Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve Yönetim Kurulu üyelerini Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve diğer yetkililerin hazır bulunduğu kabule, Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Başkan Yardımcıları Kemal Karacehennem ve Ayhan Aydemir, Genel Sekreter Ümit Gürtuna, Yönetim Kurulu üyeleri Güray Soysal, Ali Şimşek, Ali Oruç, Mustafa Yoldaş, Ateş Tümer ve Hande Fırat katıldı.
“TÜRKİYE TERÖR ENGELİNİ AŞTIĞINDA UÇUŞA GEÇERİZ”
Erdoğan, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin farklı bir süreçten geçtiğini belirterek, “Ekonomik gelişmemizin önünde terör engeli var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu da terör belası varken girişimci oraya yatırım yapar mı? Terör belasının üstesinden gelmemiz gerekiyor. Her zaman söylüyorum: Türkiye bu engeli aştığında uçuşa geçeriz, Türkiye’yi yakalayamazlar. Terörle mücadelede basına önemli görevler düşüyor” ifadesini kullandı.
Erdoğan, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak, Amerikan yönetiminin geç de olsa Türkiye’nin tezlerine yaklaştığının sinyallerinin görüldüğünü ifade etti ve Suriye’de şimdiki yönetimin değişmesi halinde halkın iradesinin iktidara geleceğini söyledi.
“FATİH HOCA NE YAPSIN, ÇIKIP KENDİSİ Mİ OYNASIN?”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir soru üzerine de Türk sporu için çok önemli yatırımlar, bütün büyükşehirlerde statlar yapıldığını ifade ederek şunları kaydetti:
“Federasyonlar olsun, milli takım teknik direktörleri olsun, hepsiyle görüşmeler yaptım. İnsana yatırım yapmamız lazım, gençleri ihtisaslaştırmamız lazım. Galatasaray stadını yaptı, Beşiktaş yapıyor, Saraçoğlu var, Başakşehir Stadı yapıldı, Kasımpaşa’nın stadı var, tesisleri çok güzel, altyapısı çok iyi durumda. İnşallah futboldan başka adımlar da atacaklar. Fatih Hoca’nın hayallerinin yüksek olduğunu görüyorum. Ne yapsın? Çıkıp kendisi mi oynasın? İnsan unsurunu halledip genç bir yapıyı şimdiden geleceğe hazırlamamız lazım. Spor yazarları da ille futbol demeden diğer branşlara da ilgi göstermeliler.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türk basınının sorunlarıyla ilgili bilgi verirken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın çabalarıyla düzenlenen çalıştaylara katıldıklarını ve sorunların çözümleriyle ilgili önerilerini sunduklarını bildirdi.
Basın ve ifade özgürlüğünün Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu kaydeden Bilgin, bu özgürlükleri tehdit eden etkenlerin başında tekelleşme ve sendikasızlaştırmanın geldiğini söyleyerek, “Tekelleşme ve sendikasızlaştırma sansürün ikiz kardeşleridir. Basında tekelleşme sendikayı ortadan kaldırdı. Gazeteciler ‘iş mi sendika mı’ tercihi arasında bırakıldı. Doğal olarak işi ve aşı seçtiler” dedi.
Bilgin, 212 sayılı Basın İş Yasası’nın çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar kazanılmış hakların geri alınmaması gerekir. Üzerinde çalışılan basın yasası önemlidir, hem çalışanın hem de çalıştıranın haklarını teminat altına alıyor. Yasada gazeteci tanımının yapılması çok önemlidir, çünkü karşımıza teknolojiyle birlikte yeni kavramlar çıktı” diye konuştu.
Terörle Mücadele Yasası’nın gazetecilerin terörist suçlamasıyla karşı karşıya kalmalarına yol açan 8. maddesinin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Bilgin, “Cemiyetimiz bu ülkenin bölünmez bütünlüğünün ve Cumhuriyetimizin en önde gelen savunucusudur. Bu konuda taviz vermeyiz” ifadesini kullandı.
Gazetecilikte haberin kendisi kadar cevap ve düzeltme hakkının önemli olduğunu, bunun da Basın İş Yasası’nda teminat altına alındığını hatırlatan Başkan Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Türk Basının Sorunları - Görüş ve Önerilerimiz” başlıklı raporu sundu.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Basın İş Yasası’yla ilgili çalıştayların devam edeceğini, ancak bu yasanın gazetecilere sağladığı haklarda kesinlikle geriye dönüş olmayacağını söyledi.