EOTÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde organik ekmek üretiminin artırılması konusunda herkesin üzerine sorumluluk düştüğünü belirterek, bu doğrultuda ''Türkiye Organik Ekmek Yiyecek Projesi''ni başlattıklarını söyledi.
Projede, Türkiye genelindeki il ve ilçelerde bulunan fırınlardan ilgi duyanlarla sözleşme yaptıklarını ifade eden Ilıcalı, şunları kaydetti:
''İstanbul halk ekmeğin organik buğday ihtiyacını karşılıyoruz. Bu çalışmalarımız sırasında birçok fırın da bizden destek istedi. Ardından harekete geçtik. Organik ekmek çıkarmak isteyen fırınlarla sözleşme yapıyoruz. Fırınlarımıza organik un ve maya veriyoruz. Ayrıca, elemanımızı yollayarak organik ekmeğin nasıl yapıldığını o fırıncıya öğretiyoruz. Ardından fırıncı kendisi organik ekmek üretimine başlıyor. Türk'ün öz malı yerli tohumdan üretilen buğdaydan yapılacak organik ekmeğimizin kokusu ve lezzeti en büyük farkı.''
YERLİ BUĞDAY DESTEĞİ
Ilıcalı, kendileriyle sözleşme yaparak organik ekmek üretimine başlayacak olan fırınların un ve maya ihtiyacını karşılayacaklarına dikkati çekerek, ''Fırınlarımıza vereceğimiz un, Anadolu'nun zerun, kırik ve şigon yerli buğdaylarından üretilmektedir'' dedi.
Türkiye'de satılan organik unların birçoğunun ithal lancer, bezastaja buğdaylarından üretildiğini ifade eden Ilıcalı, şöyle devam etti:
''Bu ithal buğdayların lezzeti ve kokusu yoktur. Organik un yerli buğdaylardan olur. Onun için biz Anadolu'nun yerli buğdayları zerun, kırik ve şigon buğdaylarını organik olarak ektirdik. Bu buğdaylardan üretilen unlarla Türkiye genelinde organik ekmek yapmayı planlıyoruz. Kontrol sertifika kuruluşumuz ise Alman Cerez firmasıdır. Projemizi ve çıkan ekmeği kontrol edecek. Artık Türkiye, gerçek organik ekmek yiyerek farkı görecek.''
SERİ NUMARALI SATIŞ
Ilıcalı, yerli tohumdan üretilen unla yapılan ekmeğin kendilerine olan başvuruyu artırdığına işaret ederek, vatandaşın, satın aldığı organik ekmek hakkında, ekmek üzerindeki seri numarası yoluyla detaylı bilgi sahibi olabileceğini kaydetti.
Vatandaşın, organik ekmeğin unu ve maya özelliklerini öğrenerek gönül rahatlığıyla tüketebileceğini ifade eden Ilıcalı, ''Üzerinde çalıştığımız bir başka konu ise 'Uzaktan algılama kontrol sistemi'dir. Bu sistemimiz sayesinde vatandaş ekmek üzerindeki seri numarasıyla o ekmeğin buğdayının hangi köyde, hangi çiftçi tarafından üretildiğini internet üzerinden görebilecek. Amacımız, vatandaşın güvenle organik ekmek tüketimini sağlamak'' diye konuştu.