2015 yılı organik tarım sözleşmesi 300 çiftçiyle imzalandı. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği özel bir firma tarafından, çiftçilerin tarlalarda kimyasal ürün kullanmadıkları denetlenerek imzalanan sözleşmeye daha sonra da 300 civarında çiftçinin katılması bekleniyor. Özellikle Erzurum’un ihracat konusunda büyük öneme sahip organik tarımda denetlemeler, bu ayın sonunda son bulacak. Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, GÜNEBAKIŞ Gazetesi’ne Erzurum’un organik tarımla nasıl ve ne zaman tanıştığını anlattı.
DENETLEMELERE TAM GAZ DEVAM
Organik tarım denetlemeleri hakkında bilgi veren Ilıcalı, “1262 sayılı Organik Tarım Kanununa göre, organik tarım yapmak isteyen çiftçiler tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kontrol sertifika kuruluşlar müracaatıyla organik tarım yapmaya başlarlar. Kanuna göre bu çiftçiler devamlı olarak denetim altındadırlar. Şimdi her yıl bu çiftçiler denetlenir. Bu yıl da bu çiftçilerin denetlenmesi bu ayın sonuna kadar devam edecektir. Bu sürede kontrol firmaları çiftçilerle tarla firmalarına giderler, tarlalar nasıl işleniyor diye kontrol edilir ve tarlalardan numune alınır. Yani bu kontrollerle üretimde kimyasal bir şey kullanıp kullanılmadığı kontrol ederler. Üretimde kimyasal maddeyle karşılaşmaması durumunda kontrol firması bunlara Tarım Bakanlığınca onaylı organik tarım sertifikası verir. Bu sertifikayı alan çiftçiler ürünlerini organik ürün olarak satabilir. İşte biz de şuanda biz de kontrollerin son aşamasını yani kontrollerini yaptırıyoruz. Her çiftçi, organik tarım yapan her çiftçi, kontrolleri yapıldıktan sonra bizle sözleşme imzalar. Şuanda 300 çiftçiyle sözleşme imzalandı. Gelecek 300 çiftçimiz daha var.” dedi.
ORGANİK TARIMDA 25 YAŞINDAYIZ
Erzurum’un organik tarımla ne zaman nasıl tanıştığını anlatan Ilıcalı, “1989 yılında Erzurum’da biz organik tarımla tanıştık. 1989 yılında Erzurum’da patates çok büyük para etmişti. Biz de bu yılı arkamıza alarak 1990 yılında da bol miktarda patates ektik. Patatesleri satmak için aracılarla İtalya’dan bir heyet geldi. Heyet bu patatesleri kontrol ettikten sonra dedi ki, biz bu patatesleri alamayız. Biz sadece organik patates alıyoruz. Dedi. İlk kez bu yıl organik tarım bu heyetle birlikte Erzurum’a girdi. Yine o yıl 633 çiftçiyle Erzurum’da organik tarıma başladık. Onun meyvesi de İstanbul Halk Ekmekle anlaşma yaptık ve o yıl ürettiğimiz organik buğdayları sattık.” diye konuştu.