Hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak amacıyla acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulan hallerde ilgili sorumlu ekibin en kısa zamanda olay yerine ulaşmasını temin eden ‘Mavi ve Beyaz Kod’ uygulamaları Palandöken Devlet Hastanesi’nde uygulamaya başlandı.
Hastane içinde aniden rahatsızlanıp, solunum ve dolaşım sıkıntısı çeken hastalara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi için oluşturulan Mavi Kod ile hastane içerisinde sağlık personeli ve hasta güvenliğini korumak için oluşturulan Beyaz Kod sistemi Palandöken Hastanesi’nde hayata geçirildi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan hastane yetkilileri, Bu sistemler sayesinde ani rahatsızlanan vatandaşların yanı sıra olası bir kavga ve saldırılara anında müdahale edileceğini bildirdiler.
//MAVİ KOD UYGULAMASI
Mavi Kod ile ilgili bilgi veren hastane yetkilileri şunları söyledi;
“Mavi Kod uygulaması, hastane sınırları içinde bilinci kapalı ve baygın durumdaki hastalar için geçerlidir. Böyle bir durumla karşılaşan hastane çalışanları çağrı merkezini arayarak hemen olay yerinin tespit edilmesini sağlar. Bir Acil Servis doktoru, bir Anestezi teknisyeni ve bir güvenlik sedyeyle olay yerine giderek, hasta kısa sürede kontrol altına alınır, gerekli müdahaleler yapılır.”
//GÜVENLİK SİSTEMİ
Beyaz Kod’un ise güvenlik üzerine kurulu bir sistem olduğunun altını çizen yetkililer, Beyaz Kod ise Mavi Kod uygulamasının bir benzeri. Burada olası bir kavga, taciz ve sağlık personeline yönelik bir tehdit olduğu zaman olay yerine en yakın olan telefondan çağrı merkezi aranır. Çağrı merkezi tarafından güvenlik görevlileri olayın olduğu bölgeye yönlendirilir. Tüm güvenlik görevlileri üç dakika içerisinde olay yerine gelmek zorundadır” diye konuştular.
Bu sistemlerin Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez Palandöken Devlet Hastanesi’nde uygulandığını da belirten yetkililer, “ Sağlık Bakanlığı’nın bu projesi hem hastalar için hem de sağlık personeli için çok önemli. Bizde hastanemizde uygulamaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesinde başta Sağlık Bakanımız Recep Akdağ olmak üzeri, tüm yetkililere teşekkür ederiz” diye konuştular.
Bir hastanın ya da kurum personelinin solunumsal veya kardiyak arresti durumunda, eldeki çok kısıtlı zamanı hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu sağlamayı amaçlar.