Ortadoğu ve Hazar doğalgaz rezervlerini Avrupa ülkelerine kadar taşıyacak olan Nabucco, enerjinin dünyaya arz edilmesinde Türkiye’ye önemli bir misyon yükleyeceği gibi, Erzurum’u da, stratejik öneme sahip bir enerji koridoru haline getirecek. Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayan Nabucco hattı, Erzurum’da birleştikten sonra doğalgazın Marmara Denizi üzerinden Avrupa ülkelerine taşınmasını sağlayacak.
ERZURUM KİLİT İL
Projede kilit rol oynayacak olan Erzurum, 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco hattının doğalgazla beslenmesinde önemli bir buluşma noktası olacak.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishey, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Romanya Başbakanı Emil Boc’un imza koyduğu Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin 2014 yılında tamamlanması planlanırken, hattın bin 998 kilometrelik kısmı Türkiye’den geçecek.
ERZURUM DOĞALGAZ’DA MERKEZ
Nabucco Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayarak, iki ayrı hat halinde Erzurum’a kadar gelecek. Burada tek bir boru hattı olarak önce Çanakkale, ardından Marmara’ya kadar uzanacak. Marmara Denizi’ni geçtikten sonra Bulgaristan sınırına girecek olan Nabucco Doğalgaz Hattı, Bulgaristan sınırından sonra güneydoğu-kuzeybatı istikametinde, Romanya’ya daha sonra Macaristan ve ardından Avusturya’ya ulaşacak. Nabucco’nun toplum uzunluğu, Erzurum’da bulunacak olan besleme hatlarıyla birlikte 3 bin 300 kilometre olacak. Gürcistan sınırı ile Erzurum-Horasan arasındaki 226 kilometre ve İran-Horasan arasındaki 214 kilometrelik besleme hatlarıyla birlikte hattın bin 998 kilometrelik bölümü Türkiye’den geçirilecek.
ÜÇ HAT ERZURUM’DA BİRLEŞECEK
Erzurum’da Türkiye-İran Doğalgaz Hattı ile birleşecek olan Nabucco, yine yapımı düşünülen Trans-Kafkas Gaz Hattı ile bağlanarak, hem Orta Asya’yı, hem de Orta Doğu’yu gaz hatlarıyla çevreleyecek. Nabucco hattının, öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan gazıyla doldurulması amaçlanırken, uzun vadede sisteme, İran, Irak, Mısır ve Rusya’nın da dahil edilmesi planlanıyor.
NABUCCO DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ NEDİR?
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rusya’nın Ukrayna ile ulan her sorununda doğalgazı kesmesinden kaynaklanan sorunları tamamen ortadan kaldıracak. Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya’dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenen Nabucco, İran gazının da sisteme dahil edilmesiyle birlikte Avrupa ülkeleri için adeta bir çıkış kapısı olacak.
Projeyle, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere, Hazar bölgesi doğalgazının, Rusya atlanarak, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması amaçlanırken, hattın geçeceği ülkeler, projeye birer şirketle dahil oldular. Hattın geçtiği ülkelerden birer şirketin katıldığı proje kapsamında, “Nabucco Gas Pipeline International GmbH” adlıyla 2004’te Viyana’da bir şirket kuruldu. Bu şirkete eşit hisse ile BOTAŞ (Türkiye), Bulgargaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya), MOL (Macaristan), OMV (Avusturya) katıldı. 6’ıncı ortak ise, 5 Şubat 2008’de Alman RWE oldu. Toplum uzunluğu 3 bin 300 kilometre olacak hattın bin 998 kilometresi Türkiye’den geçecek. Ana hattın 392 kilometresi Bulgaristan, 457 kilometresi Romanya, 388 kilometresi Macaristan, 46 kilometresi de Avusturya’da yer alacak. Hat, terminal ülke Avusturya’ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçecek. Hat tam kapasiteye ulaştığında yılda 31 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Maliyeti 7.9 milyar Avro olarak olarak tahmin edilen projenin maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Bu da her ortak için 400 milyon Avro’luk yatırım anlamına gelecek.