlarına ek olarak 5 adet sismik gözlem istasyonu daha kuracak.
//YERE L AĞ ÜÇ AY İÇİNDE HİZMETE GİRECEK
Açıklamaya göre, ön hazırlıklarına başlanan ve 3 ay içerisinde hizmet vermesi planlanan istasyonlar; aynı zamanda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümüne de eş zamanlı veri aktaracak, böylece üniversitenin deprem konusunda yapacağı çalışmalar farklı boyutlara taşınacak. Kurulacak olan sistem Sivas, Tokat, Yozgat, Kayseri, Çorum, Malatya, Erzincan ve Gümüşhane illerini kapsayan yerel ağ olmakla birlikte, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından işletilen Ulusal Sismik Ağın bir parçası olacak.
//ULUSAL SİSMİK AĞ GELİŞTİRİLİYOR
Açıklamada, ulusal sismik Ağın genişletildiği de belirtildi. Açıklamada, "2004 yılında başlatılan "Ulusal Sismik Ağın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Başkanlığımız Deprem Dairesi tarafından işletilen sismik gözlem istasyon sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 2010 yılı itibarıyla 162 adet Zayıf Yer Hareketi Gözlem İstasyonu ve 290 adet Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem istasyonu ile Türkiye ve yakın çevresindeki deprem aktivitesi 7 gün / 24 saat izlenmektedir. Başkanlığımız; erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve hızlı ve etkin bir müdahale için 162 olan Zayıf Yer Hareketi Gözlem istasyonu sayısını 240'a, 290 olan Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem İstasyonu sayısını Türkiye genelinde 1000'e çıkarmayı hedeflemektedir" denildi