//ERZURUM’UN İLK VE TEK MİZAH DERGİSİ
Mizahın bir anlamda egemen güçlerin örtmeye yada meşrulaştırmaya çalıştığı eksiklik, yanlışlık, çarpıklık ve kusuru, ironik bir dille ortaya çıkarma ve sorgulama işleviyle komiklikten ayrıldığını dile getiren Besim Yıldırım, “Fırfirik Dergisi Erzurum’da çıkan ilk ve tek mizah dergisi olma açısından önem taşımaktadır. Özellikle Erzurum’un kültürel ve siyasal hayatında yeni bir başlangıcın yazılı örneği olma özelliğini taşıyor. Dergi genellikle yerelliği lehçe, yerel lakaplar, bölgesel yemek ve geleneklerin yanında bölgesel konuları ön plana çıkararak kullanmış. Özellikle yerel lehçenin yoğun ve saf olarak kullanılması dergiyi hedef kitlesi açısından kapalı bir konuma sokmuştur” dedi.
//ELEŞTİREL YAKLAŞIM
İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Besim Yıldırım, Derginin genelinde olmasa da yine de yer yer izlenebilen siyasi ağırlıklı, eleştirel bir söylemin de göze çarpmakta olduğunu ve özellikle değişik sayfalarda karikatürlerle ve eleştirel yazılarla var olan politik gerçeklik çeşitli biçimlerde eleştirmekte olduğunu belirtti.
Fırfirik Dergisinin genellikle Erzurum’da ön plana çıkmış kişilerin, siyasetçi, iş adamı, gazetecilerin kişisel özellikleri, giyim tarzları gibi konularla ele alındığını vurgulayan Besim Yıldırım, ”Dergi mütevazı kadrosuyla kendi yağında kavrulan ve herhangi bir siyasi ve ekonomik kuruluğun desteği olmadan çıkıyor. Bu yönüyle bir bağımlılığı yoktur. Ancak toplumda eleştiri kültürünün oluşmamış olması ve egemen sınıfların tahammülsüzlüğü dergide yumuşak bir dil kullanılmasına sebep olmuştur.Ayrıca Fırfırik Dergisi’nin var olan muhalif söyleminin büyük oranda zamanın politik söylem ve biçimlerinden etkilendiğini ve hatta bu söylemler üzerine kurulduğunu söylenebilir.”