DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca,“Tarımsal Sulama ve Projelendirme Eğitimi” verildi.
Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılan eğitim programına, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van gibi çeşitli illerden gelen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB), Büyükşehir Belediye Başkanlıkları ve İl Özel İdarelerinden konuyla ilgili 33 teknik personele sulama, işletme, bakım ve modern sulama sistemleri konusunda tamamlayıcı bilgiler aktarıldı.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ
DAP illerinde tarımsal sulamalar için proje hazırlamakla görevli teknik personelin teknik kapasitelerinin artırılması, modern usuller ile tekniğine uygun aynı özelliklere sahip projeler hazırlanmasının sağlanması, projelerin daha hızlı ve doğru biçimde değerlendirilebilmesi ve uygulanabilmesinin sağlanması ve bölgede görevli teknik personellerin hem birbirleriyle hem de DAP İdaresi’yle aralarındaki iletişim ve koordinasyonun pekiştirilmesi amacıyla düzenlenen ve 5 gün süren eğitimde konuya ilişkin güncel ve detaylı hususlar katılımcılara anlatıldı.
KATILIMCILARA SERTİFA VERİLDİ
Eğitimde; Türkiye’de su kaynaklarının mevcut durumundan bu kaynakların kullanılma durumuna, tarımsal sulama projelerinin hazırlanmasına temel teşkil eden konulardan (Hidrolik, Hidrostatik, Toprak-Bitki-Su İlişkileri vb.) modern proje hazırlama teknik bilgilerine kadar pek çok konu ayrıntılı olarak ele alındı. Ayrıca modern sulama sistemlerini içeren projeler uygulandıkları yerlerde incelendi. Eğitim sonunda katılımcıların sertifikaları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ tarafından verildi.
Eğitime katılan teknik personellerin örnek ve modern usuller ile proje hazırlamaları sağlanarak teknik bilgi noksanlıklarının ortadan kaldırılması sayesinde yeni tip projeler hazırlandı ve su kaynaklarının en verimli ve tasarruflu şekilde kullanılmasına katkı sağlandı.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi, küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri kapsamında, faaliyet sahasına giren 14 ildeki sulama işleri için 2013- 2014 yıllarında toplam 265 projeye destek vererek 80 milyon TL’nin üzerinde kaynak aktardı. İdarece hazırlanan DAP Eylem Planı (2014- 2018) yürütme süreci içerisinde de devam edecek tarımsal sulama destek faaliyetleri için daha fazla sayıda ve nitelikli projenin hazırlanması, bu türden eğitimler sayesinde mümkün hale gelecek.