TARIMDA YENİ AÇILIM
Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi’nin de desteğiyle Erzurum’da “Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi” yürütecek. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, ziraat mühendisleri Cevdet Sunay ve Yasemin Hızarcı tarafından hazırlanan proje hakkında bilgiler verdi. Uygulanmasına bu yıl başlanacak olan proje sayesinde, Erzurum’da meyvecilik yapılamayacağı şeklindeki önyargının ortadan kaldırılacağını anlatan Altun, güney ilçeler de dahil olmak üzere, Erzurum’un dört bir yanında meyvecilik yapılmaya başlanacağını belirtti.
GÜNEY İLÇELERİNDE MEYVE TARIMI YAYGINLAŞTIRILACAK
İl Özel İdaresi tarafından desteklenen ve 2011 yılında uygulanacak olan “Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi” ile yörede yaşayan çiftçi ailelerini meyve yetiştiriciliği için teşvik ederek geçim kaynağı teminine yardımcı olacaklarını anlatan Altun, bu projeyle birden fazla hedefe aynı anda ulaşılacağını bildirdi. İl Müdürü Altun, “Bu projeyle en başta ürün desenini çeşitlendireceğiz. Kısıtlı olan tarım alanlarından maksimum düzeyde fayda sağlayabilme ortamını oluşturacağız. Bölgedeki üreticilere örnek teşkil etmek suretiyle bölgede meyve yetiştiriciliği yönünden tarımsal faaliyetlerin gelişmesini sağlayacağız. Öncelikli olarak bölgenin ihtiyacını karşılamak, aile ve yurt ekonomisine katkı sağlamak, kırsal kesimden göçü önlemek, bilinçli üretimler sonucu yeni iş sahalarının oluşturulması ve işsizliği azaltmak ise, ulaşılması amaçlanan diğer hedefler arasında bulunuyor.” diye konuştu.
“MEYVECİLİĞİ YAYMA VE GELİŞTİRME PROJESİ”
“Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi”nin Erzurum’un Palandöken, Yakutiye, Aziziye, Horasan, Pasinler, Hınıs, Oltu, Aşkale, İspir, Tortum, Çat, Karayazı, Narman, Tekman, Uzundere, Pazaryolu, Olur, Şenkaya, Köprüköy ve Karaçoban ilçelerini kapsayacağını anlatan Mustafa Altun, izlenecek olan yol hakkında bilgiler de verdi. Altun, “İlkbaharın geç donlarından zarar görmeyen meyve türleri ile üretim planlaması yapılacak. Geçmişte yaşanan olumsuzluklardan dolayı ilimiz Daphan ve Pasinler Ovası ile güney ilçelerinde meyve yetişmediği görüşünü ortadan kaldıracak bu önyargılardan ilimiz çiftçilerini kurtaracağız. Bunun yanında Daphan, Pasinler Ovası ve güney ilçelerinde kırsal kesimde yaşayan nüfusun karbonhidrat ağırlıklı beslendiği, bilinen bir gerçektir. Meyve ve sebze tüketim azlığından dolayı görülen vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları da, bu projeyle uzun vadede ortadan kaldırılacak.” dedi.
Proje dahilinde 18 bin meyve fidanı ihalesi yapıldığını anlatan Altun, söz konusu fidanların, İlkbahar sezonunda ilçeler arasındaki iklim şartları göz önüne alınarak uygun tarihlerde slçe Müdürlüklerince dağıtımının yapılacağını sözlerine ekledi.