Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nca (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğü, Narman ilçe Kaymakamlığı tarafından organize edilen 13. Başvuru Çağrı İlanına konu olan yatırım kalemlerine ilişkin olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
YATIRIMCI İÇİN CAZİBE SÜRECİ
Toplantı açılış konuşmasını yapan Narman Kaymakamı Murat Eren, Erzurum ve Narman’da yatırımcıların kalkınması için bir yerlerden destek almak durumunda kaldıklarını belirterek yatırımcı için en cazip desteği TKDK’nın 13. Çağrı Dönemindeki hibe desteğini kaçırmayarak bu desteklerden ilçe yatırımcılarının muhakkak faydalanması gerektiğini söyledi. Eren, proje çalışmaları ve yatırım aşamasında kaymakamlık olarak yapılabilecek her türlü desteği vereceklerini belirterek TKDK il koordinatörlüğüne ve katılımcılara teşekkür etti.
Proje gözetim amiri Samet Dalmış’ın görsel destekli sunumu ile katılımcılara hangi yatırımlardan destek alabileceklerini ayrıntılı olarak anlattı.
ÖZLÜ’NÜN SUNUMU
Toplantının soru ve cevap bölümünde söz alan TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü ise yaptığı konuşmada, İl Koordinatörlüğünün Eylül 2011’de akredite olduğunu ve bir ay sonra Ekim 2011’de proje çağrısına çıktığını ve 2012 yılı içerisinde ilk proje sözleşmelerini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Özlü, bugün itibariyle toplam yatırım tutarı 52 milyon TL olan 61 proje ile sözleşme imzaladıklarını yatırımcılara bu dönem zarfında 26 milyon TL’lik hibe sunduklarını belirterek 10 Kasım 2014 tarihinde 13. Proje çağrısına çıktıklarını, proje kabulünü 12 Ocak-10 Şubat 2015 tarihleri arasında yapacaklarını ifade etti.
Bu çağrı döneminde süt inekçiliği ve besicilik yatırımlarının olmadığını belirten Özlü, sözlerine şöyle davam etti; “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ile Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi adı altında oldukça önemli yatırımların yapılabileceğini belirttikten sonra yatırımların neler olabileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Bu iki ana yatırım başlığının da çok geniş kapsamlı olduğu bu nedenle yatırımcı ana başlıklara bakarak bana ait bir yatırım kalemi yok dememsi gerektiğini ifade etti . Özlü sözlerine şöyle davam etti; “Mandıra, kesimhane, salam sucuk sosis yapım yerleri, meyve sebze depoları ve paketleme yerleri, balıkların temizlenmesi konserve edilmesi için yapım işleri ve bütün bu kalemlere ait alet ve ekipmanların alınması, kırsal alanda otel, apart otel, pastane, kafe, rekreasyon alanları, halı saha yapımından tutun kovan alımı ve imalatı, tıbbı aromatik bitki süsü bitkisi, fide ve fidan yetiştiriciliği için kullanılacak seraların yapımı ve alet ekipman alınımına kadar geniş bir yatırım alanına destek vermekteyiz. Şu anki yatırımların destek oranı yüzde 50 ayrıca da KDV’den de muaf olduğu için verilen hibe desteği yaklaşık yüzde 70 oranında desteğe tekabül ediyor, potansiyel yatırımcıların bu desteği göz ardı etmemeleri gerekir”
Belediye kültür merkezinde yapılan toplantıya İlçe Kaymakamı Murat Eren, İlçe Tarım Müdürü Salip Pehluvan, Narman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Satıcı, Özel Veteriner hekimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.