SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü, çıta yükseltiyor. Erzurum merkezli gıda ithalat ve ihracat işlemlerinde aktif bir rol almaya hazırlanan İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü, işe ilk olarak laboratuarlarını geliştirerek başlayacak.
İl Kontrol ve Laboratuar Müdürü Yücel Koşapınar, Erzurum’un gelecekte sınır ticareti anlamında önemli bir statüye sahip olacağını belirterek, kurumsal anlamda şimdiden harekete geçtiklerini söyledi. Erzurum’da Gümrük Müdürlüğü’nün bulunuyor olması nedeniyle şehrin ithalat ve ihracat noktasında önemli bir pozisyona sahip olduğunu kaydeden Koşapınar, sınır komşularıyla ticari ilişkilerin geliştirilmek istenmesinin, Erzurum’un taşıdığı bu nitelikten kaynaklandığını belirtti. Özellikle gıda ithalat ve ihracatı noktasında İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü’ne büyük bir sorumluluğun düşeceğini vurgulayan Koşapınar, “Erzurum merkezli gıda ithalat ve ihracat işlemleri sürecinde laboratuarlarımıza kuşkusuz büyük sorumluluklar düşecek. Bu bağlamda biz de laboratuarlarımızın geliştirilmesi ve güncellenmesi noktasında önemli adımlar atacağız.” dedi.
Çanakkale’de 23 ile 27 Mart tarihleri arasında İl Kontrol ve Laboratuar Müdürleri toplantısı yapıldığını hatırlatan Yücel Koşapınar, bu konunun toplantıda gündeme geldiğini kaydederek, Erzurum’un sınır ticareti anlamında önemli bir güzergah üzerinde bulunduğuna dikkat çekildiğini söyledi. Çalışmalara en kısa sürede başlayacaklarını anlatan Koşapınar, kurumun böylece yeni bir vizyona kavuşturulacağını ifade etti.
ANALİZLER, ET VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTI
Öte yandan İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü’nün 2011 yılında yürüttüğü analiz çalışmaları hakkında bilgiler de veren Müdür Yücel Koşapınar, analizlerin, et ve süt ürünlerinde yoğunlaştığını bildirdi. 124 peynir, 86 bal ve 128 et numunesi üzerinde yüzlerce analiz yapıldığını anlatan Koşapınar, özellikle süt ürünleri analizi yönündeki çalışmaların yaz ortasına doğru daha da artacağını dile getirdi.
İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü olarak, ilde tüketilen gıda ürünlerinin sağlıklı bir biçimde tüketime sunulması için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Koşapınar, “Erzurum tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu için analizlerin genellikle et ve süt ürünlerinde yoğunlaşması gayet doğal bir durum. İlerleyen dönemlerde gıda ithalat ve ihracat işlemleri artacağından, ürün çeşitliliği ve buna bağlı olarak analiz çeşitliliği de artmış olacak. Laboratuarlarımızı bu çeşitliliğe cevap verecek düzeye kavuşturmayı planlıyoruz.” dedi.