Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ile Erzurum Kalkınma Vakfı’nın (ER-VAK) ortaklaşa düzenlediği “Âmâlar Şeyhi Osman Kemâlî Efendi” isimli konferansın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, hem ruhların hem de cisimlerin tatmin olacağı bilgilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Memleketimizin geçmişine baktığımızda çok derin izlerimizin olduğunu göreceğiz. Erzurum, bu konuda gerçekten büyük ve zengin bir hazineye sahip. Bu zenginlikten istifade etmek için, üniversite olarak bu hazineleri teker teker sizlerle buluşturmak istiyoruz” diyen Koçak, bu programlara daha sonraki günlerde de devam edeceğini dile getirdi.
ÇÖĞENLİ’NİN SUNUMU
Erzurum’un İslam medeniyetine, İslam kültürüne çok büyük hizmetleri bulunan bir şehir olduğunu kaydeden, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sadi Çögenli, “ Osman Kemâlî Efendiyi bir kelimeyle, bir cümleyle bir kitapla anlatmak mümkün değildir. Bunun için Atatürk Üniversitesi olarak bütün bu şahsiyetleri tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Erzurum, sadece sosyal bilimlerde değil fen bilimlerinde de İslam medeniyetine çok büyük hizmetleri olan bir şehirdir. Maalesef biz bunları irdelemediğimiz, üzerinde durmadığımız için çok fazla bilmiyoruz. Mesela, İstanbul’dan uzak olmasına rağmen Erzurum’dan üç tane Şeyhülislam çıkmış. Bunun yanı sıra tasavvufta da Erzurum, gerçekten bütün tasavvufun ekollerinde insan yetiştirmiş bir beldedir. Bu gibi değerler yetişmiş ve Erzurum’un kültürüne büyük katkılarda bulunmuşlardır, bunlardan biriside Osman Kemâlî Efendi’dir” dedi.
Hemşehrimiz Atatürk’ten başlayarak büyük zatları hatırlatmak amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirten ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, bu toprakların bereketli topraklar olduğunu ,her karışında kubbede hoş seda bırakan güzel insanların varlıklarını hissetmenin ve onları hatırlatmanın mutluluğunu, huzurunu yaşadıklarını ifade etti. Bu coğrafyada yaşayan zatları hatırlatmaya devam edeceklerini ve bir sonraki toplantıda ise Mevlevi Şeyhi Şefik Can Hocayı anlatacaklarını da söyledi.
KEMİKLİ’NİN VURGULARI
Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli şöyle konuştu. “Kâmil insanların tanınmaya ihtiyaçları yok ama bizim onları tanımaya ihtiyacımız var. Bizim kendimizi tanımamız kimliğimize kavuşmamız için, mutlaka yaşadığımız şehrin manevi dinamiklerini tanımalıyız. Bu toprağı mayalayan, bu topağın büyük ruhlarını tanımalıyız. Umarım bu program da Osman Kemâlî Efendi’nin tanınmasına vesile olur.
Üniversitelerimizin kendi kültürüyle, kendi toprağıyla barışması anlamlıdır, üniversiteyi üniversite yapanda zaten budur. Kendi milli değerlerini tanıyıp evrensel boyutta tanıtmak üniversitelerin asli görevlerindendir. Atatürk Üniversitesi ise bu görevi ifa eden üniversitelerden biridir.”
Osman Kemâlî Efendi’nin torunu Gülay Ozan ise, Osman Kemâlî Efendi’nin iki gözünün âmâ, lakin kalbinin Allah aşkıyla yanan bir kişi olduğunu belirterek, gittiği her yerde Allah aşkını anlattığını söyledi. Ozan “Bir üniversitenin böyle toplantılar düzenlemesi hep arzuladığım bir olaydı. Üniversiteler böyle evliyaları, tarihlerini kültürlerini ve böyle güzel insanları gençlere anlatsa, o zaman bu ülke nasıl güzel bir ülke olur.
Bu evliyalar yaşamış görmüş ve mutluluğu bulmuşlar. Onlar Allah’a doğru olan bu yolculuğun kendilerindeki nefisle mücadelenin ve onların ne kadar huzura kavuşturduklarını, dünya hayatının telaşından uzak sadece Allah’ın sevgilisi olan kullara hizmet etmeyi öğrenmişler. Geçekten Erzurumlu olmanın ayrıcalığını yaşayın.” diye konuştu.
Kemikli, Osman Kemâlî Efendi’nin eserleri ve fikri yapısı hakkında da bilgi verdi.Program Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın, Kemâlî Divanı’ndan “Aşk Sızıntıları” isimli şiirlerini icrasıyla sona erdi.