Serhat Kalkınma Ajansı tarafından kadınların ekonomik yaşama entegrasyonunu sağlamak üzere gelir getirici ve istihdama yönelik faaliyetlerin desteklenmesi amacıyla ajansın faaliyet yürüttüğü illerde yöresel ürünler pazarı kurulacak.
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinde faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), dört ilde kadınlara yönelik yöresel ürünler pazarının kurulması için girişimlere başladı.
SERKA’nın Kars’taki binasında düzenlenen “Kalkınmanın Belkemiği Kadınlarımız” konulu toplantıya SERKA Program Yönetimi Birimi Başkanı Oktay Güven, Uzman Gözde Özer, Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa ile dört ilden kadın sivil toplum örgütü temsilcileri, kadın girişimciler ile yöresel ürün üreticileri katıldı. Toplantıda konuşan Program Yönetimi Birimi Uzmanı Gözde Özer, yapılacak çalışmalar sonrası Serhat Kadınları Platformu adı altında dört ildeki bütün kadınların ortak hareket edebilecekleri bir yapı inşa etmek istediklerini söyledi.
Serhat illerindeki turizmin giderek geliştiğine dikkat çeken Özer, ajansın kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“Çalışmalarımızı yürüttüğümüz Serhat İllerinde kadınların fark yaratmasını, kalkınma gündemlerinde, ekonomik ve sosyal yaşamda başat rol üstlenmesini, böylece sağlıklı nesiller yetiştirerek geleceğe güvenle bakabilmeyi istiyoruz. Kadınların ekonomik yaşama entegrasyonunu sağlamak üzere gelir getirici ve istihdama yönelik faaliyetlerinin desteklenmesi için alternatif iş alanları oluşturmak üzere bölgede yöresel ürünler pazarlarının kurulmasına dönük somut çalışmalara başladık. Bunlar “Kars Bedesteni Projesi” ile “Osmanlı Kültür ve Sanat Sokağı Projesi”dir.
“KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖNCELİK VERİYORUZ”
SERKA Program Yönetimi Birimi Başkanı Oktay Güven de, Ajansın kuruluşundan bugüne kadar bölge illerinde girişimde bulunmak isteyen girişimci kadınlara ulaşmaya çalıştığını belirterek, şöyle konuştu: “Bazı çalışmalarımızda başarılı olduk fakat istediğimiz aşamaya henüz ulaşmış değiliz. Teknik geziler düzenledik. Bazı girişimcilere destek verdik. Fakat bunlar yeterli çalışmalar değil. Ağrı ve Kars’ta önemli projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Ajans olarak girişimci kadınlara projeler kapsamında destek veriyoruz. Kadın girişimcilerimizin bu projelere başvurmalarını istiyoruz. Ajansın hayata geçireceği projeler ile kadınlar ucuz maliyetle işyeri kiralayabilecekler. Dört yılda 9 mali destek programı uyguladık ve her programda kadın girişimcilere öncelik verdik. Kadın girişimcilerin kentin ticaret yaşamına renk katacağını hep düşünüyoruz.”
Ağrı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurğa ise, kalkınmanın sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal boyutunun olduğunu söyledi. Kadınların durumuyla ilgili olarak ellerinde çok fazla veri olmadığını belirten Kurğa, Ajansın proje yazmadığını fakat proje yazmak için eğitimler verdiğini ifade etti. Kurumlar ve girişimciler arasındaki işbirliklerini arttırmayı hedeflediklerini belirten Kurğa, “İşbirliği kültürünü geliştirmek zorundayız. Biz kadınlar bu işbirliğinin öncüsü olabiliriz. Birlikte kalkınmamız gerekiyor. Aksi takdirde göçü engelleyemeyiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından kadın sivil toplum örgütü temsilcileri ile kadın girişimciler, karşılaştıkları sorunları dile getirdi ve Serhat illerinde kurulması hedeflenen yöresel ürünler pazarıyla ilgili görüş ve önerilerini sundu.