Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları her kesimi olduğu gibi Bitlis'teki tekstil atölyelerini de etkiledi.
Son zamanlarda yaşanan terör olaylarının Avrupalı iş adamlarının Türkiye’ye ve bu bölgeye bakış açılarının değiştirdiğini ifade eden tekstil atölyesi işletmecisi Emirhan Uludil, “Bitlis’teki diğer tekstil atölyeleri de bizim gibi mağdur durumdadır. Bu bölgede biliyorsunuz ki bir süreç vardı. Bu süreç o kadar iyi işliyordu ki Avrupalı iş adamları buraya iş vermek istiyordu. Son zamanda yaşanan olaylar bizi çok kötü etkiledi. Kendi müşterimiz olmasına rağmen ‘Doğuya iş vermeyin o risk girmeyin’ diyenler bile oldu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da benim gibi birçok insan mağdur. Özellikle Bitlisli yetkililere sesleniyorum. Bitlis'te 7 tekstil atölyesi çalışıyor ve hepsi de mağdur durumdadır. Birincisi insanlarımız özellikle bayanlarımız bu tür iş yerlerinde çalışmaya alışık değillerdi. Bizler hem bayanlarımıza istihdam sağlıyoruz hem de bununla ilgili bazı eğitimler veriyoruz. Bugün itibari ile yaklaşık 240 kişiyi istihdam ediyoruz. Tabii ki bu sayının artması isteriz. Ama çözüm sürecinin bitmesi ve çatışma ortamın başlaması bizleri de oldukça olumsuz etkiledi. Biz yine de bu olumsuzluklara rağmen ilimizdeki İşsizlik oranını düşürmeye çalışacağız. Hep beraber el birliğiyle bunu yapalım. Buna Bitlis’imizin ihtiyacı var buna. İŞKUR’dan personel desteği alıyoruz. Allah razı olsun. İnşallah Organize Sanayi Bölgesi (OSB) açılırsa daha kapsamlı bir atölye kurmayı planlıyoruz. Kuracağımız atölyeyi daha nezih, güzel ve kaliteli bir yer yapıp Avrupa standartlarına uygun bir yer yapıp kapasiteyi yükseltip yabancı müşterilerimizi buraya çekip daha iyi şartlarda çalışmayı düşünüyoruz. Bunu da yapabilmemiz için bu süreç olmazsa olmazımızdır. Barış sürecinin muhakkak geri gelmesi lazım” dedi.
“BATIDAKİ YATIRIMCILARI ÇÖZÜM SÜRECİNDEN ÖNCE BURAYA DAVET EDİYORDUK”
Batıdaki yatırımcıları da çözüm sürecinden önce kente davet ettiklerini ifade eden Uludil, “Buraya ilk geldiğimde çok da iç açıcı şeyler duymadım. Ancak biraz araştırınca potansiyelin olduğuna karar vererek işletmemizi kurduk. 2 yıldır çalışıyoruz. Çözüm sürecinden önce burada iş anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamıyorduk. Ancak şimdi Doğu ve Güneydoğudaki terör olayları her kesimi olduğu gibi bizleri de olumsuz etkiledi" şeklinde konuştu.
25 YILDAN SONRA MEMLEKETİNE YATIRIM YAPTI
25 yıl boyunca İstanbul’da bu işle uğraştığını ancak artık Bitlis’te yatırım yapmanın zamanının geldiğini söyleyerek 2 yıl önce bu atölyeyi kurduğunu belirten Uludil, 240 kişiye iş imkanı sağladığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Uludil, "Ben gerçekten çok mutluyum, çünkü her şey para kazanmak değildir. Şua an atölyemde çalışan 240 kişiye istihdam sağladığım için ayrıca gururluyum çünkü 45 ile 50 yaşındaki ablalarımız bile burada çalışıyor. Evine ekmek parası götürebiliyorsa güzel bir duygu” diye konuştu.