SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’da yılın her mevsiminde alternatif tıp olarak bilinen tedavi yöntemlerine ilgi gösteriliyor. Yaklaşan Kış mevsimi ve havaların soğumasıyla beraber çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başlayan vatandaş, soluğu aktarlarda ve baharatçılarda alıyor.
//BİTKİSEL İLAÇLA GELEN ŞİFA
Bitkisel ilaçlarla şifa bulmaya çalışan vatandaşlar aktar ve baharatçılara akın ediyor. Erzurum’da şifalı bitki satışıyla uğraşan ve babadan kalma işini yürüten Gökhan Kılıç, havaların soğumasıyla özellikle ıhlamur, zencefil, papatya, ada çayı, hatmi çiçeği, ayva yaprağı, kuşburnu ve kızılcık satışlarında artış olduğunu söyledi. Şeker, tansiyon, sinir ve daha birçok hastalıktan şikayeti olanların “alternatif tıp” olarak adlandırılan şifalı bitki dünyasında çare aradıklarını söyleyen aktar Kılıç, “Soğuk algınlığı vakalarında vatandaşlar genelde doktora gitmek yerine bu bitkileri tercih ediyorlar ve şifa arıyorlar. Şeker hastaları genellikle kekik suyu, nar ekşisi, habisküs ve mahlep kullanıyorlar. Bunalımda olan ve strese giren vatandaşlarımız da şifayı bitkilerde arıyor. Stres için bizden şifalı bitkiler soran çok sayıda insan oluyor. Stres için sinirleri yatıştırıcı olarak genelde ada çayı, karabaş otu, ökse otu ve papatya tercih ediliyor. Hanımlar ise, çoğunlukla kilo sorunları için zayıflatıcı bitkileri tercih ediyorlar. Ancak şifalı bitkilerin sonuç alınabilmesi için düzenli olarak kullanılmaları gerekiyor.” dedi.
//SATIŞ REKORLARI KIRAN BİTKİLERİN BAŞINDA NARÇİÇEĞİ GELİYOR
Aktar Gökhan Kılıç, “Uzun yıllardır baharatçılık yapıyorum, yaklaşık 500 çeşit değişik cins baharat ve şifalı bitki satıyorum. Şu sıralar satışını en çok yaptığım şifalı bitkilerin başında narçiçeği geliyor. Narçiçeğinin vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, böcek düşürme gibi yararları bulunmaktadır. Midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır. Ancak zaman zaman midede şişkinlik ve gaz meydana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca mideyi kuvvetlendirir, boğaza ve akciğerlere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir. İdrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi gelir.” şeklinde konuştu.
Kilosu 15 ile 20 TL arasında alıcı bulan narçiçeğinin, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşayanlar tarafından çok daha sık kullanıldığına dikkati çeken Gökhan Kılıç, genellikle kalp ve damar hastalıkları bulunan ve belirli bir yaş üstünde bulunanların, söz konusu şifalı bitkiyi devamlı kullandıklarını dile getirdi.