ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
25 Ağustos 2014 Pazartesi - 03:56

1968’den beri bekliyoruz…!

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-16 organize sanayi bölgesinin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinde, 3 organize sanayi bölgesi ile Malatya ilk sırada. Bölgenin diğer 13 ilinde ise birer OSB var.

1968’den beri bekliyoruz…!

Erzurum, sanayileşmenin ifadesi olan Organize Sanayi Bölgesi varlığı bakımından oldukça geri durumda bulunuyor. 16 organize sanayi bölgesinin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinde, 3 organize sanayi bölgesi ile Malatya ilk sırada. Bölgenin diğer 13 ilinde ise birer OSB var. Elazığ ve Van illerinde ikinci OSB kuruluş süreci devam ederken, Erzurum 2’inci OSB’sinde alt yapı çalışmaları tamamlanmak üzere.

OSB’LER VE ERZURUM

Şehir merkezinden uzak, çevreci ve enerji maliyetlerini düşüren bir sanayileşme modeli olarak bilinen Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) sayısı yıllar içinde arttı. Doğu anadolu Bölgesi illerini ve özellikle de Erzurum’u çok yakından ilgilendiren, işsizlik sorununa çözüm olarak görülen yatırım teşvikleri  de illerin  OSB varlığına göre şekillenmeye başladı. Bir OSB’si bulunan Erzurum’un yatırım teşviklerinden yeterince yararlanamamasında yatırımcı için kuruluş yeri sorunu, bir başka deyişle OSB sayısı azlığı temel rol oynadı.

İLK OSB 1968’DE KURULDU AMA

Türkiye’de ilk OSB kurulumunun üzerinden 52 yıl geçti. İlk OSB 1962’de Bursa’da kurulurken, Erzurum 1’inci OSB’si, 6 yıl sonra 14 Ağustos 1968’de hayata geçirildi. Kent Merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan ve Karayolu ulaşım ağının hemen yanında yer alan 126 dekarlık alanda tesis edilen ve 117 sanayi parseli barındıran 1.OSB kurulduğu dönemde, Bölgede bir ilk olurken, daha sonraki dönemlerde sanayi parsellerinin tamamen dolması yüzünden ihtiyaca cevap vermekten uzaklaştı ve 2. OSB büyük bir ihtiyaç halini aldı.

YATIRIM TEŞVİKLERİ VE OSB

Yatırım Teşvik uygulamalarının başladığı dönemlerde OSB’ler hayati bir işlev gördü. Özellikle Erzurum dışında bulunan yatırımcılar teşvikli yatırımlar için ile yönelse de 1. OSB’nin tam kapasiteyle dolu olması yüzünden 2. OSB’yi bekler hale geldi. 2 OSB kurulumundaki gecikme yüzünden ile yatırım yapmak isteyen çok sayıda işadamı ve sanayici başka illere, özellikle de Malatya’ya yöneldi.

2.OSB SÜRECİ VE SORUNLAR

Erzurum’da 2’inci OSB kurulumu sürecinde yaşanan sorunlar, ilin ikinci bir sanayi merkezine zamanında kavuşmasını engelledi. Süreçte Malatya öne geçerek, yatırım teşviklerinden yararlanmak için ikinci OSB’yi devreye soktu. Bu ilda daha sonra artan yatırım taleplerini karşılamak üzere 3’üncü OSB kurulumu da gerçekleşti. Yatırımcıların ilgi odağı olmasına rağmen Erzurum’da 2.OSB sürecindeki gecikme yatırımcıları hem başka illere yöneltti, hem de Erzurum ekonomisi gelir, istihdam bakımından önemli bir fırsatı elinden kaçırdı.

ERZURUM’UN OSB PAYI

Türkiye’de 276 OSB bulunuyor. OSB’lerin 33'ü ihtisas, 10'u Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı, 7'si ıslah, 2'si özel, kalanı da karma OSB olarak faaliyet veriyor. 16 Karma OSB’si bulunan Doğu Anadolu Bölgesinin ülke payı yüzde 5.76’da kalırken, Erzurum’un payı yüzde 0.36 düzeyinde kalıyor. İlde yatırım yapmak isteyenler 2’inci OSB’nin tamamlanarak ekonomik hayata sokulmasını bekliyor.

Bölgesel bazda değerlendirildiğinde ise OSB'lerin yüzde 44,2'si Marmara ve Ege bölgelerinde bulunuyor. Bunları, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu  ve Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu (bölgeleri takip ediyor.Mevcut OSB'ler yurt genelinde yaklaşık 750 kilometrekarelik bir alanı kaplarken, 19'unun da inşaatı sürüyor.

OSBLERİN AMACI

‘Organize sanayi bölgeleri (OSB), sanayi kuruluşlarının gelişigüzel yayılmasını ve alt yapısı tamamlanmış alanlarda gelişmesini hedef alıyor. Bu sayede hem sanayi tesislerinin yerleşim ve tarım bölgelerine yayılması önleniyor, hem de sanayi tesislerinin gelişmesinin, büyümesinin önü açılıyor.

Bizde önce “küçük sanayi siteleri” kuruldu. Sanayileşme başlayınca da OSB ihtiyacı ortaya çıktı.

OSB’lerde Önce yer tespiti yapılıyor. Sonra gerekirse kamulaştırma ile kamulaştırma gerekmiyor ise satın alma ile OSB için arazi temin ediliyor. Arazinin tüm alt yapısı hazırlanıyor. Su, enerji, arıtma, ulaşım, yönetim düzeni kuruluyor. Sonunda da girişimcilere uygun fiyatla arsa tahsis ediliyor.

Yatırımcı için OSB’de arsa tahsisi almak çok önemli. (OSB’de arsa fiyatları göreceli olarak çok ucuz.  OSB’de alt yapı için harcama gerekmiyor.OSB’de yatırım ve üretim yapanlara vergi avantajı sağlanıyor. SGK ödemelerinde avantaj sağlanıyor.Hemen her şehirde,  bölgesinde yatırım, üretim ve istihdamın artmasına yol açacak sanayileşmeyi hızlandıracağı ümidi ile bir OSB kurulmasına çalışılıyor. Bir OSB kurulduktan sonra da sayılarının artırılması isteniyor.’

 

 

 

 

 

 
Erzurum ve Kuzeydoğu’da bilişim gerçeği
 
Kırılganlık out, istikrar inn
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Taşıt Rekorunu bırakmadı…!
DİLEK BAYRAK-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi seçilmiş illeri içinde takipteki ...
KUDAKA’da 7 ayda 116 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin bulunduğu İstatistiki ...
Şirketleşmede 2011’i geçemedik
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’da Ocak-Temmuz aylarını kapsayan 7 aylık süreç ...
 
Kuzeydoğu şirketleşme verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, ardahan ve Iğdır ...
Girişimci Engellilere eğitim desteği
M.COŞKUN-ÖZEL-Erzurum Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Girişimci Engelliler ...
1.OSB KOBİ eğitim süreci tamamlandı
“KOBİ Çalışan ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğini ...
 
Erzurum’da TANAP süreci başlıyor
Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak olan TANAP Türkiye’de kuracağı ...
Araç devri haziran sonuçları açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Haziran ayı araç devir verilerini paylaştı. Erzurum’da ...
Erzurum'da bin kişiye 65 otomobil düşüyor
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum, haziran ayında Büyükşehirler içinde bin kişiye ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva