Çocuklar bundan böyle müzelerde hem oyun oynayacak, hem de tarihi geçmiş hakkında bilgi edinecekler. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletlerin katkılarıyla yeni bir projeyi uygulamaya sokuyor. Çocukların müzelerden daha çok istifade edebilmelerini amaçlayan proje çerçevesinde, illerde çocuk müzeleri kurulacak.
//ERKMEN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzelerle ilgili olarak uygulamaya koyduğu yeni proje hakkında bilgiler verdi. Birleşmiş Milletler katkılarıyla yürütülecek olan proje kapsamında, illerde çocuk müzeleri oluşturulması ve çocukların tarihi geçmişlerini oynayarak ve eğlenerek öğrenmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini anlatan Erkmen, projenin Erzurum etabına ilişkin olarak çeşitli hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Erzurum’da çocuk müzesi projesi kapsamında yapılabilecek çalışmalara ilişkin olarak bilgiler veren Erkmen, “Öncelikle bu çalışmalar sırasında özellikle anaokulu ve ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin bilgisine başvurularak çalışmaların yapılması düşünülmektedir.” dedi. Projeyle, Erzurum’daki müzeleri bir sınıflandırma içerisine sokacaklarını anlatan Erkmen, “Erzurum Kongresi başta olmak üzere Atatürk'ün Erzurum'a gelme aşaması ve sonraki süreçlerin daha çok drama yoluyla öğretilmesi, Atatürk Evi ile mümkün olacak. Ve yine tarihsel olaylar, çocuklarımıza drama yoluyla anlatılacak.”
//ERZURUM’DA YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ÇALIŞMALAR
Erzurum’daki Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde de; birçok eserin fotoğraflarının çekilmesiyle işe başlamayı düşündüklerini anlatan Mustafa Erkmen, daha sonra fotoğrafı çekilen eserlerin çocuklardan yerlerinin bulunmasını isteyeceklerini kaydetti. Bu yıl içerisinde bir model oluşturulacak çocuk müzeleri için, mevcut müzeler içerisinde özel bölümler oluşturulacağını kaydeden Erkmen, yapılması düşünülen çalışmaları şöyle sıraladı: “Değişik dönemleri ve eserleri gösteren fotoğrafların puzzle olarak değerlendirilmesi. Seramik yapımı ve mümkünse bunun aşamalarının basit bir şekilde uygulanması. Yine drama yoluyla örneğin çömlek yapan bir ustanın canlandırılması. Birçok eserin, bu eserlerin işlevlerinin, neden böyle yapıldığının ve varsa günümüz karşılığının çocuğa sorgulama yöntemiyle öğretilmesi. Böylece hem eğlence hem de bilginin bir arada verilmesi amacı. Sikke basımı, kırık seramik parçaların birleştirilmesi, seramik boyama gibi çalışmaların yapılması. Etnografya müzesinde bir alanın Erzurum odası veya mutfağı gibi düzenlenip, bu alanda çocukların çalışmasının sağlanması. Çocukların kukla, bebek, eşya ve benzeri materyalleri yapmalarının sağlanması; böylece hem bilgi; hem de becerilerinin arttırılması. Dönem kıyafetlerinin giydirilmesi, çalgı yapılması, döneminde kullanılan eşyaların kullanılması gibi etkinliklerle, çocuklarımızın müzelerden eğlenerek istifade etmelerini sağlayacağız.”
Çocuk müzelerinin oluşturulması çalışmalarına Mayıs ayı içerisinde başlayacaklarını açıklayan Mustafa Erkmen, çağda müzecilikte özellikle çocukların eğitimine büyük önem verildiğine işaret ederek, “Gelişmiş ülkelerde uygulanan şekliyle aynı olmasa da, benzer bir yöntemle biz de çocuklarımıza müzelerin önemini bu şekilde kavratmaya çalışacağız.” dedi.