Erzurumlu ünlü ressam Fehim İbrahimhakkıoğlu, Türkiye'de bir ilke imza atarak çakıl taşları ile resimler yapıyor.
Deniz kenarlarından ve akarsu yataklarından küçük çakıl taşları toplayarak yaklaşık yarım asırdır resimler yapan sanatçı, devlet büyüklerine yaptığı tablolarla da dikkat çekiyor. Bir tabloya 4 ile 12 ay arasında bir zaman ayırdığını belirten Fehim İbrahimhakkıoğlu, resimlerine yağlıboya çalışmalarıyla başladığını daha sonra herkesin sıcak olarak gördüğü çakıl taşları ile resimler yaptığını söyledi.
ÇAKIL TAŞLARIYLA TABLO
İlk başladığı zamanlarda zorluk çektiğini ve zamanla çakıl taşlarının yağlı boyadan daha verimli olduğunu gördüğünü ifade eden İbrahimhakkıoğlu, önce soyut resimler yaptığını ancak daha sonra klasik türde eserler ortaya koyduğunu kaydetti. Konularını daha çok güncel olaylardan aldığına vurgu yapan Fehim İbrahim Hakkıoğlu, 20'nin üzerinde devlet büyüğünün de portresini yaptığını belirtti.
Fehim İbrahimhakkıoğlu, ayrıca Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz'in makam odaları için de şehrin tarihi ve kültürel zenginliğini, tabii ve doğal güzelliklerini anlatan tablolar yaptı.
ÇAKIL TAŞI İLE RESİM YAPAN TEK SANATÇI
Deniz kenarlarında ve akarsu yataklarındaki taşları elinde sanat eserine dönüştürerek bir ilke imza atan Fehim İbrahimhakkıoğlu, "Erzurum Öğretmen Okulu mezunuyum ve lise yıllarımda yağlı boya resimler yapmaya başladım. Mozaiğe olan ilgim gençlik yıllarıma dayanıyor" dedi.
Gençlik yıllarından itibaren mozaiğe ilgisinin olduğunun altını çizen İbrahimhakkıoğlu, çakıl taşlarını kullanarak süsleme yapan çok sanatçı olmasına karşın, tablolarda sadece çakıl taşı kullanarak resim yapan tek sanatçının kendisi olduğunu vurguladı. Resim yaparken çakıl taşlarını tercih etmesindeki nedenleri de açıklayan Fehim İbrahimhakkıoğlu, ucuz malzeme ile güzel sonuçlar elde ettiğini ve resim yaptıkça da bu dili çözdüğünü ifade etti.
DEVLET BÜYÜKLERİ İÇİN TAŞ GİBİ PORTRE
Doğa manzaralarının yanı sıra pek çok ünlünün de portresini çizdiğine işaret eden İbrahimhakkıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Barack Hüseyin Obama, Lady Diana, Bill Clinton, Saddam Hüseyin, General De Gaulle gibi yirminin üzerinde devlet büyüğünün de portresini yaptığını söyledi. Doğa ve insan resimleri yaparken kendini daha özgür hissettiğini, ancak taşlarda renk kısıtlaması olduğu için zorlandığını belirten İbrahimhakkıoğlu, "Doğa
resimleri yaparken içimden geleni çiziyorum ve taşlarla düzenliyorum. Portreleri ise fotoğrafa bakarak çizdiğim için zorlanıyorum. Portrelerimde resmini yaptığım şahsiyetlerin de iç yapılarını dışarıya vurmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Erzurum kültürünü ve doğa yapısını anlatan tablolar yaptığına dikkat çeken Fehim İbrahimhakkıoğlu, eserlerinin beğeni toplamasının da kendisini son derece mutlu ettiğini vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen "2007 Mevlana Yılı Etkinlikleri" kapsamında "Çakıl Taşlarında Hoşgörü" sergisi açan sanatçı, büyük mutasavvıfı doğal bir obje olan taşla farklı, sade ve bir o kadar da yoğun bir biçimde anlatarak, sanatseverlerden tam not aldı.
RESSAM FEHİM İBRAHİMHAKKIOĞLU KİMDİR?
1940 yılında Erzurum'da doğan İbrahimhakkıoğlu, ilk resim çalışmalarına Öğretmen Okulu'nda başladı. Resim öğretmeni Burhan Alkar'ın teşvikleri ile insan figürleri üzerine desen çalışmaları yaptı. Daha sonra ressam Cemal Bingöl'den iki yıl ders alarak renk anlayışını geliştirdi.
Önceki tablolarında yağlı boya kullanan İbrahimhakkıoğlu, 1963'den sonra çakıl taşları ile resimler yaptı. Çakıl taşlarını olduğu gibi, tabii şekil ve rengiyle tablolarına taşıyan ressam, bu tarzın dünyada ilk temsilcisi oldu. Renk bakımından sınırlı bir malzemeyi ustaca kullanarak canlı ve derinliği olan eserler verdi.
İLK SERGİSİNİ ERZURUM’DA AÇTI
İlk Sergisini 1963'de Erzurum Halk Eğitim Merkezi'nde açan sanatçı, 1964'te Ankara Halk Evleri Merkezi'nde, 1965'te Erzurum Kuşkay'da, 1967'de Ankara Sanatseverler Derneği'nde, 1974 ve 1976'da Taksim Sanat Galerisi'nde, 1986'da TEDEV Sanat Galerisi'nde, 1998'de Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde, 2000'de Ebrista'nda, 2005'te Beyoğlu Sanat Galerisi'nde, 2008'de İstanbul İdentist'de, 1972'de Belçika, 1986'da Bağdat, 2005'te Lüksenburg, 2006'da Şam, 2007'de Jakata ve 2008'de Amerika'da iki sergi olmak
üzere yurt dışında sergiler açtı.
Sanatçı, yaptığı çalışmalarıyla dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Çakıl taşlarını kullanarak taşların doğal renkleri ile tuvalde ışık-gölge, derinlik oluşturan sanatçı, değişik ülke liderlerinin portrelerini çalışmış ve dünyanın farklı köşelerinde koleksiyoner sahibi olmuştur.