ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
ETÜ’de teknoloji gündemi
ETÜ’de teknoloji gündemi
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2010 Salı - 05:43

Göç, dinmeyen sızı…

KKEF Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay, “Erzurum, dengeleyici bir yatırım kenti olmadığı sürece batıya göç devam edecektir.” dedi. Doğanay, Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli toplumsal sorunlarından birisinin, göç hareketi olduğunu söyledi.

Göç, dinmeyen sızı…

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Erzurum, dengeleyici bir yatırım kenti olmadığı sürece batıya göç devam edecektir.” dedi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli toplumsal sorunlarından birisinin, göç hareketi olduğunu söyledi.
//ERZURUM YATIRIM KENTİ OLMAK ZORUNDA
 Bu alanda gösterilebilecek en tipik örneğin Erzurum olacağını kaydeden Doğanay, şehirdeki nüfus kaybının 1950 yılından sonra başladığına dikkat çekerek, “Erzurum’da 1950 ile 1990 yılları arasındaki göç toplamı 463 bin 800 dolayında. Bu süre içinde il nüfusu 431 binden 848 bine çıkmış. Bu verilerin anlamı şudur: Sadece 1950 ile 1990 yıllarını kapsayan 40 yıl içerisinde ilin nüfus artışından daha fazla göç olmuştur. Bu devrenin artışı yaklaşık 388 bin dolayında iken, göçenlerin toplamı 463 bini aşmıştır. Aynı şekilde 1990’dan günümüze kadar da, göç olgusu karşımıza ciddi bir tablo olarak çıkmıştır.” diye konuştu.
Göçün tamamen durdurulmasının olanak dışı bir durum olduğunu ve akışın devam edeceğini kaydeden Doğanay, Erzurum’da göç hızını kesebilmek için şehrin dengeleyici bir yatırım kenti haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yatırımların, tarım, sanayi ve hizmetler adı altında üç büyük kategoriye ayrılabileceğini belirten Doğanay, Erzurum’un bu yönüyle yatırımlardan vazgeçebilen bir kent veya il görüntüsü verdiğini ifade etti.
//HAZİNE VE DEVLET ARAZİLERİ TAHSİS EDİLSİN
Erzurum’da yetişen işgücünün, çalışma alanı bulamadığı için batıdaki merkezlere doğru kaydığını ve geride niteliksiz işgücü kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Yatırıma yönelmeyip, ilde yeni iş sahaları oluşturulmadığı müddetçe Erzurum’dan kaliteli göç devam edecektir.” dedi. Yeni iş sahaları açılması sürecinde sanayinin bölgeye olan bakış açısını değiştirebilmek için ucuz elektrik enerjisine ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Doğanay, Hazine ve devlet arazilerinin satışından da, vazgeçilmesini önerdi. Doğanay, “Hazine ve devlet arazilerinin satışından vazgeçip, bunları sanayi yatırımcılarına tahsis etmemiz ülke ekonomisi açısından çok daha faydalı olur. Sanayi yatırımlarının yanında, hizmet yatırımlarını da teşvik etmek zorunluluğumuz var.” diye konuştu.
//DOĞANAY: TURİZMDE SADECE KIŞA YOĞUNLAŞMAK YANLIŞ
Erzurum için iki önemli hizmet yatırımına öncelik verilmesi gerektiğini kaydeden Doğanay, bunlardan birisinin turizm, diğerinin de, ikinci üniversite olduğunu belirtti. İkinci üniversite için somut adımlar atıldığını anımsatan Doğanay, turizm konusunda ise, ilin doğal ve beşeri güzelliklerinin gözden kaçırılmaması tavsiyesinde bulundu. Doğanay, “Erzurum’da sadece kış turizmini teşvik edersek, büyük bir yanlışa düşeriz. Turizmi çeşitlendirmek zorundayız. Erzurum’da kültürel turizm yatırımları, inanç turizmi yatırımları, termal turizm yatırımları ve kongre turizm yatırımları gibi atılımlar yapmak zorundayız. Bunu başarabilirsek, göç veren değil, göç alan bir şehir haline geliriz ki, bu da yıllardan beridir kanayan bir yaranın iyileşmesi anlamını taşır.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
necip amir 23 Kasım 2010 Salı 19:08

hayır hiçbirine katılmıyorum göçe devam

Yorumu oyla      6      4  
oguzhan 23 Kasım 2010 Salı 14:55

750bin erzurumun toplam nufusu göç eden 850bin ben burada şimdiye kadar seçilen atananlar bu göçü nasıl durduramadılar bi düşünsünler göç veren hiç bir yerleşim yeri gelişmez bu göç durdurulmalı çareleri neyse tebbirler alınmalı hocamızı KUTLARIM erzurumun en önemli sorununu dile getirmiş selam saygılarımla ALLAHA Emanet olun

Yorumu oyla      6      4  
Av. Hakan İKİZLER 23 Kasım 2010 Salı 13:18

Erzurum çok geri bırakıldı uzun zaman hiçbir yatırım yapılmadı bunun sonucunda Erzurum her geçen yıl eridi. Erzurum un yaşama kalitesinin yükselmesi ve güzelleşmesi için en az merkez nüfusunun 1 milyon olması gerekir. Bu ise ekonemik yatırımlarla göçü önleyerek olabilir. Şehrin park ve bahçeleri güzelleştirilmeli ve ışıl ışıl olmalı. Tahran ı görenler bilirler, bir şehrin güzel olması için deniz şart değildir.

Yorumu oyla      6      4  
Selahattin 22 Kasım 2010 Pazartesi 21:22

Erzurum insanı maalesef girişimci değil. Riski sevmez. Riske girmeyen başarılı olamaz. Erzurum maalesef hükümetin desteği ile son yıllarda biraz ilerledi.

Yorumu oyla      6      4  
mahmut 22 Kasım 2010 Pazartesi 21:00

Hocam çok doğru tesbitlerde bulunmuşsunuz,tavsiyelerinizde güzel;bunlrı yerine getirecek iradeye ihtiyaç var.Vesselam

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram tatili en çok onlara yaradı
Kurban Bayramı dolayısıyla yapılan 9 günlük bayram tatili, en çok otobüs ...
KUDAKA, başarılı projeleri açıkladı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı proje faaliyetleri kapsamında olan Teknik ...
KUDAKA, bölgenin hafızası olacak
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Erzurum, Erzincan ve Bayburt'u ...
 
Kredisiz işimiz yok..
Erzurum’da banka kredisi kullanım oranı ağustos ayında tavan yaptı. Kamu ...
Tarım potansiyelini kullanamıyoruz..!
MHP Yakutiye İlçe Başkanlığı tarafından “Erzurum’un Tarım Potansiyeli” ...
Sıcak hava tamircilerin yüzünü güldürdü
Kasım ayının sonlarına yaklaşırken hava sıcaklığının mevsim normallerinin ...
 
TKDK başvuruları 30 kasımda bitiyor
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Kırsal ...
Erbakan'ın hayali gerçekleşmedi
Erzurum'da Necmettin Erbakan'ın Başbakan Yardımcılığı döneminde 'ağır ...
Erzurum Ekspresi nostalji oldu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva