Çay üretilmediği halde en çok çay tüketilen Erzurum’da vatandaşlar, iftardan sonra dev semaverlerle demlenen ve Erzurum’a geleneğine ait kıtlama şeker ile içilen çayın keyfini çıkartıyor.
Çay içme kültürünün yaygın olduğu Erzurum’da açık ve bol çay içme geleneği 1895’de yaşanan kolera salgınında hastalıktan kurtulmak için bölgenin valisi, şehrin kavşak noktalarına koydurduğu dev kazanlarda demlettiği çayı halka içirerek mikropları ölmesini sağlaması ve insanların hastalanmasını önlemesi sonrasında Erzurum’da dev kazanlarla çay içme kültürünün yaygınlaştığı belirtiliyor.
Erzurumlular 120 yıllık çay içme geleneğini devam ettirerek Ramazan ayında özellikle Cumhuriyet Caddesi ve şehrin hemen hemen her köşesine insan boyunu geçen dev semaverler kurarak çayın tadını çıkartıyorlar.
Ramazan ayında orucunu açan Erzurumlular teravih namazından sonra tıklım tıklım dolan caddede ailece gezen vatandaşlar, dev semaverler de çay keyfini yaşamadan evlerine gitmiyor.
Kıtlama şeker ve semaverler de demlenen çayın tadının çok daha farklı olduğunu ifade eden vatandaşlar, Erzurum’da çok farklı bir çay geleneğinin olduğunu söylediler.
Öte yandan Erzurum’da iftardan sonra her sokak başına kurulan semaverler de on binlerce bardak çay içiliyor.