ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
Sürücülerin imdadına polis ekipleri yetişti
Sürücülerin imdadına polis ekipleri yetişti
Tır yoldan çıktı: 1 yaralı
Tır yoldan çıktı: 1 yaralı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Ağustos 2010 Cuma - 08:14

Erzurum’un marka ziyneti: Oltu Taşı

Erzurum’da süs eşyası denince akla gelen ilk isim olan, ünü yurt içi ve dışına yayılan Oltu Taşı, iki asırdır parlamaya devam ediyor. Palandöken Dağı’ndan getirilen tebeşir taşının tozu ile cila verilerek parlatılan kolye, küpe, yüzük, tespih, ağızlık, gerdanlık ve çeşitli süs eşyası olarak satışı yapılan ‘Siyah kehribar’ Oltu Taşı, ilçe turizmini canlı tutarken yüzlerce ailenin de geçimini sağlıyor.

Erzurum’un  marka ziyneti: Oltu Taşı

//ERZURUM’UN MARKASI
Oltu’nun Sülünkaya, Güllüce, Dutlu, Güzelsu, Alatarla ile Olur’un Ormanağzı ve Taşlıköy köylerinde çıkarılan ve asıl adı ‘siyah kehribar’ olan Oltu Taşı’nın bilinen geçmişi iki yüz yıla yaklaşıyor. 1918’li yıllara kadar yaklaşık 40 esnaf tarafından işlenen Oltu Taşı madeninin çıktığı bazı köylerdeki ocak kalıntılarıyla yaşlı ustaların "Ben babamdan, babam dedemden, o da babasından öğrenmiş" şeklindeki canlı şahitlerinden bu sonuca ulaşılmaktadır. Maden Tetkik Enstitüsü’nün 1955’de yaptığı tahlil sonucu ardıç ağacı kömüründen meydana geldiği anlaşılan Oltu Taşı, hammadde olarak yer altında 1-7 santimetre damarlar halinde bulunan topraktan çıkarılıyor. Bazen diz üstü sürünerek 200 metre uzunluğundaki ocaktan çıkarılan Oltu Taşı’nın kıymeti, maden cevherinin az olması ve çıkarılmasındaki zorluk nedeniyle daha da artırmaktadır. Sürtünme ile elektriklenerek hafif maddeleri çekme özelliğine sahip olan Oltu Taşı, 3213 sayılı Maden Kanunu'nda kıymetli taşlar arasında olduğu tescillenmiştir.
//ÇIKARIMINDAN SATIŞINA KADAR 5 FARKLI EL DEĞİŞTİRİYOR
Oltu Taşı'nı toprak altından bin bir güçlükle çıkaranlar, genellikle işlemesini yapmaz, işleyenlere hammadde olarak kilo işi satarlar. Taşı çıkartanlar, hammaddeyi işleyene pazarlayanlar, işleyerek mamul hale getirenler, işçiden alarak dükkanlara satanlar hep ayrı kişilerdir. Yani Oltu taşı tüketiciye ulaşana kadar 4-5 el değişmektedir. Satın alınan taşlar, yapılacak mamulün, tip ve cinsine göre uygun bir şekilde küçük bir keserle kütük üzerinde kırılarak içindeki yabancı maddeler, çatlaklar temizlenir. Bu aşamada taş çok fire verir. Öyle ki bir kilo hammadde Oltu Taşı'ndan ortalama yedi tespih çıkar. Keserle kırılan taşlar, bu kez bıçakla etrafı yontularak lobut haline getirildikten sonra tornaya takılan bir biz aleti ile teker teker delinir. Delinen taşlar çark denilen tornadaki mile takılır. Usta, bir eli ile çarkı çevirirken, diğer elindeki keski ile milde dönen taşı tornaya çeker. Milden çıkarmadan önce, çırtı ağacının kömürünün tozu ve Palandöken Dağı’ndan getirilen tebeşir taşının tozu ile cila verilerek parlatılır. Ağızlık, gerdanlık, kolye, küpe ve buna benzer süs ve ziynet eşyaları da elde tek tek ve özenle işlenir. Bu eşyalarında yapımı için kendilerine has değişik aletleri vardır.
//EN ÇOK TANINAN ÜRÜN TESPİH
Erkek ve kadınların günlük yaşamda sıkça kullandığı tespih, kolye, gerdanlık, yüzük kaşı, sigara ağızlığı, pipo, kol düğmesi, küpe, rozet, kravat iğnesi, yaka iğnesinin yanı sıra çok nadir de olsa fincan takımı olarak satışı yapılan Oltu Taşı ürünleri içerisinde en çok tanınanı şüphesiz tespihtir. Oltu Taşı tespihlerinin ünü yurt dışına da ulaşmıştır. Oltu Taşı tespihi elde çekildikçe parlayıp güzelleştiği gibi insan, buna karşı bağışıklık kazanıyor. 33'lük olanına ‘tek sayı’, 99'lük olanına ‘üç sayı’ denilmektedir.
Kullanımı bu kadar yaygın olan Oltu Taşı’nın maalesef taklitleri de yapılmaktadır. Oltu Taşı ürünleri taklitlerinden ayırt etmek için şu yöntemlere başvurulabilir:
Oltu Taşı’nı elinize alıp nefesinizle buharlaştırdığınızda buharı çeker ve üzeri nemlenir. Oltu Taşı tespihlerinin kendine has ağırlığı ve tok sesi vardır (Cam tespihler çok ağır, plastikler çok hafif olurlar). Sürtünme ile elektriklendiği için küçük kağıt parçacıklarını kendine çeker. Bıçakla hafifçe kazındığında kahverengi toz çıkarır.
Kullandıkça parlar.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum düğün gelenekleri canlılığını koruyor
ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen'in ...
AB’den Turizm Geliştirme desteği
ERZURUM (İHA) - AB kırsal alanda turizmi geliştirme projelerine 7 bin ...
Eğlenerek sünnet oldular
Orhan Yıldırım (CİHAN)- Kimse Yok Mu Derneği Erzurum Şubesi tarafından ...
 
ASİMDER’den tarihi adım
Azerbaycan’ın Hocalı Kasabası’nda Ermeniler tarafından katliama uğrayan ...
Erzurum irfanı, atasözlerinde şekilleniyor
ERZURUM (İHA) - Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak ...
Milli Park süreci hız kazandı
ERZURUM(GHA) – Bakanlar Kurulu kararıyla “Nenehatun Tarihi Milli Parkı” ...
 
Umre heyecanı başladı
ERZURUM(GHA) - Erzurum’dan Umre ziyaretine gidecek olan vatandaşlar için ...
Çağlar, Erzurum’u edebileştirdi
SELVER YAZAR (GHA) - Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerinden Behçet Kemal ...
Milli renklerimizi çaldılar
Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Türk tarihinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva