ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
29 Mayıs 2014 Perşembe - 13:48

Erzurum’da 234 otistik var

Palandöken Otizm Derneği, çalışmalarına başladı. Dernek Başkanı Nazan Yaşarbaş, Erzurum’da 234 Otizmlinin olduğunu açıkladı.

Erzurum’da 234 otistik var

ERZURUM (İHA) - Erzurum Palandöken Otizm Derneği, çalışmalarına başladı. Dernek Başkanı Nazan Yaşarbaş, Erzurum’da 234 Otizmlinin olduğunu açıkladı.

Erzurum Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, Erzurum’da Otizmi bilmeyen ailelerin bulunduğunu belirterek, hedeflerinin ilk etapta aileleri bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Erzurum’da zor bir görev üstlendiklerini ifade eden Başkan Yaşarbaş, Otizmliler için okul sözü aldıklarını belirterek, “Valimiz bize okul sözü verdi. Okulumuza kavuşursak, otizmli çocuklarımızı hayata kazandıracağız. O-3, 2-6,6-12,12-18, 18-20 yaş grupları için spor, müzik, resim, el sanatları kursları düzenleyeceğiz. 20 yaş üstündekilerine de meslek öğreteceğiz” dedi.

Erzurum’da 234 otizmlinin bulunduğunu de ifade eden Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bende bir Otizmli çocuk annesiyim. Erzurum’da Otizmi bilmeyen aileler mevcut. Erzurum’da insanlar çocukları tedavi ettirmek için şehir dışına götürüyor. Çocuklarını saklayan aileler bile var. Bizim amacımız bu ailelerle temasa geçmek. Onlarla ilgilenmek, onların sorunlarını Erzurum’da çözmek.”

OTİZM NEDİR?

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir genel gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkar. otistik çocuklar genelde öğrenme ve algılama bozukluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir bölümünde farklı seviyelerde zeka geriliği görülsede zeka seviyeleri normal olan otostik çocuklarda vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, otostik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocugunun özürlü olma oranı % 2 dir. otostik olma ihtimali % 0.5 ' tir. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedirotizm

OTİZMİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Otizmin özellikleri şiddet ve seviyesi kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel olarak, Dil gelişiminde ciddi gecikmeler, Sosyal ilişkileri anlamakta ciddi gecikmeler, Duyusal tepkilere kapalılık, Zihinsel işlevsellikte dengesizlik, ekinlik ve ilgilerde sınırlandırmalar olarak sıralanabilir.

OTİSTİK ÇOCUKLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Göz kontağı kurmazlar. Gözlerinize baksalar bile kısa sürelidir veya sizden uzaklara bakıyormuş gibidirler. Huzursuz görünürler. Sözel veya sözel olmayan (yüz ifadesi gibi) birtakım ifadelere tepki vermeyebilirler. Bazıları birtakım ses, koku, ışık veya dokunuşa aşırı hassastırlar. Bazıları ise sıcak, soğuk veya herhangi bir acıya karşı oldukça duyarsızdır. Etraftaki birtakım değişikliklere stresli bir tepki gösterirler.Bazı çocuklar ev veya oda düzenlerinin bozulmasına karşı aşırı tepki gösterirler. Rutin olarak görmeye ve yapmaya alıştıkları şeyleri severler. Zihinlerinde yaşadıkları ortamın bir haritasını gezdirirler ve yapılan her küçük değişiklik çocuğun daha fazla stres yaşamasına neden olur. Bazı çocuklar çok saldırgan olurlar. Kendilerine, başkalarına ya da eşyalara zarar verebilirler. Tehlike ve korku duygusu hissetmezler. Yemek yeme bozuklukları vardır. Bazıları yenmez şeyleri yemekten hoşlanabilir. Kullandıkları kelimeler çok sınırlıdır ve genellikle etraflarında sık duydukları sözleri kullanırlar.Bazen de konuşulanları papağan gibi tekrarlayabilirler. Sosyal ve duygusal açıdan kendilerini izole ederler. Çoğunlukla insanları değil de objeleri ve cansız varlıkları tercih etmektedirler. Yaşadıkları duygular genellikle anında ve kesindir. İhtiyaçları önceliklidir. Parlak şeylere çok ilgi duyarlar. İlgileri belli bir şeye yöneliktir ve bu şey ortadan kaldırılırsa çocuk kriz geçirir. Otistik çocuklar bazı şeylere çok bağlıdır. Konserve kutuları, boş deterjan kutuları, plastik şişeler ve plastik kapaklar gb. Sevdiği bir şey kaybolursa bulunana kadar huzura kavuşmazlar. Yüksek sese karşı ilgisiz olanlar olduğu gibi bazı seslere şiddetli tepki gösterenler de vardır. Bazısına motosiklet ve köpek havlaması işkence gibi gelir. Hayatı boyunca konuşamayanlar olabilir. Otizmli çocuk, yürüyüşüne dikkat etmeden merdivenleri inip çıkabilir, bisikletini dikkatini vermeden sürer. Hatta pek çoğu karanlıkta eşyalarını bulabilir. Dokunulmayı sevmese de sıkı sarılmalardan hoşlananları vardır. Ellerini çırparlar, yüz göz hareketleri yaparlar ve başları dönmeden kendi etraflarında dönerler. Çoğu parmak uçlarında yürür. Bir çok otistik ellerini ya da eşyaları gözlerine çok yakın tutarlar. Bir kısmı güzel yürür, tırmanabilir ama bir kısmı da sakar olup dengesiz yürür tırmanmayı sevmez.

OTİZMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sosyal ilişkilerde güçlük konuşma güçlüğü. Sessiz iletişimde zorlanma. Oyun oynama ve hayal gücünü kullanmada zorlanma. Değişikliklere karşı tepki ve direnç gösterme.

 
Uluslararası Öğrenci Günleri 2 Haziran’da
 
2.Ulusal Çevre Zirvesi başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuzey Irak gazisine elektronikli protez bacak
Kuzey Irak’ta vatani görevini yaparken mayına basması sonucu bir bacağını ...
Erzurum hava kalitesinde 13’üncü sırada
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum duman yoğunluğu bakımından havası en temiz 13 il arasında yer aldı.
Mühendislik Fakültesi Jet maketi kuş yuvası oldu
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi önünde bulunan maketten jet, kuşların yuvası oldu.
 
Aydın Sağlık-Sen, Erzurumlu Tepe’yi rahmetle andı
Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki ...
Erzurum, özel jimnastikçilerinden madalya bekliyor
Erzurumlu Özel Jimnastikçileri, Türkiye Özel Sporcular Federasyonu tarafından ...
Kene korkusu altında bilirkişi incelemesi
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’nın Baraj ve Hidro Elektrik Santrali ...
 
Erdoğan, ‘Yaşama Dair’ görüşlerini paylaştı
Polis Radyosu bu hafta Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri ...
65 yaşında üniversite diploması aldı
Erzurum’da 65 yaşındaki Abdulhamit Yılmaz, 65 yaşında üniversiteden mezun ...
Hilalkent'te su baskını trajedisi
Erzurum’un Yakutiye ilçesinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı, Hilalkent ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Ne diyor bu adam ya?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva