ERZURUM/Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile birlikte Erzurum'da göçün tersine döneceği ümit ediliyor. 2011 UNIVERSIADE için yapılan spor tesislerinin boş kalmaması ve kentin cazibe merkezi haline gelmesi için yatırımcıları kente çekerek, Erzurum'un cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmalara başlandı.
ÖZTÜRK’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum'un avantajlarını ve turizm faaliyetlerini yatırımcılara duyurmak amacıyla bir durum analizi hazırlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un başta kış turizmi olmak üzere, yaz-kış doğa turizmi ve kültür turizmi bakımından Türkiye'de en yüksek potansiyele sahip şehirlerden biri olduğunu vurguladı.
KIŞ TURİZMİ POTANSİYELİ
Erzurum'un ev sahipliği yaptığı 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları sayesinde bu potansiyeli harekete geçirme fırsatı yakaladıklarını ifade eden Öztürk, "25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile birlikte Erzurum, dünyanın en önemli kış turizm merkezlerinden biri haline geldi. Erzurum, sahip olduğu yeni kış turizm tesisleri, alternatif turizm ürünleri, her geçen gün Yükselen bilinirliği, turist sayısı ve marka değeriyle yatırımcı için önemli bir cazibe merkezidir" dedi.
Erzurum'da, kış, kültür, doğa, yayla, spor, Termal, sağlık, kongre ve hemşehri turizminin yapıldığını belirten Öztürk, kentte artık 12 ay turizm faaliyetlerinin yapılabileceğini anlattı.
"KIŞ TURİZMİ DEYİNCE AKLA ERZURUM GELİYOR
Palandöken'in artık dünya markası olduğunu ve böylece kente yeni yatırımcıları çekmeyi hedeflediklerini söyleyen Öztürk, şunları kaydetti: "Başarılı bir Oyun süreci yaşadık, bu tüm Erzurumlular gibi bizi de çok mutlu etti. Tabii ki bu sürecin devam etmesi gerekiyor. Sürecin devam etmesinde, Oyunların başarılı geçmesi önemli rol oynayacaktır. Yeni alanların açılması, özellikle turizm alanında yeni yatırım alanları oluşturulması gerekiyor. Bunu sağlamak için de çalışmalara şimdiden başladık. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Devlet Bakanı Faruk Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay liderliğinde bir toplantı düzenledik. Toplantıda, Erzurum'da turizm alanında neler yapabileceğimizi konuştuk."
ERZURUM’UN KIŞ TURİZM ALTYAPISI
Kış Oyunları sayesinde Erzurum'daki kış turizminin altyapısının tamamlandığına dikkati çeken Öztürk, "Bunu bırakmamalı, devamını getirmeliyiz. Sadece kış turizmi değil, diğer turizm çeşitlerinin de yapılabilmesi için kentimiz gerekli potansiyele sahip. Bunun avantajlarını ortaya koymalıyız. Başarılı bir Oyunla çok güzel bir reklamımız oldu. Bu yeni yatırımlar için bir avantaj" diye konuştu.
Turizmin temel unsularının güvenlik, ulaşım ve sağlık olduğunu bunun üçünün de Erzurum'da mükemmel şekilde sağlandığını kaydeden Öztürk, kış turizmi için altyapının tamamlandığını, kültür turizmi için de cazibe merkezi oluşturma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.
PALANDÖKEN’İN KAYAK KAPASİTESİ
Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan çalışmalarının Türkiye'de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı bir proje olduğunu belirten Öztürk, şunları ifade etti:
"Çalışmada, Palandöken dağlarının doğal yapısı ve iklimiyle uluslararası kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Projede, üç alan üzerinde her gün toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmalar hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği öngörülmüştür. Mevcut yapısıyla Erzurum, kış turizminin parlayan yıldız kentlerinden biridir."
2011 UNIVERSIADE sayesinde, uluslararası arenada tanınan Erzurum'un, önümüzdeki yıllarda kış turizmi açısından en çok tercih edilen merkezlerden biri haline geleceğini savunan Öztürk, "Çünkü Erzurum'da kar ve buz sporları için tüm tesisler mevcuttur" dedi.
GÖÇ VE KIŞ TURİZMİ ÇARESİ
İl Kültür ve Turizm Müdürü Öztürk, Erzurum'un yıllardır göç verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Kentimiz yıllardır göç veren bir ildi. Yapılan yatırımlarla birlikte, göçü durdurmasını ümit ediyoruz. Kentimize yapılacak yeni yatırımlarla birlikte, yıllardır göç verem Erzurum'a tersine göç başlayabilir. Hemşehri turizmindeki hedefimiz de buydu. Erzurum'a yapılan ve yapılacak olan yatırımlar, kente büyük katma değer sağlayacaktır. Palandöken Kayak Merkezi artık dünyanın önemli kayak merkezleriyle kıyaslanıyor. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile birlikte kente gelen turist sayısında da önemli bir artış gözlemledik. Bunun artarak devam etmesini ümit ediyoruz."
YAZIN ANTALYA, KIŞIN ERZURUM
Lojistik merkezin kurulmasıyla birlikte kentin tam bir cazibe merkezi olacağına dikkati çeken Öztürk, "Sağlık alanında bir sıkıntı yok. Yeni açılacak üniversitelerle birlikte eğitim merkezi de olacak. Dolayısıyla Erzurum çok değişik yönlerden gelişmeler katedecek" şeklinde konuştu.
Tatillerini genellikle yaz mevsiminde geçiren insanların, bu alışkanlıklarını kış mevsiminde de sürdürmeye başladığını vurgulayan Öztürk, bunun kış ve doğa turizmi hareketlerinin hızlanmasını sağladığını ifade etti.
Turizmde gelişmiş ülkelerin, bu yönde giderek büyüyen talebi karşılayabilmek üzere dağ ve kış turizminin yoğunlaştığı yörelerde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Öztürk, "Özellikle Orta Avrupa ülkelerinden İsviçre ve Avusturya, Alp Dağları'ndaki turizm olanaklarıyla, yaz turizmiyle döviz girdisi sağlayan ülkelerle yarıştıkları bir gerçektir" ifadesinde bulundu. AYŞE YILDIZ/AA