Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Tutmaç Köyü doğumlu olan Aşık Ozan Çelebi, Erzurum’un adeta Avrupa’daki sesi oldu. 22 yıldır Hollanda’nın Venlo şehrinde yaşayan 61 yaşındaki Çelebi, 5 yıl çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra açtığı saz kurslarıyla, Türkiye ve Erzurum’un kültür elçisi oldu. Erzurum’un Cağ Kebabı ve Oltu Taşı’nı da, Hollanda’da marka haline getiren Aşık Çelebi, asıl ismi olan ‘Dursun’u ise hiç kullanmıyor. Kendisine ‘Ozan’ mahlasının, Türk edebiyatına sayısız eserler kazandırmış olan Aşık Reyhani tarafından verildiğini söyleyen Ozan Çelebi, “O gün bugündür bu mahlası kullanıyorum.” dedi.
TÜRK KÜLTÜRÜNE HİZMET
1975 yılından beri Hollanda’nın Venlo şehrinde ikamet ettiğini anlatan Çelebi, 5 yıl çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra, orada yaşayan gurbetçilerin yöresel ve kültürel faaliyetlerden yoksun olduklarını hissettiğini belirterek, “1980 yılında Ozan Çelebi Kültürevi adını verdiğim bir çatı oluşturdum. Oradaki Türk gençler için saz kursları açtım. Halen Hollanda’nın çeşitli şehirlerindeki Türk okullarının açtığı saz kurslarında eğitmenlik yapıyorum.” diye konuştu.
OLTU’NUN DAMAK TADINI HOLLANDA’YA TAŞIDI
1977 yılından beri de, Oltu Cağ kebabını Hollanda ve Almanya’ya tanıtmaya başladığını belirten Ozan Çelebi, bunu büyük ölçüde de başardığını söyleyerek, Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya gibi ülkelerle de, Erzurum’un meşhur damak tadını tanıştırdıklarını ifade etti. Ozan Çelebi, Oltu Taşı’nın da, Avrupa’daki gönüllü tanıtım elçisi olduğunu vurgulayarak, “Bugün Türk olsun olmasın, çok sayıda Avrupalı, Oltu Taşı’ndan yapılan takıları kullanıyor. Oltu Taşı denilince, Avrupa’da akıllara Türkiye ve Erzurum geliyor.” ifadelerini kullandı.
TÜRKÇE DERSİ VERİYOR
Hollanda’da, belediyelerin kültürel faaliyetlere karşı hayli ilgili olduklarını belirten Çelebi, “Benim saz eğitimi verdiğim kurslarda, belediye her bir kursiyer için bana 10 Avro ücret ödüyor. Kursiyerlerimin çoğu Türk gurbetçilerden oluşuyor. Bu yıl Faslı ve Hollandalı öğrencilerim de oldu.” şeklinde konuştu.
Bu arada Hollanda’da Türkçe derslerinin kaldırılması nedeniyle, orada ayrıca Türkçe dersleri verdiklerini de dile getiren Çelebi, “Hollanda’da Türkçe eğitimine de başladık, Çünkü okullarda Türkçe dersi kaldırıldı. Biz bu sorumluluğu yüklenmezsek, kültürümüz oralarda yok olur gider.” dedi.
HOLLANDA’NIN GÖBEĞİNDE DADAŞLAR DERNEĞİ’Nİ KURDU…
Erzurumlu Halk Ozanı Ozan Çelebi, Avrupa ülkelerinde Erzurum kültürünü de yaygınlaştırmak için büyük çaba gösterdiğini vurgulayarak, sırf Erzurumluları bir araya getirmek ve kaynaştırmak için Dadaşlar Derneği’ni kurduğunu kaydetti. 300 üyesi bulunan derneğin, Erzurum’un Avrupa’daki sesi haline geldiğini anlatan Çelebi, bunun yanında çeşitli Türk kültür kuruluşlarının yöneticilikleri gibi görevleri de üstlendiğini bildirdi. Kültürel faaliyetleri dolayısıyla, Amsterdam’da bir üniversite tarafından kendisine edebiyat dalında doktora verildiğini anlatan Çelebi, “Dağda çobanlık yaparken kopmak zorunda kaldığım topraklarım, bugün burnumda tütüyor. Ama ben buna rağmen yaşadığı yerde bir Erzurum oluşturmak için gecemi gündüzüme katıyorum. Hemen her yıl da memleketim olan Erzurum’a gelip hem hasret gideriyor, hem de Avrupa ile Erzurum arasında acizane köprü olmaya çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.