ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Ekim 2009 Cumartesi - 03:09

Erzurum’u Avrupa’ya tanıtıyor

GHA/Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Tutmaç Köyü doğumlu olan Aşık Ozan Çelebi, Erzurum’un Avrupa’daki sesi oldu. 22 yıldır Hollanda’nın Venlo şehrinde yaşayan 61 yaşındaki Çelebi, 5 yıl çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra açtığı saz kurslarıyla, Türkiye ve Erzurum’un kültür elçiliğini yapıyor.

Erzurum’u Avrupa’ya tanıtıyor

Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Tutmaç Köyü doğumlu olan Aşık Ozan Çelebi, Erzurum’un adeta Avrupa’daki sesi oldu. 22 yıldır Hollanda’nın Venlo şehrinde yaşayan 61 yaşındaki Çelebi, 5 yıl çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra açtığı saz kurslarıyla, Türkiye ve Erzurum’un kültür elçisi oldu. Erzurum’un Cağ Kebabı ve Oltu Taşı’nı da, Hollanda’da marka haline getiren Aşık Çelebi, asıl ismi olan ‘Dursun’u ise hiç kullanmıyor. Kendisine ‘Ozan’ mahlasının, Türk edebiyatına sayısız eserler kazandırmış olan Aşık Reyhani tarafından verildiğini söyleyen Ozan Çelebi, “O gün bugündür bu mahlası kullanıyorum.” dedi. 
TÜRK KÜLTÜRÜNE HİZMET
1975 yılından beri Hollanda’nın Venlo şehrinde ikamet ettiğini anlatan Çelebi, 5 yıl çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra, orada yaşayan gurbetçilerin yöresel ve kültürel faaliyetlerden yoksun olduklarını hissettiğini belirterek, “1980 yılında Ozan Çelebi Kültürevi adını verdiğim bir çatı oluşturdum. Oradaki Türk gençler için saz kursları açtım. Halen Hollanda’nın çeşitli şehirlerindeki Türk okullarının açtığı saz kurslarında eğitmenlik yapıyorum.” diye konuştu.
OLTU’NUN DAMAK TADINI HOLLANDA’YA TAŞIDI
1977 yılından beri de, Oltu Cağ kebabını Hollanda ve Almanya’ya tanıtmaya başladığını belirten Ozan Çelebi, bunu büyük ölçüde de başardığını söyleyerek, Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya gibi ülkelerle de, Erzurum’un meşhur damak tadını tanıştırdıklarını ifade etti. Ozan Çelebi, Oltu Taşı’nın da, Avrupa’daki gönüllü tanıtım elçisi olduğunu vurgulayarak, “Bugün Türk olsun olmasın, çok sayıda Avrupalı, Oltu Taşı’ndan yapılan takıları kullanıyor. Oltu Taşı denilince, Avrupa’da akıllara Türkiye ve Erzurum geliyor.” ifadelerini kullandı. 
TÜRKÇE DERSİ VERİYOR
Hollanda’da, belediyelerin kültürel faaliyetlere karşı hayli ilgili olduklarını belirten Çelebi, “Benim saz eğitimi verdiğim kurslarda, belediye her bir kursiyer için bana 10 Avro ücret ödüyor. Kursiyerlerimin çoğu Türk gurbetçilerden oluşuyor. Bu yıl Faslı ve Hollandalı öğrencilerim de oldu.” şeklinde konuştu.
Bu arada Hollanda’da Türkçe derslerinin kaldırılması nedeniyle, orada ayrıca Türkçe dersleri verdiklerini de dile getiren Çelebi, “Hollanda’da Türkçe eğitimine de başladık, Çünkü okullarda Türkçe dersi kaldırıldı. Biz bu sorumluluğu yüklenmezsek, kültürümüz oralarda yok olur gider.” dedi.
HOLLANDA’NIN GÖBEĞİNDE DADAŞLAR DERNEĞİ’Nİ KURDU…
Erzurumlu Halk Ozanı Ozan Çelebi, Avrupa ülkelerinde Erzurum kültürünü de yaygınlaştırmak için büyük çaba gösterdiğini vurgulayarak, sırf Erzurumluları bir araya getirmek ve kaynaştırmak için Dadaşlar Derneği’ni kurduğunu kaydetti. 300 üyesi bulunan derneğin, Erzurum’un Avrupa’daki sesi haline geldiğini anlatan Çelebi, bunun yanında çeşitli Türk kültür kuruluşlarının yöneticilikleri gibi görevleri de üstlendiğini bildirdi. Kültürel faaliyetleri dolayısıyla, Amsterdam’da bir üniversite tarafından kendisine edebiyat dalında doktora verildiğini anlatan Çelebi, “Dağda çobanlık yaparken kopmak zorunda kaldığım topraklarım, bugün burnumda tütüyor. Ama ben buna rağmen yaşadığı yerde bir Erzurum oluşturmak için gecemi gündüzüme katıyorum. Hemen her yıl da memleketim olan Erzurum’a gelip hem hasret gideriyor, hem de Avrupa ile Erzurum arasında acizane köprü olmaya çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ozan En Güzelini Yapmış 21 Eylül 2010 Salı 21:14

Haberi ve yorumu yeni gördüm. Bilirsiniz bizde şifa bulmaz bir hastalıktır yapılan bir işi beğenmemek, küçük görmek. BENCE OZAN EN İYİSİNİ YAPMIŞ.Herkes elinden geleni yapsa, herkes becerebildiği işi yapsa ne güzel olur. Ama nerde biz ille de bir kusur bulacağız... Ozanı tanımam ama çalışmaları gayet güzel.

Yorumu oyla      6      4  
gümüş masatlı 10 Ekim 2009 Cumartesi 16:20

Böyle bir tanıtmayı,tanıtma olarak görmüyorum Eğer,Erzurum sanayi ürünleri,teknolojik ürün ler,projeler,bilgi,bilişim üretip satabilsey di,o ürünlerin üzerlerine de'Made ın Turkey- Erzurum 'yazabilseydi,işte o zaman böyle bir tanıtıma canı gönülden katılırdım,çünkü böyle bir tanıtım, kalıcı ve uzun ömürlü olurdu.Bu tür şifahi tanıtımlar,geçici,uzun ömürlü olmayan tanıtımlardır."Su üstüne yazı yazdım,okunmaz" türünden bir tanıtım.Ne yapa lım,Erzurum tabiriyle'Peynir ekmekle herfene' türünden bir şey.Biz teknoloji türünden eserlerle kendimizi gösteremedik ve gösteremi yoruz.Ne yapalım."Vermemiş Mabud,neylesin Mahmut." Tabii ki gece-gündüz çalışıp üretme dik ki Mabud da versin.57 yıllık üniversite nin ne yazık ki bu Güzel Serhat Şehri, DADAŞLAR DİYARI'na hiç mi hiç faydası olmadı ki.Bir üniversite şehri olarak,böyle perişan durumda bulunuyor.Bu şehrin vebali bu üniver sitenin üzerindedir.'Allah' bunlardan sorsun.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanatta Erzurum damgası
Devlet tiyatrolarının 60. yılı etkinlikleri arasında bulunan Erzurumlu ...
"Türkiye'den insan manzaraları"
Goethe Enstitüsü'nün yürüttüğü 'Kültür Köprüleri' programı çerçevesinde ...
Çakıl taşlarını tabloya dönüştürüyor
İHA/Erzurumlu ünlü ressam Fehim İbrahimhakkıoğlu, Türkiye'de bir ilke ...
 
TRT GAP’tan Erzurum tanıtımı
GHA/Erzurum’da çeşitli televizyon kanallarınca hazırlanan belgesellere, ...
Tekstil Desenleri Sergisi açıldı
Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nce yeni kurulan ...
Bursa’da Erzurum etkinliği
Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen ...
 
Evini sanat galerisine çevirdi
GHA/Erzurumlu dört çocuk babası emekli müstahdem Reşit Yanmaz, evinin ...
‘Düşler’ resim sergisinde buluştu
Erzurum'da Reşit Yanmaz isimli vatandaş 30 yıllık el emeği göz nuru eserlerini ...
GSF’den Tekstil Sergisi
Erzurum Atatürk Üniversitesinde Ekim ayı kültür ve sanat etkinlikleri başladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva