Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şartlar el verdiğinde İran gazının da Nabucco boru hattı üzerinden Avrupa'ya ihraç edilmesini arzu ediyoruz" dedi.
Hazar ve Ortadoğu doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesinde hükümetlerarası anlaşmanın imzalanacağı zirve Ankara'da gerçekleştiriliyor.
Zirveye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra anlaşmaya taraf ülkelerin başbakanları ve yaklaşık 20 ülkeden bakan düzeyinde katılım oldu.İmza töreni öncesinde konuşan Başbakan Erdoğan, bu tarihi buluşmaya ev sahipli yapmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.
ERDOĞAN PROJENİN GELİŞİMİNİ ANLATTI
Projenin gelişimine ilişkin Bilgi veren Başbakan Erdoğan, "Proje, bundan 7 yıl önce 2002 yılında Avusturya'nın OMV ve Türkiye'nin Botaş şirketlerinin işbirliğiyle başlatıldı. Daha sonra Macaristan'ın MOL, Romanya'nın Transgaz ve Bulgaristan'ın Bulgar Gaz şirketlerinin katılımlarıyla proje yeni bir ivme ve heyecan kazandı. Son olarak da 2007 yılında Alman şirketi RWE projeye iştirak etti. Bugün geldiğimiz noktada işte bu tarihi anı simgeleyen törenle projede çok ciddi bir aşama kaydediliyor. Anlaşmayla birlikte Nabucco projesini fiiliyata geçiriyor ve projenin hukuki alt yapısını oluşturuyoruz. Ülkelerimizi için, dostluk ve barış için, gelecek nesillerin refahı için bugün burada çok önemli bir adım atıyoruz. Proje tamamlanıp, gaz sevkiyatı başladığında inanıyorum ki Tüm bu coğrafya her açıdan farklı bir konuma yükselmiş olacaktır. Projeye ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz" dedi.
Türkiye'nin başta Ortadoğu ve Hazar havzası olmak üzere dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisinin bulunduğu bir bölgede yer aldığına işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin kaynak ülkelerle tüketici pazarları arasında tabi bir köprü, bir geçiş noktası konumunda bulunduğunu söyledi.
"HEDEF; DOĞALGAZDA AVRUPA'NIN DÖRDÜNCÜ ANA ALTERİ OLMAK"
Son dönemde, Ortadoğu ve Hazar enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması konusunda yer aldıkları projelerle ilgili de bilgi veren Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Kerkük-Yumurtalık ile Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatlarını uygulamaya koyduk. Rus doğalgazını taşıyan batı hattı, İran-Türkiye, Mavi Akım, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları ile Türkiye-Yunanistan doğalgaz enterkonektörü projeleri de yine Türkiye'nin önemini sadece bölgesel bazda değil küresel ölçekte de teyit eden projeler oldu. Samsun-Ceyhan petrol boru hattına yönelik çalışmalarımız da şu anda devam ediyor. Türkmen doğalgazının Türkiye'ye nakli ve Irak doğalgazının Kerkük-Yumurtalık hattına paralele bir boru hattı vasıtasıyla ülkemize sevki devam eden diğer iki önemli projemizdir. Tamamladığımız ve devam eden tüm bu projeler, enerji güvenliği noktasında Türkiye'yi önemli bir konuma yükseltiyor. Doğalgazda Avrupa'nın dördüncü ana alteri olmak esas hedeflerimiz arasındadır. Türkiye-Yunanistan doğalgaz enterkonektörüile atılan ilk somut adımın ardından Nabucco projesinin hayata geçmesiyle inanıyorum ki bu hedefimiz işlerlik kazanacaktır."
Projeyle birlikte Türkiye'nin doğalgaz alt yapısının Avrupa ile birleşeceğini ve muhtemel kriz dönemlerinde karşılıklı dayanışmayı mümkün kılacağını belirten Erdoğan, projenin ayrıca AB ile enerji alanında ilişkilerin gelişmesine ve derinleşmesine de zemin hazırlayacağını ifade etti.
Başbakan Erdoğan, "Türkiye şu an itibariyle AB'nin enerji politikasında önemli bir ortaktır. Katılım müzakereleri sürecinde enerji piyasasını AB'nin iç pazar kuralları ile uyumlu hale getirmek konusunda büyük mesafe kat ettiğimizi de hatırlatmak isterim. Esasen sadece enerji noktasında bakıldığında bile, Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkacaktır" dedi.
"İRAN GAZINI DA NABUCCO İLE AVRUPA'YA ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ"
Anlaşmanın imzalanmasının ardından gerek taraf devletler, gerek Nabucco uluslar arası şirketi tarafından ciddi çalışmaların yapılmasını gerektirecek bir sürecin başladığını ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin bu sürece ilişkin sorumluluklarının bilincinde olduğunu burada vurgulamak istiyorum. Nabucco projesinin hayata geçirilmesinin diğer projelere de hız kazandıracağına inanıyorum. Bu çerçevede Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Mısır başta olmak üzere Hazar ve Ortadoğu bölgelerinde bulunan kayda değer
doğalgaz üreticisi ülkelerin Avrupa enerji güvenliği denklemine katılmaları samimi temennimizdir. Şartlar el verdiğinde İran gazının da Nabucco boru hattı üzerinden Avrupa'ya ihraç edilmesini arzu ediyoruz. Aynı şekilde Rus gazının da bir gün Nabucco vasıtasıyla Avrupa piyasasına sunulmasının mümkün olacağına inanıyoruz. Esasen Katar'ın da ülkemizde tesis edilecek bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali vasıtasıyla Nabucco projesinde ciddi bir rol üstlenmesi mümkündür. Böylelikle bu ülkeler Nabucco boru hattı
vasıtasıyla Türkiye üzerinden Avrupa ile organik bir bağ tesis etmiş olacaklardır" diye konuştu.
DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ HATTI
Ülkeler arasında dostluk ve işbirliğinin bu projeyle daha da sağlamlaşacağını ifade eden Erdoğan, "Bu proje sadece ülkelerimizin refahına katkı sağlamakla kalmayacak, tüm bölgenin refah ve istikrara kavuşmasına sağlam bir zemin hazırlayacak" dedi.
Bazı çevrelerin Nabucco projesini "rüya" olarak adlandırdığını hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu:"Ama unutmayalım bir zamanında Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi de rüya olarak yorumlanmıştı. Oysa bugün bu boru hattı başarıyla işlemekle kalmıyor hattın kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor. İnanıyorum ki Nabucco projesi de inanıyorum ki bu yorumları boşa çıkaracaktır."
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakad bölgesel bazda değil küresel ölçekte de teyit edşvili de Nabucco Projesi imza töreninde yaptığı konuşmada, bu projenin Türkiye'nin katkısı olmadan gerçekleşemeyeceğini belirterek, "Bütün bu süreç en başta fantezi gibi görülüyordu. Enerji kaynaklarının çeşitliliği ve tedarik kaynakları çok önemli. Bu proje pek çok ülkenin işbirliğini gerektiriyor. Bölgede yaşananlar doğalgaz kaynaklarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Biz Rusya ile enerji sektöründe etkili bir
işbirliği yönetiyoruz, siyaset ile ekonomiyi birbirine karıştırmıyoruz" dedi.
BARROSO: "NABUCCO AVRUPA İÇİN VAZGEÇİLMEZ PROJE"-
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bugün gelecek için çok önemli bir adım atıldığını söyledi. Barroso, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin sadece Avrupa'nın enerji güvenliği için değil, bunun ötesindeki ülkeler için de önemli olduğunu belirtti.
STANISHEV: "SÜRECE DAHİL OLANLAR ÇALIŞMALI"-
İmza töreni sonrasında konuşan Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Anlaşmanın imzalanmış olmasının projede önemli bir aşama olduğunu belirtti. İyi olan, güzel olan yaratıcı olan her şey uzun zaman içinde gerçekleştiğine ve çok çaba gerektiğine dikkat çeken Stanishev, "Nabucco hakkındaki ilk fikir doğduğunda üzerinden ne kadar zaman geçti düşünelim. Hükümetlerarası anlaşmaya imza koyduğumuz bugüne kadar çok zaman geçti. Avrupa İmar ve Kalkınma ve Avrupa Yatırım Bankasına çok teşekkür ederim. Bulgaristan her zaman için Nabucco'nun gerçekleştirilmesinin destekçisi olmuştur" dedi.