Palandöken İlçe Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, 2015 yılında başlayan Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesi’nin ikinci senesinde, yürütülen çalışmaların detaylarını paylaştı.
Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesi’nin 2’inci senesi itibari ile daha da geliştirildiğini ve üzerine birçok katkı yapılarak ilerlediğini kaydeden Palandöken İl Gıda ve Tarım Müdürü Metin Yiğit, seraların yanı sıra çiftçilere tamamen Ziraat Mühendislerinin desteği ile hiçbir ücret talep edilmeden küçük bahçelerin kurulduğunu belirtti. Çiftçilerin gerek seralarından, gerek bahçelerinden hasat ettikleri ürünleri satabilecek ve pazarlayabilecek boyuta geldiğini dile getiren Yiğit, müdürlüklerinin kampüsünde kurulan sera ve bahçeler ile de çiftçilere adeta rol model olduklarını söyledi.
SU BORULARINDA ÇİLEK ÜRETİMİ
Köy ile bağlantısı, bahçesi olmayan, tarımla uğraşmayı seven vatandaşların duvarların, çitlerin üzerinde, su boruları içinde çilek yetiştiriciliği yapabileceğini vurgulayan Yiğit, müdürlük kampüsünde kurulan alanda su borularının içinde 550 tane fide kullanarak, bu küçük bir tarla oluşturduklarını belirtti. Yiğit, “İlçe Müdürlüğümüzün bahçesinde 3 tane farklı modeli çiftçilerimize sunmuş bulunuyoruz .Bizim amacımız görsel olarak vatandaşlara bir model sunmak ve bunu kendilerinde yapabileceğini göstermekti, bunu da başardık” dedi.
YÜKSEK PLASTİK TÜNEL VE CAM SERA PROJESİ
Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesinin ikinci yılında da tam gaz devam ettiğini söyleyen Yiğit, “DAP İdaresi Başkanlığınca 2015 yılında Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesi adı altında bir proje gerçekleştirdik. 2015 yılında İlçe Müdürlüğümüzün bahçe alanında modern bir cam sera kurduk ve 5 tane mahallemizde seralar oluşturduk. Bu seralar ilçemizin hem batı, hem doğu tarafında yer alan köylerimiz var orada ki köylerimizde Erzurum-Kars Anayolu ve Erzurum-Bingöl Anayolu üzerinde hem Erzurum’da ki çiftçilerimizin, hem de şehir dışına çıkan veya şehrimize farklı illerden gelen vatandaşların görebileceği noktalarda seralarımızı kurduk. Tüm masrafını proje kapsamında karşıladık. Fidelerini, toprak hazırlığını tamamen bizim Ziraat Mühendislerimiz vasıtası ile yaptırdık. Mühendislerimiz tüm aşamalarda toprak ile haşır neşir oldu. Seralarımız çiftçilerimiz için adeta birer vitrindi” dedi.
PROJE 2’İNCİ SENESİNDE DE TAM GAZ
Projede gelinen son aşamada, seranın yanı sıra çiftçilere küçük bahçelerde kurdurduklarını kaydeden Yiğit, “Şuanda 2017 itibari ile projemizin 2’inci senesindeyiz. Bizim için en önemli kriter, projenin yapılması ve buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda sürdürülebilirliğinin sağlanması. 2’inci yılımız itibari ile sera projemizi daha da geliştirerek üzerine katkılar yaptık. Geldiğimiz son aşamada, seramızın yanı sıra çiftçilerimize küçük bahçelerde kurdurduk, tamamen Ziraat Mühendislerimizin desteği ile çiftçiden hiçbir ücret talep etmeden fideleri de biz kendimiz temin ettik. Şuanda çiftçilerimiz gerek seralarından, gerek bahçelerinden hasat ettikleri ürünleri satabilecek ve pazarlayabilecek boyuta geldiler. Ayrıca bazı çiftçilerimize de yine seralarının yanında çilek bahçeleri tesis ettirdik, damla sulama sistemi olan bu bahçelerimiz şuanda hasat edilerek, satılabilecek durumda” diye konuştu.
ÇİFTÇİYE MODEL OLACAK ÇALIŞMA
Müdürlük kampüsünde kurulan sera ve bahçenin çiftçilere bir model olduğunu belirten Yiğit, “İlçe Müdürlüğümüzün kampüsü içerisinde ise tüm vatandaşlarımızın gelmesi, bizzat test etmesi için seramız var, çünkü vatandaş anlatılan şeye inanır ama gördüğü şeyi uygular ve hayata geçirir. Biz kampüsümüz içinde seramızın yanına birde bahçe oluşturduk. Seramızı ilk etapta kışın da çalıştırdık. Dışarda kar var iken biz seramızda ıspanak, toka gibi ürünler yetiştirerek hasadını yaptık. Çiftçilerimiz buraya geldiği zaman üretilen her ürünün yetişme aşamasını görüyor ve hakkında bilgi edinebiliyorlar. Bahçemizde de yine aynı şekilde vatandaşlarımızın bildiği yetiştirdiği ürünlerin yanında, çok alışkın olmadıkları ürünleri de yetiştirdik. Örneğin bölge halkının tüketme alışkanlığı çok fazla olmayan karnabahar ve brokoli yetiştirdik. Bu farklı modellerimizde de yine güzel bir başarı yakaladık” ifadelerini kullandı.
SU BORULARINDA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
Su borularında çilek yetiştiriciliği uygulamasının detaylarına değinen Yiğit, “Köy ile bağlantısı olmayan, bağı, bahçesi olmayan, tarımla uğraşmayı seven vatandaşlarımız için de duvarın üzerinde, çitlerin üzerinde, su borularına bir takım uygulamalar yapmak vasıtası ile çilek yetiştiriciliği yapabilirler. Biz bunu bizzat uyguladık ve başarılı olduk. Son aşamada çileklerimiz yenebilecek, hasat olabilecek hatta pazara sunulabilecek bir durumda. Herhangi, bir yere ihtiyaç olmadan bu şekilde üretim yapabilirler. Bu hem hobi amacı ile yapılabileceği gibi, üretim amacı ile de yapılabilir. Çünkü biz o su borularının içinde 550 tane fide kullandık, dolayısıyla bu küçük bir tarla demektir. Kısacası İlçe Müdürlüğümüzün bahçesinde 3 tane modeli çiftçilerimize sunmuş bulunuyoruz. Çok rahat bir şekilde burayı ziyaret ederek, bilgi alabilir. Bizim amacımız görsel olarak vatandaşlara bir model göstermekti ve bunu kendilerinde yapabileceğini göstermekti, bunu da başardık” ifadelerine yer verdi.