Erzurum’dan temmuz ayında 1 dosya 2 tasarım olmak üzere 3, bu yılın ocak-temmuz ayları arasında ise 8 dosya 20 tasarım olmak üzere toplam 28 endüstriyel tasarım başvurusu yapıldığı bildirildi. Doğu Anadolu Bölgesinde ise temmuz ayında 2 dosya, 3 tasarım olmak üzere 5, yılın yedi ayında da 19 dosya, 36 tasarım olmak üzere 55 endüstriyel tasarım başvurusu yapıldı.
TEMMUZ AYI TASARIM
Erzurum’da şubat ayında 2 dosya 4 tasarım olmak üzere 6, mart ayında 3 dosya, 5 tasarım olmak üzere 8, nisan ayında 1 dosya, 8 tasarım olmak üzere 9, mayıs ayında 1 dosya, bir tasarım olmak üzere 2, temmuz ayında da 1 dosya 2 tasarım olmak üzere 3 endüstriyel tasarım başvurusu yapıldı. Erzurum’Un Doğu anadolu Bölgesi endüstriyel tasarım başvuru payı yüzde 41.81 olarak hesaplandı.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Doğu Anadolu Bölgesinden ocak ayında 10, şubat ayında 6, mart ayında 8, nisan ayında 15, mayıs ayında 2, haziran ayında 9, temmuz ayında ise 8 endüstriyel tasarım başvurusu kaydedildi. Bölgede yedi aylık bazda endüstriyel tasarım başvurusu çokluğu bakımından Erzurum 28 başvuru ile ilk sırada yer alırken, Ağrı’dan 4, Elazığ’dan 8, Hakkari’den 4, Malatya’dan 8, Van’dan 3 başvuru yapıldı.
TASARIM TESCİL DAĞILIMI
Ocak-Temmuz ayları kapsamında Erzurum’dan 23, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 44 endüstriyel tasarım tescil edildi. Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında endüstriyel tasarım tescil payı yüzde 52.2 olarak hesaplandı. Doğu anadolu Bölgesinde endüstriyel tasarım tescil sayısı yüksekliği bakımından ilk sırada yer alan ilde, mart ve nisan ayında 2, mayıs ayında 8, haziran ayında da 11 endüstriyel tasarım tescil edildi.
ERZURUM İLK SIRADA
Endüstriyel tasarım tescil çokluğu bakımından Erzurum 23 tescil ile Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ilk sırayı aldı. Erzurum’u 9 tescil ile Ağrı, 6 tescil ile Malatya, 4 tescil ile Elazığ takip etti. Bölgede şubat ayında 2, mart ayında 11, nisan ayında 2, mayıs ayında 10, haziran ayında 15, temmuz ayında ise 4 endüstriyel tasarım tescil işlemi gördü.
ENDÜSTRİYEL TASARIM NEDİR?
554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamede endüstriyel tasarımı kavramı şu şeklide tanımlanmaktadır;“Tasarım, bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.”
NEDEN TASARIM?
Sınırların kalktığı küresel rekabet ortamında, sektörde faaliyet gösteren diğer firmalarla yarışta öne çıkmak, müşteri beklentilerine cevap vermek ve memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak, ürün kalitesinin artırılması, etkin pazarlama faaliyetleri ile yapılabileceği gibi günümüz ekonomisinde tasarım yolu ile bu hedefe ulaşmış bir çok kuruluş bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalar, tüketici ürün tercihinde marka, kalite, fiyat gibi unsurların yanı sıra ürünlerin dış görünümünün de oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Hatta çoğu zaman tüketiciye aynı kaliteyi sunan iki ürün arasında, dış görünüş ürün tercihinde en etkin rolü üstlenmektedir.
Bu nedenle, yeni, sürekli değişim gösteren insan ihtiyaçlarına cevap verebilen, ergonomik ve estetik niteliğe sahip tasarımlar ortaya çıkarmak, fikir sahiplerine ekonomik anlamda gün geçtikçe artan kazanımlar sağlamaktadır.
TASARIMIMI NEDEN KORUMALIYIM?
Tasarım modern bir toplumda giderek artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Günümüz ticari hayatında, özgün ve yeni tasarımların geliştirilerek tüketicinin beğenisine sunulması ticari başarı elde etme noktasında tek başına yeterli olmamaktadır. Birer fikir ürünü olan tasarımların tüketici açısından çekici bulunması başarılı tasarım kavramını oluşturmakla beraber rekabet gücünü artırıcı unsur olmakta ve bu alanda başarıya ulaşmada etkin rol oynamaktadır. Başarılı bir tasarım ise hayal gücü, üstün emek ve ek yatırımlara ihtiyaç duymaktadır.
Yapılan yatırımların, sarf edilen emeğin ve ürüne dönüşen fikrin korunmasının önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Koruma ile elde edilen, tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme hakkı, yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde, özgün ve yeni tasarımlar fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve hakkın savunulması oldukça zorlaşacaktır.
TASARIMIMI NASIL KORUMA ALTINA ALABİLİRİM?
Tasarımlar 1995 yılından bu yana 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde tescil edilerek koruma altına alınmaktadır. Tasarım tescili için, “endüstriyel tasarım tescil başvuru formu” nun doldurulması, öngörülen evraklar ile ilgili ücretin yatırılarak bizzat yada posta yolu ile Enstitüye başvuruda bulunulması gerekmektedir.
TASARIM TESCİLİ SÜRECİ NELERİ İÇERİR?
Ülkemizde endüstriyel tasarımların tescil süreci özet olarak şekli inceleme, endüstriyel tasarım siciline kayıt ve yayın, itirazlar ve belgelendirme olarak dört ana işlem sürecinden oluşmaktadır.
Şekli İnceleme: Başvuru için gerekli evrakların başvuruda sunulup sunulmadığı, sunulmuş ise bu evrakların ilgili Yönetmelik maddelerinde açıkça ifade edilen nitelikte olup olmadığının incelenmesidir.
Endüstriyel Tasarım Sicile Kayıt ve Yayımlama: Endüstriyel tasarım tescil başvuruları Endüstriyel Tasarım Siciline kaydedilmesi ve ilgili ilk Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteninde yayınlanmasıdır.
Tescile İtiraz: Yayınlanan tasarımlara, yenilik ve ayırt edici nitelik vasfına sahip olmadığı gerekçesiyle yada hak sahipliğine dayanarak ilân tarihinden itibaren altı ay içinde Enstitü nezdinde itiraz edilmesidir. İtiraz edilen tasarımın hak sahipliği ile, yenilik ve ayırt edici nitelik vasfına sahip olup olmadığı sunulan belgeler ışığında Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından incelenir.
Belgelendirme: 6 aylık yasal itiraz süresi içerisinde endüstriyel tasarım tesciline ilişkin itirazda bulunulmaması yada yapılan itirazların reddedilmesi tasarım tescil belgesinin hazırlanmasıdır
554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, bir tasarım tescil başvurusu başvuru aşamasında “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerine göre incelemeye tabi tutulmamaktadır. Endüstriyel tasarım tescil sistemi, itiraza dayalı incelemesiz bir sistemdir.
TASARIM TESCİLİ İLE KORUNAN NEDİR?
Tasarım tescili ürünün görünüm özelliklerini koruma altına alan bir sistemdir. Bu sistem ile
• üretim yöntemi,
• ürünün kullanım amacı,
• fonksiyonel özellikler yada teknik faydalar
koruma altına alınamaz.
Biraz daha açık bir ifade ile tasarım tecilinde ürünün işlevi koruma kapsamına dahil edilmemektedir. Yüzyıllardan beri aynı işlevi yerine getirmek için kullanılan ürünler, farklı görsel özelliklere sahip olabilmekte ve bu sayede tasarım tescili ile korunabilmektedir. Bir başka ifadeyle tasarım tescili ile koruma altına alınann, ürünün kullanıcıya sağladığı fayda yada ürünün sahip olduğu fonksiyonel özellik değil, ürüne has özgün tasarım özellikleridir.