ERZURUM TARİHİNİ TANITIYORLAR
Sarı gelinin folklorik giysili bebeğini yaptıklarını şimdi de sırada Nene Hatun ve Kara Fatma bebekleri olduğunu belirten Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Çomaklı, bölgedeki atıl kadın iş gücünü ekonomiye kazandırmak amacıyla yaptıkları çalışmalar kapsamında yöresel giysili folklorik bebek üretimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Yaptırdığımız yöresel giysileri bebeklere giydirerek, kadınlarımız için yeni bir istihdam kapısı açmış bulunuyoruz" dedi.
BEBEKLERLE TARİHİ ANLATACAKLAR
Erzurum'a ait bir hediyelik eşya üretimi fikrinden yola çıktıklarını anlatan Çomaklı, türkülere konu olan sarı gelin bebeğinin ardından kadın kahramanlar arasında yer alan Erzurumlu Nene Hatun ve Kara Fatma'nın bebeklerini de yapacaklarını söyledi.
Kadın giysileriyle yapılan bebeklerinin yanı sıra Dadaş kıyafetli erkek oyuncak bebekler için de kıyafet tasarımı yaptıklarını dile getiren Çomaklı, erkek bebek bulmakta sıkıntı yaşadıklarını oyuncak üreticileri ve ithalatçılarıyla bu konuda görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.
NENE HATUN KİMDİR?
Tarihte "93 Harbi" olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, Erzurum'u hileyle ele geçirmek isteyen Ruslar, ana dili gibi Türkçe konuşan Ermenilerin yardımıyla tabyalara baskın planlarlar. 9 Kasım 1877'de Aziziye Tabyası'na saldıran Ruslar ile burada kahraman Türk halkının katıldığı çetin muharebe yaşanır. Rusların tabyalara girdiği haberi minarelerden halka haber verilir ve cihada davet edilir. Haberi duyan henüz 20'li yaşlardaki Nene Hatun, kundaktaki çocuğunu bırakarak eline geçirdiği satırla
cepheye koşar.
Aziziye Tabyası'na ulaşan Nene Hatun'un "vurun gardaşlarım, vurun bacılarım, kafirlere aman vermeyin" bağırışları, savaşan Erzurumluları daha da coşturur. Nene Hatun ve hemşerileri, tarihte ender görülen bir kahramanlık destanını tabyalarda Ruslara karşı yazmışlardı. Erzurum savunmasında canla başla mücadele veren Nene Hatun, Türk kadını için artık bir sembol oldu.
KARA FATMA KİMDİR?
Asıl adı Fatma Seher olan "Kara Fatma" ise, Sivas Kongresi'nde Mustafa Kemal'in karşısına çıkarak, "Kadınsam, Türk de değil miyim? Bana iş göster" demiş, çoğunluğu kendisi gibi dul kalan kadınlardan oluşan 300 kişilik müfrezesiyle Kurtuluş Savaşı'nda büyük başarılar göstermiştir.