2018 yılı 4. dönem sonu itibariyle Erzurum’da 11.1 milyar TL tutarında 661 kamu projesinin sürdürüldüğü açıklandı.
Erzurum 4’üncü dönem il Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Seyfettin Azizoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Kamu hizmet ve yatırımlarının ele alındığı toplantıda değerlendirme yapan Vali Azizoğlu, ağaçlandırma çalışmaları üzerinde durarak, ‘Ağaç dikmek Erzurum'da milli seferberlik harekatı olarak yürütülecek" dedi.
2019 HEDEFLERİ
Vali Azizoğlu başkanlığında, Valilik Toplantı Salonunda kentteki kurum müdürlerinin katılımıyla yılda 4 kere yapılan "İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının sonuncusu düzenlendi. Azizoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kurumların çalışmaları ve sonuçlarını öğrenmek, ortaya çıkan problemler varsa problemleri çözmek ve 2019'da yapılması gereken faaliyetlerle ilgili koordinasyonu sağlamak amacıyla değerlendirme yapılması için toplantı yapıldığını söyledi. Azizoğlu, toplantıda kurum müdürlerini tek tek dinleyerek çalışmaları ve problemleri hakkında bilgi aldı.
TARIM VE HAYVANCILIK
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, kentte hayvancılığın durumu ile ilgili olarak, "Erzurum'da süt sağım döneminde 320 günlük süreçte 700-800 bin ton süt var. Bunun soğuk zincirle toplanan oranı 60 bini geçmiyor. Geriye kalan sütün tamamı soğuk zincirsiz toplanıyor ve çürük süt olarak piyasaya giriyor ve peynir yapılıyor. Bu aslında bu kadar ekonomik değerin heba olması demektir." dedi.
MERALARI EN FAZLA OLAN ŞEHİR ERZURUM
Azizoğlu, bölgenin tarım ve özellikle hayvancılık bölgesi olduğunu belirterek, "Meraları en fazla olan şehir Erzurum. Yaylalardaki ve meralardaki hayvan içme suyu göletleri ve arazileri sulama göletleri ile ilgili çok hızlı bir çalışma yapmamız lazım. Yaylalardaki içme suyu göletleri çok önemli. Çünkü su kıtlığı var ama hayvan sayısı çok fazla. Özellikle yazın hayvan sayısı bölgede iki kat artıyor ve yaklaşık 2,5-3 milyon hayvan oluyor bu bölgede. Bunların su ihtiyaçlarını karşılamak için göletlerin doğru ve hızlı yapılması lazım. Burada hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmamız gerekiyor." dedi.
AZİZOĞLU’NDAN TARIM EKONOMİSİ VURGUSU
‘Esas olarak bizim yapmamız gereken, Erzurum'da hem besi hem de süt hayvancılığını geliştirmek ve bunu da ekonomiye kanalize etmek.’ diyen Azizoğlu, ‘Bundan 30 sene öncesinde Erzurum besicilikte bölgenin en önemli şehirlerinin başında geliyordu hatta et ürünlerinin ihracatını komşu ülkelere yapıyordu. Şu anda Erzurum'da besi hayvanı bulmakta zorlanılıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ahırların modernizasyonu, diğeri yem bitkileri üretimi azlığı. Esas çalışmamız şu anda bu. Erzurum'da süt sağım döneminde 320 günlük süreçte 700-800 bin ton süt var. Bunun soğuk zincirle toplanan miktarı 60 bini geçmiyor. Geriye kalan sütün tamamı soğuk zincirsiz toplanıyor ve bu şekilde piyasaya giriyor ve peynir yapılıyor. Bu aslında bu kadar ekonomik değerin heba olması demektir." kaydını düştü.
‘AĞAÇ DİKMEK ERZURUM'DA MİLLİ GÖREVDİR’
Erzurum'da ağaçlandırma konusundan koordine gerektiren konu olduğunu ve bütün kurumların birlikte çalışması gerektiğini aktaran Azizoğlu, Türkiye'nin orman mevcudun yüzde 27-28 olduğunu ve Erzurum'un oranının ise yüzde 10 olduğunu söyledi.
Erzurum'da ağaçlandırılacak çok alan olduğunu ifade eden Azizoğlu, "Arazimizin yüzde 65'i mera. Bu meraların aslında birçoğu ağaçlandırmaya müsait görünüyor. Tarım teşkilatı mera olarak kullanılmasına ihtiyaç durulmayan alanların hepsini ağaçlandırılmak için orman idaresine tahsis etti. Tespit edilen alanlara ağaç dikilecek. Ağaç dikmek Erzurum'da milli seferberlik harekatı olarak yürütülecek" dedi.
Kamu Kurumların yaptıkları binaların doğalgaza dönüşüm ile ilgili çalışmalara değinen Vali Azizoğlu, “Doğalgaz firması kurumların kapısının önüne kadar hattı getirmesi gerekiyor. Böylelikle abonelik hizmetleri aksamamış olur” talimatında bulundu
Toplantıda, 2018 yılı 4. dönem sonu olarak kentteki kamu yatırımları ile ilgili olarak 661 projenin planlandığı ve projelerin tutarının 11 milyar 1050 milyon 215 bin lira olduğu paylaşıldı.