ERZURUM gazetesi
Narman ilçesinde görülen şap hastalığı ilçe çiftçisini olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Narman ilçe merkezinde ikamet eden İsmail Çakır adlı hayvan yetiştiricisi ahırında bulunan büyükbaş hayvanlarının hemen hemen hepsinin şap hastalığından etkilenmesi nedeniyle hayvanlarda verim kaybının olduğu ve ekonomik olarak zarar gördüklerini belirterek devletin hayvan hastalıkları konusunda daha etkili çözüm bulmasının gerektiğini söyledi.
ÇİFTÇİLER MAĞDUR
30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Çakır son bir yılda görülen şap hastalığının çiftçileri çok mağdur ettiğini belirterek, iki ayda bir aşı yaptırmama rağmen yine hayvanların şap hastalığına yakalandığını bu hastalıkla ilgili tarım bakanlığının geliştirmiş olduğu aşıların fazla etkili olamadığı kanaati taşıdığını söyledi.
Daha önceleri uygulanan ithal aşıların daha verimli olduğu ithal aşıların uygulandığı yıllarda ilçede şap hastalığının görülmediğini belirten Çakır, gelişmiş ülkelerden şap aşısının ithal edilmesini istedi.
ŞAP HASTALIĞININ YAYILMA SEBEBİ
Son aylarda ithal edilen hayvanlarla birlikte ülkemizde şap hastalığının çeşitli tiplerinin girdiği ve uyguladıkları aşıların şap hastalığının bazı çeşitleri üzerinde etki etmediğini söyleyen Çakır hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin olumsuz yönde etkilendikleri ve bu dışarıdan gelen hastalık tiplerinin belirlenerek bunların aşılarının acilen getirilmesinin yararlı olacağını ifade etti İlçede uygulanan karantina nedeniyle çiftçilerin olumsuz yönde etkilendiğini dile getiren Çakır, “Hayvanlarının para etmediğini ilçede şap olduğundan dolayı alıcıların ilçemize gelmemeleri ekonomisi hayvancılığa dayanan Narman ilçesini olumsuz yönde etkiledi. Bu konuya ilgili kurum yetkililerinden yeni bir çalışma başlatmalarını şapla mücadele konusunda tarım ilçeye düşen hayvan hareketlerine yönelik çalışmalarını sıklaştırmasını gerekir” diye konuştu.
Çakır son olarak çevre ilçelerden hayvan pazarına gelen hayvanların pazar yeri girişinde kontrol edilerek pazara alınmalarını sözlerine ekledi.