ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
5 Eylül 2019 Perşembe - 12:27

Erzurum’da şapla mücadele seferberliği

Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgeleri arasında yer alan Erzurum’da hayvanları hastalıklardan korumak amacıyla her yıl uygulanan sonbahar dönemi şap aşısı çalışmaları başladı.

Erzurum’da şapla mücadele seferberliği

Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgeleri arasında yer alan Erzurum’da hayvanları hastalıklardan korumak amacıyla her yıl uygulanan sonbahar dönemi şap aşısı çalışmaları başladı. Yıl sonuna kadar 3.5 milyon hayvanın aşılanacağı açıklanırken aşı yaptırmayan işletmeleri ise büyük para cezaları bekliyor.

Hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar yürüten Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2019 yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası başlattı. 2 Eylül tarihinde başlatılan kampanya 15 Kasım’a kadar devam edecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, şap hastalığının ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkilediğini, büyük ekonomik kayıplara neden olan; sığır, manda, koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu belirterek, “Halk arasında “Dabak” olarak bilinen şap hastalığı, meydana getirdiği ekonomik kayıplar ve uluslararası ticarete getirilen kısıtlamalar nedeni ile dünya hayvancılığının en önemli problemlerinden birisidir. Hastalık etkeninin çok sayıda ve zamanla değişebilen serotiplerinin varlığı, kolay ve hızlı bulaşması, uygun tip aşı üretimi ve uygulama zorlukları, ortak sürü-mera-su kullanımı, yoğun hayvan hareketleri, komşu ülkelerde yetersiz mücadele ve bu ülkelerle uzun karasal sınırlarımızın olması gibi fazla sayıda bileşenle ilişkili olması gibi etmenler mücadeleyi zorlu kılmaktadır. Hastalığın ortaya çıkmadan önce önleyici tedbirler, hastalık ortaya çıktıktan sonra alınacak tedbirlerden her zaman daha az maliyet doğurmaktadır” dedi.

Akar, hastalıkla ilgili mücadelenin iki kademeli olarak belirlendiğini belirterek, ”İlk kademede; şap aşısı yapılmalı, yeni alınan hayvana şap aşısı yapılıp yapılmadığı bilinmeli, ahır girişinde sürekli olarak kireç veya dezenfektan bulundurulmalı, ahıra hayvan bakıcısından başkası girmemeli, sağımdan önce ellerin ve sağımda kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat edilmeli. İkincisi hastalıkta ise şüpheli hayvanlar derhal başka yere alınmalı, ahıra giriş, çıkış yasaklanmalı, hastalık bulaşan yem ve otlar yakılmalı, hasta hayvana ait sütler satışa sunulmamalı, satıcılar ahıra sokulmamalı” şeklinde konuştu.

Erzurum’da yıl sonuna kadar 3.5 milyon hayvanın aşılanmasının tamamlanacağını, aşı yaptırmayan işletmeleri ise büyük para cezalarını beklediğini kaydeden Akar, “Erzurum’da 127 veteriner sağlık personeliyle; 2018 yılında; 2,9 milyon aşılama, 451 bin hayvan sevki, yaklaşık 490 bin küpeleme ve 60 bin aktif işletmenin kontrolü yapılarak son yıllardaki mihrak sayılarımız önemli oranda düşürülmüştür. Bu kapsamdaki çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir. 2019 yılında şu ana kadar 1.7 milyon aşılama çalışması yapılmıştır, yıl sonuna kadar 3,5 milyon aşılama yapılması hedeflenmektedir. Şap aşısı 2 aylıktan büyük tüm sığır cinsi hayvanlara uygulanmaktadır. İlk kez aşılanan buzağılara ise ilk aşılamadan 1 ay sonra rapel (tekrar) aşılama yapılmaktadır. Sonbahar dönemi aşılama kampanyası Bugün itibari ile başlayıp 15 Kasım’a kadar devam edecektir.5996 sayılı kanun gereği hayvan sahiplerinin kampanya döneminde büyükbaş hayvanlarına aşı yaptırmaları mecburidir. Aşı yaptırmayanlara ilgili kanun çerçevesinde işletme başı 11 bin 368 TL ceza uygulaması söz konusu olacaktır. Ayrıca hayvancılık desteklemelerinde aşılama ön şartlardan biridir. Başka bir deyişle destekleme almak için aşının yapılması zorunludur. Hayvan sevklerinde aşının yapılması mecburidir” açıklamasında bulundu.

 
HDP önünde eylem yapan aile sayısı 8'e yükseldi
 
Üniversitelilere Genç Ofis yaklaşımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: “Benim faize alerjim var”
Erdoğan, yüksek faize karşı olduğunu belirterek, "Benim faize alerjim ...
Erzurum ihracatta 2 sıra atladı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL -Temmuz ayında gerçekleştirilen ihracat değeri bakımından ...
DAP’tan çiftçilere teknik destek
Çiftçilerin nitelikli tohum ihtiyacının karşılanması amacıyla, DAP İdaresi’nin ...
 
Erzurumluların araç eğilimleri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurumluların araç tercihinde ilk sırayı otomobil ...
Esnafa indirimli yakıt desteği
ESOB - OPET işbirliğinde yapılan akaryakıt indiriminden yararlanmak isteyen ...
Çalışma ve İş Kurumu’ndan işbirliği protokolü
Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile QNB Finansbank Erzurum Çağrı ...
 
Erzurum Ağustos 2019 TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - TÜİK Ağustos 2019 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı.
Erzurum’un teşvik payı yüzde 7’ye yükseldi
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL - Erzurum’un 5’inci bölge teşvikli yatırım payı, bölgesel ...
TÜHAD’dan kredi kartı tepkisi
Altay, "Gereksiz kredi kartı kullanımı aşırı tüketimi körükleyerek toplumu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva