3 ayrı yeni yatırım çalışması üzerinde çalıştıklarını belirten Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Uygar Us, yatırımlar içerisinde 5 Milyon TL’lik Radar sitemi olduğunu belirtti. Bu Radar sayesinde Erzurum’da yaşanacak doğal afetlerden 2 saat önceden haberdar olabileceklerini söyleyen Us, Radar’ın bu Haziran ayında yapımına başlanacağı ve 2016 yılı sonu itibariyle faaliyete geçmesinin beklendiğini ifade etti.
HAVA OLAYLARINDA SON NOKTA; HAVA RADARI
5 Milyon TL’lik Radar yatırımı hakkında bilgi veren Us, “Erzurum’a bir radar kuruyoruz. Haziran içersinde inşaat çalışmalarına başlanacak. 2016 sonu itibariyle de radarın faaliyete geçmesini bekliyoruz. Özellikle Kars-Erzurum Platosu’nda etkili olacak. Türkiye’deki Radar ağı 23’e çıkacak. Bu 23 ile birlikte birbirlerine entegre edilince sistemin Batı’dan girişi ile Doğu’ya kadar Radar ağının kapsamında olacak. Bu sistem ile hava olaylarını 2 saat öncesinde haberdar olacağız ve bu 2 saat bir radarın kapsama alanı. 23 radarın ağını hesapladığımızda daha uzun sürede bir doğal afet olabilecek bir olayı çok önceden haberdar olup bilgilendirme yapabileceğiz. Bu radarın 2 güzel tarafı var; hem ölçüm yapabiliyor hem de tahmin için veri üretebiliyor. Özellikle nerelerde çok hava olaylarının yaşanması için bu radar çok önemlidir. Mesela şehrimizde yaşanacak fırtına, büyük yağışlar, dolu gibi üstün doğal olaylarında 2 saat önceden haberdar olabilecek ve şehrimizin bu olaya hazırlanmasına olanak sağlanabilecektir. Bu sayede ekonomik yönde büyük kar sağlanabilecektir. Bu Radar’ın maliyeti 5 Milyon TL’dir.” dedi.
ERZURUM’A 13 OTOMATİK HAVA İSTASYONU DAHA KURULUYOR
Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nde otomatik hava ölçüm istasyonları kurulacağını belirten Us, “Bölgemize bağlı 66 tane otomatik hava ölçüm cihazımız var. Bu yıl ve gelecek yıl içersinde buna 41 tane daha ekleyeceğiz. İstasyon sayımız 107’ye çıkacak. Küresel iklim değişiklikleri gibi olayların gözlenebilmesi için bu istasyonların faal olması gerekiyor. Kurulacak bu 41 otomatik hava ölçüm istasyonunun 14 tanesi Erzurum’da ve 13 tane daha kurulacak. Bu kuracağımız otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ölçüm sistemi sayesinde ilçe merkezinin meteorolojik bilgilerini elde etmek, hava tahmininin daha tutarlı olması, olası sel baskını fırtına gibi hadiseleri daha önceden vatandaşa bildirmek can ve mal kaybını önlemek bölgede yapılabilecek gerek tarımsal gerekse inşaat alanında geçmişe dayalı iklim bilgilerine ulaşmak amacıyla hava sıcaklığı, yöreye düşecek yağış miktarı rüzgar yönü ve hızı takip edilebilecek. Ölçüm ünitesinin faaliyete geçmesiyle ilde ve çevresinde bulunan, çiftçiler ve vatandaşlar, 5 günlük hava tahminlerine Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesinden kolayca erişebilecek. Böylece vatandaşların çalışma planlarını ve takvimlerini daha sağlıklı yapabilecek. Otomatik meteoroloji istasyonları, meteorolojik parametrelerdeki değişimlere duyarlı ve bu değişimlerin miktarını ölçen sensorlardan oluşurken, istasyonlar gözlemlere bir standart getirir, parametrelerin gündüz ve gece sürekli ölçülebilir, daha fazla doğruluk, daha fazla güvenirlik, meteorolojik verilerin görüntülenmesi, veri arşivine yerel ve uzaktan erişme ve çevre şartlarından etkilenmemeyi sağlar. Dünyanın sayılı bir bilgi işlem merkezimiz var. Hakikaten teknolojide ileri noktaya geldik.” şeklinde konuştu.
HAVANIN ELEKTRİK HAREKETLERİ İZLENECEK
Kurulacak Yıldırım tespit sisteminin 100 Kilometrelik bir kapsama alanına sahip olduğuna dikkat çeken Us, “2015 yılının başında Yıldırım Tespit sistemi kuruldu. Türkiye’de yaklaşık 60 civarında olan bu yıldırım tespit sistemi artık Erzurum’da da çalışıyor. Bu Yıldırım tespit sistemi 100 Kilometrelik bir alanı kapsayacak şekildedir. Bu elektriksel olayların tespit edilmesi ve hareket yönünün belirlenmesi için çok önemlidir. Bu sistem ani bir şekilde oldu. Yatırım planında yoktu ama aniden böyle bir şeye karar verildi. Bu sistemi bir de Ardahan ve Iğdır’a da kurduk. Bu sistemle yapılacak yeni sistem ve istasyonlarla birleşince hava tahminlerinde inanılmaz bir yol kat etmiş olacağız.” diye konuştu.