ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mevduat düştü, kredi arttı
Mevduat düştü, kredi arttı
 İnşaat maliyet endeksi arttı
 İnşaat maliyet endeksi arttı
İşsizlik oranı açıklandı
İşsizlik oranı açıklandı
Sanayi üretimi arttı
Sanayi üretimi arttı
‘Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz’
‘Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Haziran 2010 Pazartesi - 00:07

Erzurum, Türk hoşgörüsüne mekan oldu

SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Malazgirt Meydan Muharebesi, Anadolu’nun kapılarını Türklere açmakla kalmadı, aynı zamanda Türk’ün sahip olduğu insanlık ve merhameti de tüm dünyaya kanıtladı.

Erzurum, Türk hoşgörüsüne mekan oldu

26 Ağustos 1071’de Alparslan komutasındaki Türk ordusuyla karşı karşıya gelen Bizanslılar, Malazgirt Ovası’nda hezimete uğratılırken, Bizans İmparatoru Romanos Diogenes (Romen Diyojen) ise, yaralanarak Türk ordusuna esir düştü. Sultan Alparslan’ın, esir komutan Diogenes’in sağlığıyla yakından ilgilenmesi ve bizzat kendi özel muhafızlarıyla iyileştikten sonra Erzurum’a sağ-salim geri göndermesi, Türk’ün hoşgörü ve merhametinin bir ifadesi olarak kabul edilirken, bu durum, birçok Grek tarihçisi tarafından da tarih kayıtlarına geçirildi. Ünlü Grek tarihçisi ve yazar Ioannes Zonaras, esir düştüğü için hayatından ümit kesilen Bizans İmparatoru Romanos Diogenes’in, Erzurum’a eski sağlığına kavuşturulmuş biçimde geri gönderilişinin, Bizans dünyasında hayret ve şaşkınlık uyandırdığına vurgu yaparak, hadiseye ilişkin şu bilgileri aktarıyor: “Romanos Diogenes, Erzurum’a döndüğünde, üzerinde Sultan Alparslan’a ait Türk elbisesi vardı. Alparslan, Diogenes’i kendi elbiseleriyle adeta donatmıştı. Diogenes, Erzurum’a geldiğinde eski sağlığına kavuşmuş biçimdeydi, fakat elindeki yara henüz tam olarak iyileşmemişti. İmparator, elindeki yara tam olarak iyileşene kadar Erzurum’da kaldı. Daha sonra üzerindeki Türk elbiselerini çıkararak, Rumlara özgü olanları tekrar giyindi, oradan da dönüş yolunu tuttu.”
//MALAZGİRT ZAFERİNDE ERZURUM’UN YERİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu ise, Malazgirt Meydan Muharebesi ile ilgili olarak, şunları aktardı: “Bizans İmparatoru Romanos Diogenes, 1070 ile 1071 yılı kışında, Türkleri imparatorluk topraklarından tamamen atmak üzere bir ordu topladı. Bu ordu, Britanya, Kapadokya, Kilikya ve Trabzon gibi bölgelerden temin edilmiş; Bulgar, Slav, Alman, Frenk, Gürcü, Ermeni, Hazar, Peçenek, Uz ve Kıpçak asıllı askerlerden oluşuyordu. 200 bin kişilik bu ordu ile Diogenes, Selçukluların üzerine yürüdü. Bizans imparatoru Türklerin sık sık Anadolu şehirlerine akınlar düzenlemesini önlemek istiyordu. Selçukluları tam anlamı ile yenilgiye uğratmak, Orta Asya içlerine kadar sürüp atmak amacını taşıyordu. Alparslan’ın bu savaştaki amacı ise, Anadolu’nun kapılarını bir daha kapanmamak üzere açmak, kesin biçimde Anadolu’yu ele geçirmek idi. Bu savaşta Türkler yenilirse yeniden Orta Asya içlerine çekilecekler, Bizanslıları yendikleri takdirde ise, Anadolu’yu yurt edinmiş olacaklardı.”
//“TARİHİMİZ BU VE BUNUN GİBİ ASALET ÖRNEKLERİYLE DOLUDUR”
26 Ağustos 1071 Cuma günü yapılan Malazgirt Meydan Muharebesinin, Türk-İslam ordularının zaferiyle sonuçlandığını kaydeden Konukçu, savaşta Bizans İmparatoru Romanos Diogenes’in, yaralı olarak esir düştüğünü dile getirdi. Konukçu, Sultan Alparslan’ın, Diogenes’e karşı gösterdiği Türk hoşgörüsü ve merhametini ise, şu cümlelerle dile getirdi: “Alparslan, bir Türk olarak o devirde pek geçerli olmayan büyük bir davranışta bulunmuştur. İmparatoru muhafaza altında Erzurum’a, Selçuklu korumalarıyla göndermiştir. Bu bakımdan Malazgirt Zaferi’nin tarih açısından önemi çok büyüktür. Çünkü Sultan Alparslan’ın, en büyük düşmanını affetmiş olması ve onu sağlığına kavuşturduktan sonra ülkesine geri göndermesi, yolda başına Gürcü ya da Ermenilerden bir zarar gelmesin diye, refakatine kendi özel muhafızlarını tahsis etmesi, Türk’ün yüceliğini ve büyüklüğünü göstermesi açısından kayda değerdir. Tarihimiz, bu ve bunun gibi büyük asalet örnekleriyle doludur. Tarihçilerimizin bu konuları da gündeme getirmeleri gerekmektedir.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özden’den Erzurum’a sitem..
Annesi Karslı babası Erzurumlu olan Erzurumlu marka Tiyatro sanatçısı ...
Yakutiye, tarihiyle buluşacak
Yakutiye Medresesi’nde geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmalarında ...
Büyükşehir'den 'Medeniyetler Beşiği Erzurum'
ORHAN YILDIRIM(CİHAN)- Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (ÜNİVERSİADE) ...
 
Mİgros Tiyatrosundan “El Ele Geleceğe”
Kendi yazdığı 'El Ele Geleceğe' adlı çocuk oyunuyla Anadolu turnesine ...
Külebi Emrah’la buluştu
NURHAN İÇMEZ (İHA) - Tokat'ın Niksar ilçesine nakledilen merhum şair ...
Barcılar Anadolu Renkleri buluşmasında
Türkiye Halk Oyunları Federasyonunun düzenlediği Halk Oyunları Büyükler ...
 
Atatürk Müzesi Özel İdareye devredilecek
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığının taşra teşkilatında ...
2800 Yıldır elimizden bırakmadık
Gam, kasvet, kederden kurtulmak ve vakit geçirmek için elimizden düşürmediğimiz ...
Yakutiye özgün görünümüne kavuşuyor
Erzurum'un tarihi Yakutiye Medresesi'nde onarım çalışmaları devam ediyor.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva