ERZURUM
Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin kırsal ve tarımsal yapısına uyumunu sağlamak amacıyla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKKD), 2016 yılına kadar üretim projelerine yaklaşık 1 milyar 165 milyon euroluk destek verecek. Et ve süt ürünlerinin yanı sıra kadayıf dolması, cağ kebabı, su böreği, Oltu taşı tespih, göğermiş ve civil peynir için hazırlanacak projelere de destek sağlanacağı belirtildi.
DESTEKLER 2016’YA KADAR SÜRECEK
TKKD'da 2016 yılına kadar uygulanacak destek programıyla ilgili Vali Sebahattin Öztürk'e brifing verildi. TKKD Koordinatörü Ömerül Faruk Aydın, projelere 874 milyon eurosu Avrupa Birliği destek fonundan olmak üzere toplam 1 milyar 165 milyon euroluk destek sağlanacağını bildirdi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin kırsal ve tarımsal yapısına uyum sağlaması amacıyla Amasya, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Samsun, Sivas, ŞanlıUrfa, Tokat ve Trabzon'da yerel ürünlerin geliştirilmesiyle ilgili projelere 10 bin eurodan başlayıp 250 bin euroya kadar hibe verileceğini belirten Aydın, el sanatlarının da destek kapsamında olduğunu kaydetti.
Kıdemli başvuru uzmanı Samet Dalmış ise Erzurum'da cağ kebabı, kadayıf dolması gibi ürünlerin yanı sıra civil peynir, göğermiş tulum peyniri, tel peynir, İspir şeker fasulyesi, Cevizli kete, çorba ve dolma yapımında kullanılan aşotu, tarhın, çaşır, çiriş, yaprak döner, Erzurum su böreği, lor dolması, ayran aşı, kesme çorbası, ekşili dolma, kavurma, demir tatlısı, tandır lavaş ekmeği, Hasankale lavaşı ile ilgili projelerin de destek kapsamında olduğunu bildirdi.
ÖZTÜRK: VATANDAŞA İYİ ANLATIN
Brifingi dinleyen Vali Sebahattin Öztürk, koordinatör Ömerül Faruk Aydın'a konuyu vatandaşa iyi anlatmalarını söyledi. Kurumda danışma birimi oluşturulmasını isteyen Vali Öztürk, "Buraya gelene destekle ilgili yolu yordamını göstermek gerekir. Herkes ziraat mühendisi değil, herkes bu işle sabah akşam yatıp kalkmıyor. Sizin buradaki karmaşık bilgiyi vatandaşa basitleştirerek anlatmanız gerekiyor" diye konuştu.
Erzurum'un önemli damak lezzetlerinden olan cağ kebabı ve kadayıf dolmasının yerel ürünler kapsamında destekleneceğinin açıklanması konusunda kadayıf dolmasını dünyaya tanıtan Muammer Usta (Tanhaş), "Yerel ürünlerin desteklenmesi güzel. Ancak yapılacak çalışmanın iyi anlatılması gerekir" dedi.