‘Türkiye Türkçesi Ses Bilgisi’ serisinin yayımlanan 3’üncü kitabı ile ilgili olarak özel değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Dursunoğlu, kitabın içeriğine yönelik vurgularını paylaştı. Kitabın okunabilirlik zevkini artırmak için konuların sonuna ‘Biraz hisse’, ‘Biraz tebessüm’, ‘Biraz tefekkür’ başlıkları adı altında ders verici, düşündürücü kıssa, hikâye, fıkra, şiir, vecize gibi edebî ürünler eklendiğini kaydeden Dursunoğlu, “Kitabımdan tek beklentim eserde “ağzımdaki tadım” dediğim Türkçeye, nokta mesafesinde de olsa bir hizmet olmasıdır” dedi.
TÜRKİYE TÜRKÇESİ SES BİLGİSİ SERİSİNİN 3’ÜNCÜ KİTABI YAYINDA
Kitabın içeriğine yönelik bilgiler paylaşan Dursunoğlu, “Kitap, 11 bölümden oluşmaktadır. Kitabın 1’inci bölümünde, Dil, dillerin doğuşu, dillerin adlandırılması ve dünya dilleri, 2’inci bölümünde, Dilin önemi, dil ve kültür ilişkisi, 3’üncü bölümünde, Dil bilgisi ve ses bilgisi ile ilgili temel kavramlar, 4’üncü bölümünde, Türkçe ve Türkiye Türkçesi, 5’inci bölümünde de, Türkiye Türkçesi, Türkiye Türkçesinin sesleri, harfleri ve alfabesi konularına yer verildi. 6’ıncı bölümde, Türkiye Türkçesinde ünlüler, 7’inci bölümde, Türkiye Türkçesinde ünsüzler, 8’inci bölümde, Türkiye Türkçesinde ses birleşmeleri, 9’uncu bölümde, Türkiye Türkçesinde ses olayları, 10’uncu bölümde, Türkiye Türkçesinde seslendirme olayları ve son olarak 11’inci bölümde Türkiye Türkçesi için başucu kaynakları konuları ele alındı” ifadelerine yer verdi.
YARADANA ŞÜKRAN VE MİNNETLE, “YAZDIRMASAYDI, YAZAMAZDIM”
Yayımlanan kitabından beklentisini belirterek, teşekkürlerini sunan Dursunoğlu, “ Konuların sonuna da kitabın okunabilirlik zevkini artırma, geliştirme adına ‘Biraz hisse’, ‘Biraz tebessüm’, ‘Biraz tefekkür2 başlıkları altında ders verici, düşündürücü, eğlendirici kıssa, hikâye, fıkra, şiir, vecize gibi edebî ürünler eklendi. Bunlarla esere bir okuma tadı verilmeye çalışıldı. Tek beklentim ise, eserde “ağzımdaki tadım” dediğim Türkçeye nokta mesafesinde de olsa bir hizmet olmasıdır. Son olarak şunu belirtmek isterim ki; Yaratana şükran ve minnetle. Yazdırmasaydı, yazamazdım.
Öğrencilerime teşekkürlerimle, satır aralarında hep onların izleri var” diye konuştu.