SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Yakutiye Medresesi’nde geçtiğimiz yıl başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bakım ve onarımının 2 Temmuz’da tamamlanmasının planlandığı Yakutiye Medresesi’nde son rötuşlar yapılmaya başlandı. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, Yakutiye Medresesi’nin 2 Temmuz’da bitirilmesi planlanan restorasyon işlemlerinin, yağışlar yüzünden kaybedilen zaman yüzünden yaklaşık 10 günlük bir gecikmeyle tamamlanacağını bildirdi.
//RESTORASYON TEMMUZ AYINDA TAMAMLANACAK
Temmuz ayının ikinci haftasına girilmesiyle birlikte tarihi medresedeki bakım ve onarım çalışmalarının da sona ermiş olacağını kaydeden Bakır, “Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Yakutiye Medresesi, geçtiğimiz yıl başlatılan bakım ve restorasyon çalışmaları sayesinde eski ihtişamına yeniden kavuşturuldu. Tarihi medresenin hem içi, hem de dışında yapılan bakım ve onarım çalışmaları sayesinde eserimiz gelecek nesiller için daha işi şartlarda koruma altına alınmış oldu.” diye konuştu.
Yakutiye Medresesi’nde devam eden bakım ve onarım çalışmalarının içeriği hakkında bilgiler de aktaran Suat Bakır, tarihi eserin iç kısmındaki vitrinlerin ve hücre kısımların baştan sona yenilendiğini bildirerek, özellikle ahşap kısımlarda itina ile çalışıldığını dile getirdi. Işıklandırma, teşhir ve ahşap kaplama çalışmalarının dışında, iç mekanlardaki odalar için de, 17 adet orijinal ahşap kapı yaptırıldığını dile getiren Suat Bakır, Yakutiye Medresesi’nin dış kapısının da, tarihi eserin ihtişamına yakışır biçimde değiştirileceğini söyledi.
//MEDRESEYE KORUMA
Öte yandan Yakutiye Medresesi’nin çatı katında PVC malzeme kullanıldığı yönünde kamuoyunda yanlış bir takım izlenimler olduğuna vurgu yapan Suat Bakır, “Yakutiye Medresesi’nin çatısında mimari geleneğe uygun biçimde bir fener bulunuyor. Bu fener, medresenin içinin aydınlatılması amacıyla yapılmış. Restorasyon çalışmaları çerçevesinde bakımdan geçirilen bu fenerin, PVC malzemeyle kaplandığı ve üzerinin de görünmemesi amacıyla kapatıldığı yönünde kamuoyunda bazı yanlış bilgilendirmeler söz konusu. Bu söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.” dedi. Medresenin çatısındaki fenerin alüminyum kompozit ve şeffaf bir kaplamayla giydirildiğini vurgulayan Suat Bakır, “Fenerin üzerinin kapatılmasının altında yatan neden ise, bu bölümdeki çalışmaların tamamlanmamış olmasıdır. Çünkü üzeri açık durumdaki feneri yağışlardan korumak suretiyle aldığımız bu tedbir, alüminyum aksamı da koruma altında tutuyor. Fenerdeki onarım işlemleri tamamlandıktan sonra bu bölüm koruma altına alınmış olunacağından brandaya artık gerek kalmayacak.” dedi.
Bakır, Selçuklu mimarisinin Erzurum’daki en önemli anıtsal yapıları arasında bulunan Yakutiye Medresesi’ndeki restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açık hale getirilmesi için hazırlık çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi.