Erzurum’dan ağustos ayında 9, bu yılın ocak-ağustos ayları kapsamında ise 41 ülkeyle ihracat gerçekleştirildi. Bir önceki yılın 9 aylık dönemine göre, 11 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 4 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş kaydedildi. İlden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler Azerbaycan, Irak ve ABD oldu.
ERZURUM’DAN İHRACAT
Erzurum’dan yapılan ihracatın artığı ülkeler Belçika, Katar, Gana, Almanya, İspanya, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, İtalya, Irak ve Arnavutluk olarak aktarıldı. TİM verilerine göre ilden yapılan ihracatın azaldığı ülkeler ise Gürcistan, ABD, Azerbaycan ve İran olarak bildirildi. En fazla artış Belçika, en fazla düşüş ise İran’la yapılan ihracatta gelişti.
ARTIŞ GÖRÜLEN ÜLKELER
Verilere göre, Erzurum’dan Belçika’ya yapılan ihracat yüzde 9794 oranında artış gösterdi. İhracat değerinin arttığı diğer ülkeler ve artış oranları; Katar yüzde 1916, Gana yüzde 1581, Almanya yüzde 1030, İspanya yüzde 837, Bulgaristan yüzde 656, KKTC yüzde 598, Bosna Hersek yüzde 174, İtalya yüzde 36.9, Irak yüzde 30.7 ve Arnavutluk yüzde 9.13 olarak sıralandı.
İRAN’LA İHRACATTA DÜŞÜŞ
2019 yılının ocak-ağustos ayları kapsamında, 2018 yılının aynı dönemine göre en fazla ihracat değeri düşüşü İran’la yapılan ihracatta görüldü. İran’la yapılan ihracat değeri yüzde 68.94, oranında gerilerken, düşüş oranı Gürcistan bazında yüzde 2.80, ABD ölçeğinde yüzde 8.81, Azerbaycan kaydında ise yüzde 11.9 olarak belirlendi.
GÜRCİSTAN AYLIKTA İLK SIRADA
Erzurum’dan Ağustos ayında 9 ülkeye ihracat yapıldı. Gürcistan aylık bazda ilk sırayı aldı. Ağustos’ta Gürcistan’a 470.7 bin, Irak’a 145.9 bin, Hollanda’ya 81.0 bin, Somali’ye 69.2 bin, Ukrayna’ya 42.7 bin, Mısır’a 28.7 bin, Rusya Federasyonuna 13.4 bin, İtalya’ya 2.3 bin, Makedonya’ya ise 2.1 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
ERZURUM’DAN 41 ÜLKEYE İHRACAT
Erzurum’dan 2019’un 8 ayında 41 ülkeye ihracat yapıldı. İhracat gerçekleştirilen ülkeler, ihracat değeri yüksekliği bakımından, Azerbaycan, Irak, ABD, Gürcistan, Hollanda, Somali, Ukrayna, Mısır, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya, Birleşik Krallık, Belçika, Libya, Almanya, Bulgaristan, İtalya, Peru, Lübnan, Gana, Sırbistan, Rusya Federasyonu, Bosna-Hersek, Yunanistan, İran, Makedonya, Endonezya, Romanya, Slovenya, Fas, Suudi Arabistan, Macaristan, Suriye, Çad, Sudan, Malta, Kosova, Hırvatistan, Arnavutluk, Polonya, İsrail olarak sıralandı.
AĞUSTOS AYINDA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER
Bu yılın ocak – ağustos ayları bütününde en fazla ihracat yapılan ülkeler Azerbaycan, Irak, ABD, Gürcistan ve Hollanda oldu. DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizde, Erzurum’dan yapılan ihracat toplamında Azerbaycan’ın payı yüzde 20,60, Irak’ın payı yüzde 18,71, ABD’nin payı yüzde 13,62, Gürcistan’ın payı yüzde 11,0, Hollanda’nın payı ise yüzde 6,39 olarak hesaplandı.
İHRACAT YAPILAN ÜLKELER VE İHRACAT DEĞERLERİ
Bu yılın 9 ayında Erzurum’dan Azerbaycan’a 3.6 milyon, Irak’a 3.3 milyon, ABD’ye 2.4 milyon, Gürcistan’a 1.9 milyon, Hollanda’ya 1.1 milyon, Somali’ye 1.0 milyon, Ukrayna’ya 817.7 bin, Mısır’a 519.1 bin, Katar’a 386.5 bin, KKTC’ye 316.7 bin, İspanya’ya 191.1 bin, Birleşik Krallık’a 189.7 bin, Belçika’ya 186.2 bin, Libya7ya 180.8 bin, Almanya’ya 160.3 bin, Bulgaristan’a 158.3 bin, İtalya’ya 107.0 bin, Peru’ya 105.5 bin, Lübnan’a 96 bin, Gana’ya 80.9 bin, Sırbistan’a 78.2 bin, Rusya Federasyonuna 75.9 bin, Bosna Hersek’e 71.3 bin, Yunanistan’a 67.6 bin, İran’a 46.4 bin, Makedonya’ya 45.5 bin, Endonezya7ya 42.3 bin, Romanya’ya 39.9 bin, Slovenya’ya 35.6 bin, Fas’a 32.2 bin, Suudi Arabistan’a 25.7 bin, Macaristan’a 21.5 bin, Suriye’ye 20.7 bin, Çad’a 16.2 bin, Sudan’a 14.1 bin, Malta’ya 10.0 bin, Kosova’ya 9.4 bin, Hırvatistan’a 6.7 bin, Arnavutluk’a 4.3 bin, Polonya’ya 4.0 bin ve İsrail’e 1.4 bin dolar tutarında ihracat yapıldı.
GÜLLE’NİN DEĞERLENDİRMESİ
TİM Başkanı Gülle: “İhracat Ana Planı'nı, ailemize yön verecek bir manifesto olarak görüyoruz” dedi.
TİM Başkanı İsmail Gülle, 2023 ve 2030 ihracat hedeflerine giden yolda ihracatçıların, İhracat Ana Planı gibi bir pusulaya da ihtiyaç duyduklarını belirterek, “İhracat Ana Planı'nı, Bakanlığımızın, Hükümetimizin bizler için yürürlüğe koyduğu bir plandan öte, bizzat kendi kılavuzumuz, ailemize yön verecek bir manifesto olarak görüyoruz.
İhracatçılarımızın 223 ülke ve bölgede ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğine değinen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 1923 yılında ilk defa 51 milyon dolar ile kayıt altına almaya başladığımız ihracatımızın bugün, emin adımlarla 200 milyar dolara yürüdüğünü kaydetti. Gülle, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün ihracatımızın ulaştığı hacim, küresel gelişmelerin seyrine rağmen yüzümüzü güldürse de; 2023 ve 2030 ihracat hedeflerimize giden yolda, bugün Sayın Bakanımızın açıkladığı İhracat Ana Planı gibi bir pusulaya da ihtiyacımız var. İhracatçımıza yön veren, böyle bir ana planın, ihracatımıza ilişkin yerel ve küresel tüm çalışmalara kılavuzluk edeceğine, ihracatçılarımızın hedefe giden yolda önlerini sonuna kadar açacağına ve destekleyeceğine inancımız tamdır. TİM olarak, İhracatçı Birliklerimiz ile planın hazırlık sürecinde iki ortak akıl toplantısı, geniş katılımlı bir İhracat Stratejisi çalıştayı, ve çok sayıda teknik toplantı gerçekleştirdik. 27 ihracatçı sektörümüzden, detaylı öneri ve talep topladık, tüm bu bilgileri, Bakanlığımızın değerlendirmelerine sunduk. İhracatçılar olarak, İhracat Ana Planı'nı, Bakanlığımızın, Hükümetimizin bizler için yürürlüğe koyduğu bir plandan öte, bizzat kendi kılavuzumuz, ailemize yön verecek bir manifesto olarak görüyoruz. İhracat Ana Planı'nda temel noktaları vurgulanacak ve ihracat ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik hedef ve eylemlere işaret edecek maddelerin, mikro detaylarına da ağırlık vererek, ihracatımızı kısa vadede çok daha başarılı noktalara ulaştırmamız mümkün.”
“İHRACAT ANA PLANI, OLUŞTURACAĞIMIZ STRATEJİK YOL HARİTASININ YOL GÖSTERİCİSİ OLACAKTIR”
Ana Plan'ın çizdiği yol haritasına sadık kalarak, mutlaka her sektör için bir strateji ve eylem planı oluşturacak,genellemeden kaçınarak sektörlerimizin yapılarına uygun yol haritaları belirleyeceklerine dikkat çeken Gülle,Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde oluşturacakları eylem planlarını yalın, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir formatta hazırlayacaklarını ifade etti. Her eylem planı için bir sonuçlandırılma takvimi oluşturarak, bu takvimleri ve eylemleri en ince detaylarına kadar takip edeceklerinin altını çizen Gülle, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez açıklanan İhracat Ana Planı, kalkınma planlarındaki ihracat hedeflerinin gerçekleşmesi, hatta aşılması adına mihenk taşı olacaktır. 85 bin ihracatçımız adına ifade etmek isterim ki; İhracat Ana Planı, yeni pazarlara, yeni ürünlere, yeni yaklaşımlara yönelik oluşturacağımız stratejik yol haritasının yol göstericisi olacaktır. Bu çerçevede, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, İhracatçı Birliklerimiz ile, Sayın Bakanımızca açıklanacak İhracat Ana Planı'nın, başarıyla hayata geçmesi noktasında, Bakanlığımız ile koordinasyon içerisinde, dünyanın her noktasında sahadaki uygulama sorumluluğunu üstlendiğimize, Sayın Bakanımız ve kamuoyu huzurunda söz veriyoruz” diye konuştu.