ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2017 Salı - 02:47

Erzurum tarım ekonomisine bilimsel bakış

NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, Erzurum tarım sektörünün analizini yaptı.

Erzurum tarım ekonomisine bilimsel bakış

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, Erzurum tarım sektörünün analizini yaptı. Yavuz, “Bizde en büyük sorun işletmeler küçük, piyasaya yönelik üretim yapma konusunda yeterli bir büyüklükte değiller. Bu da ekonomik anlamda üretimin ve hayvancılığın gelişmesini önemli ölçüde olumsuz olarak etkiliyor” dedi

Piyasaya yönelik üretim yapma konusunda yeterli bir büyüklüğe sahip olmayan işletmelerin, bölgedeki en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz,  bu durumun ekonomik anlamda üretimin ve hayvancılığın gelişmesini olumsuz olarak etkilediğini kaydetti. Yavuz, hem çiftçinin yüksek gelir elde etmesi, hem de tüketicinin daha düşük fiyattan gıda maddelerini temin etmesi için üretici ile tüketici arasında ki aracıların azaltılması gerektiğini vurguladı.

TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜNÜN EĞİTİM FAALİYETLERİ

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nün eğitim çalışmalarına ve faaliyetlerine değinen Yavuz, “Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü üniversitenin 1957’de kurulması ile eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Bu senen biz 56’ncı mezunlarımızı veriyoruz. Üniversitenin en eski fakültesi içinde, en eski bölümüz. Dolayısıyla Türkiye’de çoğu bölüme nasip olmayacak bir geçmişimiz var. Bölümümüzün adından da anlaşıldığı üzere tarımın ekonomik yönü ile ilgileniyoruz. Günümüzde de gittikçe tarımın problemleri teknik olmaktan ziyade, ekonomik problemleri artıyor. Teknikten kastımız sulama, budama, hayvan yetiştirme, hasat, ekim, dikim, gübreleme gibi işlerdir. Bunlar fen bilimlerinde olduğu için çözümü nettir, teknolojiyi alırsınız uygularsınız. Ama bizim alanımız işin ekonomisi. Örnek verecek olursam, pazarlama problemi, tarım politikaları, işletmelerin organizasyon problemi, tarımsal finansman, tarım piyasaları gibi konular ile ilgileniyoruz. Tarımın ekonomik problemleri artınca, bizim bölümün önemi de bu anlamda bahsettiğim konuların çözümüne yönelik olarak artmaktadır. Mesele bizde hayvancılıkta kooperatifler, örgütler çok yaygın değildir, olsa da etkin değiller. Dolayısıyla bunları nasıl yaygın-etkin hale getirebiliriz bununla ilgili olarak eğitim çalışmaları yürütüyoruz.  Örneğin hükümet politikaları ile devlet tarımda var olan sorunu gidermek için destekler ile müdahale eder.  Bu desteklerin olduğu, nasıl yapılandırıldığı, uygulamada ne gibi problemler var, hangi alanlarda ne kadar, ne süre ile destek verilmesi, gerekir gibi konular ele alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

İŞLETMELER KÜÇÜK, ÜRETİM YAPMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Bölgede ki en büyük sorunlarından birinin işletmelerin piyasaya yönelik üretim yapma konusunda yeterli bir büyüklükte olmadığını söyleyen Yavuz, “Bizde en büyük sorun işletmeler küçük, piyasaya yönelik üretim yapma konusunda yeterli bir büyüklükte değiller. Bu da ekonomik anlamda üretimin ve hayvancılığın gelişmesini önemli ölçüde olumsuz olarak etkiliyor. Örneğin hep duyduğumuz, söylediğimiz şöyle bir şey var, domates tarlada2 lira, biz 7 liraya alıyoruz. Aradaki 5 lira nereye gidiyor? İşte bu pazarlama marjı dediğimiz üretici ile tüketici arasında ki aracıların azaltılması önemli bir konudur.  Hem çiftçinin yüksek gelir elde etmesi, hem de tüketicinin daha düşük fiyattan gıda maddelerini temin etmesi açısından. Bizim konuştuğumuz tarımla ilgili problemlerin çoğu tarımın ekonomik yönü ile alakalıdır. Dolayısıyla tarım ekonomisi bu anlamda önemli ve önümüzde ki dönemlerde de bu önemini muhafaza edecektir. Tabi böyle olunca Tarım Ekonomisi Bölümünün verdiği eğitim ile mezun ettiği öğrenciler piyasada önemli görevler yüklenecektir” diye konuştu.

“DESTEKLERİN ANALİZİBİ BÖLÜMÜMÜZ YAPIYOR”

Hükümetin tarım alanında yaptığı politikalara uygun olarak verilen desteklerin analizlerini yaptıklarını dile getiren Yavuz, “Yaptığımız araştırmalara gelecek olursak, örneğin devlet bir politika uyguluyor. Bu politikanın tarıma, çiftçiye, sektöre etkilerini analiz ederek, politika yanlış, doğru veya eksiklikleri var gibi sonuçlara ulaşarak bunları gerekli yerlere bildiriyoruz. Bu işletmelerin büyüklüğü, kooperatiflerin etkinliği, pazarlama marjları, pazarlamada ki problemleri tüketici tercihleri, uluslararası ticarette Türkiye’nin yeri gibi konular bizim araştırma konularımızdır. Bunlar hem bölgesel, hem ulusal, hem de uluslararası bir kapsam içerisinde sorunlara yönelik olarak biz araştırmalarımızı yapıyoruz. Bu araştırma sonuçlarını ilgili organlara, sivil toplum örgütleri ve özel sektörlere rapor ederek duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

TOPLUMA YÖNELİK HİZMETLER

Bölümün 3’üncü bir alanının topluma yönelik hizmetler olduğunun kaydını düşen Yavuz, “Bunların dışında bölümde 3’üncü bir alanımızda topluma yönelik hizmetlerdir. Örneğin geçen 2 yılda biz 2 çalışma yaptık. Birincisi Erzurum ilinde süt üretiminde soğuk zincirin yaygınlaştırılması çalışmasıydı.  Bölgede en önemli sorun üretilen sütün sağlıklı şartlarda işleme farikalarına ulaşamamasıdır. Sütün bozulması, kalitenin düşmesi, bu sistemin olmamasından dolayı çiftçinin sütten gelir elde edememesi gibi problemler var. Bunların dışında bu bölgede tarımsal yatırım alanları neler. Bir müteşebbis geldiği zaman burada hangi alanda yatırım yapabilir, buranın yatırım anlamında potansiyeli ve karlılığı nedir diye 7 ürünü dikkate aldık. Et, süt, şeker pancarı, yem bitkileri, bal gibi ürünleri dikkate alarak Erzurum’da yatırım potansiyelini belirleyen bir rapor hazırladık. Buda özellikle Arap ülkelerinden gelecek yatırımlar için böyle bir rapor hazırladık.  Bu raporcu da ilgili yerlere sunduk” dedi.

 

 

 
Duraksız taksi kalmayacak!
 
Şahin, gazetecilikte kamu yarararını paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gıda Sektörü ilk sırada
NESRİN ÇETİNKAYA-KUDAKA desteklerinin Erzurum’da ki sektörel dağılımına ...
DAİB'ten Katar çıkarması
DAİB, URGE inşaat kümesi firmaları Katar Yapı ve İnşaat Fuarına katıldı
KUDAKA’dan 5 projeye teknik destek
KUDAKA, 2017 Yılı Teknik Destek Programı Mart-Nisan dönemi sonuçları açıklandı. ...
 
Rekor yine Erzurum’un
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum kişi başına yapılan kamu harcamaları yüksekliği bakımından ...
Erzurum en çok göç alan 3’üncü il
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en fazla göç alan 3’üncü il oldu
DAP'ta hasat zamanı...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge ...
 
Erzurum denge verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Doğu Anadolu’da il gelir, gider ve gelirin gideri ...
ETSO, Destici'yi ağırladı
Partisinin çeşitli programlarına katılmak üzere Erzurum’a gelen Büyük ...
Akgüloğlu; “Erdoğan ezber bozuyor”
Erdoğan’ın dünya lideri olduğunu bir kez daha kanıtladığını söyleyen Erzurum ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva