Erzurum’da 2014 yılı içerisinde esnaflar arasına 4 Bin 800 yeni esnaf katılırken, Bin 852 esnaf da kepenk indirdi. Açılan esnafların çoğunluğu, Kahvehane, bakkal ve internet kafelerden oluşuyor. Bir yıl içersinde bu kadar çok işyeri açılıp kapanması dikkatleri çekerken ESOB Başkanı Rasim Fırat konuya açıklık getirdi. Fırat KOSKEB destekli 10 günlük eğitimlerin ve 30 Bin TL’ye kadar verilen desteklerin bu sonucu doğurduğunu belirtti.
10 günde esnaf olunmayacağına dikkat çeken Fırat, “Biz KOSKEB destekli girişimcilik kursları açıyoruz. Bu eğitimler küçük işletmeleri destekleyen bir kurumun eğitimidir. KOSKEB’in desteği ile bu tür kursları bizlerde açıyoruz, Ticaret Olası’da açıyor. 10 gün bizim esnaf sabahtan öğlene kadar kursa geliyor ve kurs sonunda aldığı belgeyle dükkân açıyor. 10 gün girişimcilik eğitimi alan bir insanın ne kadar esnaflık yapabileceğini sizlerin takdirine bırakıyorum. Devlet birazda özendiriyor. Devlet diyor ki; insanlara kolaylık sağlayalım, gitsinler işyeri açsınlar, bizden fazla iş beklemesin diyor. Devletin belki düşüncesi güzel ama 1 haftada 10 günde bir insanın ne girişimcilik kursu alıp başarılı olabilmesi mümkün, ne bir sanat öğrenebilmesi mümkün, ne bir tezgâhtarlık öğrenebilmesi mümkündür. Esnaflık uzun soluklu bir iştir. Esnaflık yapmak isteyenler, en azından bana göre çıraklıktan başlamaları lazımdır. Yani önce bir işin incelikleri, sanatı öğrenilip ondan sonra bir iş yeri açılmalıdır. Bir iş yeri açmak isteyen o işin ne kadar ayrıntısını, inceliğini iyi öğrenmişse o kadar ayakta kalır, o kadar başarılı olur. Biz işi kolaylaştıralım, biz yardımcı olalım, efendim 10 gün içersinden hızlandırılmış bir eğitim sisteminde bir kurs açalım, bir tane kus bitirme belgesi verelim, bu adamda gitsin bir iş yeri açsın. Bu tür iş yeri açan vatandaşlar 6 ay sonra kapatmak zorunda kalır, çünkü işi bilmeden iş yeri açıyorlar. Neden ilköğretimdeki eğitime ilköğretimden başlıyoruz. Çünkü eğitimin sistemi var. Kademe kademe eğitim almalıdır. Açılan kısa hızlandırılmış kursların bana göre hayrı yoktur. Bu insanlara hayrı yoktur. Bu kurslar sadece göstermeliktir. Gelip geçicidir. İnsanlara bize geliyor, ‘biz kurs eğitimi almak istiyoruz’, biz de ‘olur, tamam’ diyoruz. Kurs süresi sabah 9’da başlıyor, öğlen 2’ye kadar sürüyor. Bu eğitimler sonucu, açılan esnafta kapanan esnafta bu kadar çok olur. Bir de bu kursların sonucunda sertifika alıp iş yeri açanlara 30 Bin TL’ye kadar destek veriliyor. Fakat bu insanlarda sırf bu paraya almak için bile bir heves uğruna iş yeri açıyor ama 6 ay sonra da iş yerinin yerlerinde yerler esiyor.” diye konuştu.
ÇIRAK YOK 10 GÜNLÜK EĞİTİM VAR
Esnaflarda eğitilecek çırak olmadığını söyleyen Fırat, “Biz bu gün iş yerlerimizde çalıştırabileceğimiz çırak bulamıyoruz. Sanat evlerimizde esnalarımızda şöyle 13-15 yaşlarında çıraklar bulamıyoruz. Eskiden, bizim zamanımızda babalar çocuğunun elinden tutar getirirdi ustanın yanında. ‘Al evladımı artık seninde evladın, eti senin kemiği benim.’ Derdi. Ama şimdi kimse getirmiyor. Şimdi biz çağırıyoruz aileleri, getirin çocuklarınızı bir sanat dalında kendini geliştirsin, öğrensin. Okul dışında kendini başka bir alanda geliştirsin. Adam gelmiş 25 yaşına, gelecek bizden 1 hafta 10 gün eğitim alacakta, aldığı eğitimden dükkân açacak. Yok böyle bir şey kardeşim. Yani bunları masaya yatırıp derin derin düşünmek lazım. Üzerlerinde özverili çalışmak lazım.” şeklinde konuştu