Turizm alanında gittikçe büyüyen Erzurum’da, Taş Mağazalar esnafı da bu büyümeden pay istiyor. Kuyumcular Odası Başkanı Rasim Fırat, konuyla ilgili kuyumcu esnafının, turizm alanına farklı bir şeyler katması gerektiğini söyleyerek, yöresel ürünlerin kuyumcular tarafından ortaya konması gerektiğini vurguladı.
YÖRESEL EL ESERLERİ ORTAYA ÇIKARILMALI
Kuyumculara büyük görevler düştüğünü söyleyen Fırat, “Turist demek eğlenmeye, gezmeye, görmeye gelen, giden demektir. Erzurum’da bu alanlar bellidir. Maalesef ki şehrimizde eğlenilecek bir yer yok. Ancak kayak ve tarihi turizmi önemli bir yeri var. Bu amaçla gelen turistler alış- veriş yapacakları yöresel ürünlere baktığımızda ise fazla bir seçenek yok. Şehrimize gelen turist cağ kebabı yer, kadayıf yer, Oltu Taşı alır. Ama bir altın almaya gitmez. Özellikle Taş Mağazalar Çarşısı’na baktığımızda ise yöresel olarak Erzurum’a özgü hiçbir şey yok. Bize uygun Erzurum burması kolluğu var ama turistin bu işine yaramaz. Taş Mağazaların turizm alanına kazandırılması için yöresel ürünler ortaya konmalıdır.” dedi.
HEDİYELİK ÜRÜN OLMALI
Turistin bir şehirden giderken alacağı en güzel şey hediyelik ürünler olduğuna dikkat çeken Fırat, “Turist gelir, gezer, yer ve giderken hediyelik eşya alır. Alacağı eşya da gezip gördüğü yere özgü bir şey olmalıdır. Erzurum’da bu alanda sadece Oltu Taşımız var ve oda ya Taşhan’da var ya da otellerde bulunuyor.” diye konuştu.
Esnafın beklentilerinin bu şekilde karşılanmayacağını ifade eden Fırat, “ Esnafımız turist bize de gelsin, alış-veriş yapsın diyorlar. Ancak bu böyle olmaz. Sen turiste bir şey sunman lazım. Kuyumcularımız Erzurum’u simgeleyen ucuz tollu özel tasarımlar, çalışmalar yapsa o zaman turistin nasıl geldiğini görürüz. Hadi Taş Mağazaları’nda bazı çalışmalar yapıldı, güzelleştirildi, turistler geldi. Sadece gelip bakıp gidecekler. Alış-veriş yapmaları için sebep olmayacak.” şeklinde konuştu.
MARKA FİRMAMIZ YOK
Erzurum’un altın alanında marka firması olmadığını da dille getiren Fırat, “Diyelim ki altın sektöründe bir yöresel ürün sunamıyoruz. O zaman altın satmak için diğer bir yol ise marka olmaktır. Diğer illerden veya diğer ülkelerden Erzurum’a altın almak için gelen insanları görmek istiyorsak Erzurum’da olan ve Türkiye ya Dünya çapında tanınan bir marka oluşturulması lazım ki insanlar o markadan alış- veriş yapmak için gelsin. Bunlar dışında bizim kuyumculuk alanını turizme kazandırmak sadece bir hayal olur.” sözlerini kullandı.