ERZURUM(GHA) – Erzurum’un ve bölgenin sahip olduğu organik tarım potansiyeli, artık sektör dergilerine de kapak konusu olmaya başladı. Türkiye’de organik tarım alanında marka olmuş kuruluş ve firmaların başucu kitabı olarak değerlendirdikleri “GIDA” adlı sektör dergisi, Erzurum ve bölgenin organik tarım potansiyelini ele aldı. Dünya Grubu tarafından Türkiye genelinde dağıtımı yapılan “GIDA” adlı sektör dergisinde, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar’la yapılan bir söyleşiye yer verilirken, Erzurum’da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin, organik tarım alanında istihdam patlaması yaşayacağına vurgu yapıldı.
GIDA DERGİSİ ERZURUM’u ANLATTI
Tüketici bilincinin gelişmesi ile sağlıklı, kaliteli organik ürünlere talebin artması, coğrafi konum nedeniyle ana pazarlara yakınlık ve dış pazarlara erişim imkanının güçlenmesi gibi gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki yıllarda organik tarım sektöründe istihdamın artırılmasının beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Kantar, ayrıca organik tarımsal üretime geçen çiftçi ve alan rakamlarına bakıldığında alanda artış hızının Doğu ve Güneydoğu’da daha fazla olduğu ve bu bölgelerin yakın gelecekte Ege Bölgesi’ni geçerek ülkenin organik tarım bölgesi haline gelebileceğini ifade etti. Kantar, organik tarım sektörünün bu potansiyelini kullanarak Türkiye’de önemli bir problem olan bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması ve köyden kente göçün yavaşlatılması çalışmalarına destek sağlanabileceğini belirtti.
DOĞU ANADOLU, ÜLKENİN ORGANİK TARIM BÖLGESİ OLACAK
Kantar, “Önümüzdeki dönemde yine organik tarım Agro- Ekoturizm ve sağlık turizmi ilişkisinin güçlenmesi beklenmektedir. Organik tarım çiftlikleri agoro- eko turizm potansiyelini değerlendirerek sektörün daha rekabetçi, karlı ve işlevsel hale gelmesini sağlayabilir. Organik tarım başlangıçta yabancı firmaların talebi üzerine Ege Bölgesi’nde kurutulmuş meyvelerin üretimi ile başlamıştır. Ancak ilerleyen yıllarda hem dış talebin hem de iç talebin artmasıyla birilikte özellikle son 5 ile 6 yılda olmak üzere diğer bölgelerde de yayılmaya başlamıştır.” diye konuştu.
Kirlenmemiş bir çevreye sahip ve en az kimyasalların kullanıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde organik tarımsal üretim büyük bir ilerleme kaydettiğinin göze çarptığını anlatan Kantar, “Organik tarımsal üretime geçen çiftçi ve alan rakamlarına bakıldığında artış hızının bu bölgelerde daha fazla olduğunu görülmektedir. 2009 yılı itibariyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin diğer bölgelerin hepsini geçtiğini biliyoruz. Örneğin üretici sayısı Doğu Anadolu Bölgesinde 2008 yılında 16 bin iken 2009 yılında 38 bine çıktığı belirtiliyor. Bu bölgelerin yakın gelecekte Ege Bölgesi’ni geçerek ülkenin organik tarım bölgesi haline gelmesi beklenmektedir.” diye konuştu.