ORGANİK TARIM BİLİNCİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Palandöken Dağı’ndaki bir otelde ‘Organik Tarım Kullanımını Bilinçlendirme ve Geliştirilmesi’ semineri düzenledi. Seminere, Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatör Vekili Dr. Atilla Özlü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları katıldı. Yaklaşık 100 kişiyi verilen seminerde konuşan Akar, Erzurum’da organik tarıma yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
AKAR’IN SUNUMU
Akar, “Aratan nüfusun beslenme ihtiyacının karşılanması zorunluluğu, insanoğlu için tarımı vazgeçilmez bir uğraş haline getirmiş ve birim alandan daha fazla ürün almaya yönelmiştir. Bu da sentetik kimyasal gübrelerin, ilaçların ve suyun bilinçsizce ve aşırı kullanılmasına, böylelikle ekolojik dengenin bozulması, gıdaların doğal aromaların değişmesi ve hastalıklar gibi önemli sorunların doğmasına sebep olmuştur. Bu da üreticileri, tüketicileri ve doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle üretilen, toprağın yapısını bozmayan bir anlayışla verimliliği artıran, sağlıklı ve besin kalitesi yüksek olarak elde edilen ürünlere yöneltmektedir. Bu amaçla bilinçli üretim tarzında şekillenmiş, tohumdan toprağa, girdiden işlemeye kadar belirli kurallar dâhilin de denetim ve belgelendirmeyi gerektiren sertifikalı bir üretim ortaya çıkarmıştır. Bu yeni üretim tarzı, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan biyolojik, ekolojik yada organik tarım olarak adlandırılır. Organik tarımın artan önemi göz önüne alınarak, üretimi, tüketimi ve denetiminin düzenlenmesi ve geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda hazırlanan Organik Tarım Kanunu, yürürlüğe girmiştir. 2013–2016 yıllarını kapsayan Organik Tarım Ulusal Eylem Planı çerçevesinde, organik ürün bilincinin geliştirilmesi, organik ürüne olan talebi artırmak, kontrol ve denetime yönelik hizmetleri etkinleştirmek, toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için sektöre katkı sağlayan paydaşları bilgilendirmek amacı ile bir dizi eğitim programları yürütülüyor. Bu kapsamda yapılan projelerin uygulanmasına yönelik il müdürlüğümüzce organik tarım konusunda 5 Bin 471 çiftçiye eğitim verilmiş olup konuyla ilgili toplantı, çalıştay ve sempozyumlar düzenlenmektedir. Prekende sarış yerleri, bitkisel üretim arıcılık ve hayvansal üretim işletmeleri olarak toplamda Bin 691 denetleme yapılmıştır. İlimizde 2013 yılında bitkisel üretimde 4 Bin 534 üretici, hayvansal üretimde 372 üretici ve arıcılıkta 41 üretici olmak üzere toplamda 4 Bin 947 üretici organik tarım yapmaya başladı. 2005 yılında bitkisel üretimde 25 Bin226 ton ürün elde edilmiş iken 2013 verilerine göre bu rakam 55 Bin 708 ha alanda 233 Bin 408 tona yükselmiştir. Hayvansal üretimde ise 2013 yılında 19 Bin 280 adet hayvandan 88 ton et, 2 Bin 538 ton sütü ve 8 Bin 165 kovanda 32 ton bal elde edilmiştir. 2013 yılında ilimizde organik tarıma verilen destek 3 Milyon 367 Bin 707 TL’dir. Amacımız organik tarımı daha da yaygınlaştırmak ve daha kaliteli ürün elde etmek için tüm üreticilerimizi sertifikalı organik üretim yapmalarını, tüketicilerinde sağlıklı bir nesil için organik ürünleri tercih etmelerini sağlamaktır.” diye konuştu.