ÖMER ÇETİN
ANKARA (İHA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da su kesintisi olacağı iddialarına ilişkin, “Barajlardaki su seviyesine bakmayın. İstanbul’da ‘Melen’ sistemini bağladık. Büyük Melen şuanda 185 kilometre mesafede İstanbul’a akıyor. İstanbul’da herhangi bir su sıkıntısı yok” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleştirilecek 7 adet meteorolojik radar sistemi protokol imza törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Bakan Eroğlu, ülkeler teknoloji açısından büyük bir yarış içerisinde ve bu yarışta Meteoroloji Genel Müdürlüğünün önde olduğunu belirterek, “Ülke sınırlarında farklı gözlem sistemleri kurulmuş ve kurulmaya devam ediyor. Değişik sistemler var. Radarlarımız, otomatik meteoroloji ölçüm istasyonları, deniz ölçüm istasyonları ve o kadar önemli ki havaalanlarında emniyetli için mutlaka ölçüm ve raporlama sistemleri var” şeklinde konuştu.
“2023 YILINDAN ÖNCE İLK 7’YE GİRMENİN HEYECANI İLE ÇALIŞIYORUZ”
Hedeflerinin 2023 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak dünya sıralamasında ilk 7’ye girmek olduğunu ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:
“Biz Bakanlık olarak söz verdik. Türkiye’nin bir hedefi var. 2023 yılında Türkiye, dünyadaki 10 büyük ekonomisi arasına kendisini taşıyacak. Bütün kurumların bu hedefe kitlenmesi ile mümkün olur. Bakanlık olarak karar aldık 2023 yılından önce ilk 7’ e girmenin heyecanı ile çalışıyoruz. Gözüme kestirdim merak etmeyin ilk 7’i yakalayacağız. Dünya coğrafyasını taradım neticesinde çalışırsak başarırız.”
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yüzde 95’lik tahmini ile vatandaşları hızlı bir şekilde uyarıda bulunduğunu söyleyen Eroğlu, “Ankara dışında sahillerde kapsama alanı vardı. Küresel iklim değişikliği sebebiyle, bakıyorsunuz 3-4 ayda yağacak bir yağışın 24 saat içinde düştüğünü görüyoruz. Bu da erken uyarı sisteminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Meteoroloji erken uyarı yapıyor ve gerekli olan kurum ve kuruluşları uyarıda bulunuyoruz. Bütün ülkenin tamamını kapsama alanına alacağız. Çok daha isabetli tahminler, hızlı erken uyarılar yapılacak. Yüzde 95 nispetinde tutarlılık sağlanıyor. Bizim yaptığımız tahmindir. Değişik şartlarda ne olabileceğini ön görmektir. Bunun içinde başka parametreler olabilir. Yüzde 5 yanılma payı ile meteoroloji büyük bir başarı sağladı. Sadece yüzde 5’lik yanılma payıyla yüzde 95’lik tutarlılık sağlamış oldu” ifadelerini kullandı.
“İSTANBUL’DA HERHANGİ BİR SU SIKINTISI YOK”
‘İstanbul’daki barajların su seviyesinin düşük olduğunu bunun sonucunda su kesintisine gidilecek mi?’ sorusu üzerine Eroğlu, şu cevabı verdi:
“Ekim, Kasım ayları barajlarda su seviyesinin en düşük aylardır. Şimdiden sonra yağışlar geliyor. Barajlardaki su seviyesine bakmayın. İstanbul’da ‘Melen’ sistemini bağladık. Büyük Melen şuanda 185 kilometre mesafede İstanbul’a akıyor. İstanbul’da her hangi bir su sıkıntısı yok. 2071 yılına kadar su sıkıntısı olmasın diye şuan da Melen Barajı’nı inşa edeceğiz. İstanbul’daki barajlar farklı iklim bölgesinde, Melen ise daha farklı bölgede orada da suyu biriktirmek istiyoruz.”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşanan su sıkıntısının da hazırlanan proje ile giderileceğini belirten Eroğlu, “Kıbrıs’a su götürmek için çok büyük bir proje yaptık. Mersin Anamur’da, Alaköprü Barajı var. Bu barajdan Kıbrıs’a 107 kilometre mesafeden, 80 kilometresi denizden, bir kısmı Anamur, bir kısmı da Kıbrıs’ta olmak üzere inşa edeceğiz. Alaköprü Barajı’ndan su alıyoruz, karşı tarafta bulunan Geçitköy Barajı’na su ileteceğiz. Bunların 7 Mart 2014 yılında bitirilmesi kararlaştırıldı” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürü Gümüş ise, radarlar ile birçok hava olayını önceden tahmin edeceklerini ifade ederek, “Meteoroloji radarları özellikle erken uyarı ve kısa süreli tahminlerin yapılması için 50 kilometre ile 500 kilometre mesafelerde gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlü meteorolojik bilgilerin aktarılmasını sağlayan uzaktan algılamalı sistemi olarak biliniyor. Meteoroloji radarları ihalesine dört firma katıldı. İhaleyi, Türk firması ile Finlandiya firması aldı. Yaklaşık fiyatı 13 bin 800 eurodur. Saatlik ve noktasal bazda, dar alanlarda tahmin yapma imkânı sağlayacak. Aynı zamanda yağışın, kar mı, dolumu olacağını, şiddetini, fırtına olacağını bunların hepsi radarlarla çok da etkin şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak” diye konuştu.
Türkiye’nin mevcut radar ağını genişleterek ülke geneline yaygınlaştırma maksadıyla Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Karaman ve Sivas’a kurulacak olan 7 adet meteorolojik radarın protokolü, Bakan Eroğlu ve firmaların katılımı ile imzalandı.