Kırmızı ette yaşanan sıkıntıyı gidermek için gerçekleştirilen karkas et ithalatıyla birlikte büyükbaş hayvan kesimindeki düşüş, sakatat arzının azalmasına ve talebin karşılanamamasına yol açtı. Kasaplık hayvanlardan elde edilen karaciğer, böbrek, yürek, dil, dalak, işkembe, kelle ve tırnak gibi sakatat ürünleri, talebi karşılamayınca fiyatlar tırmanışa geçmeye başladı. Geçen yıl kilosu 5-8 lira aralığında satılan dana karaciğeri 20 liraya, 8-10 lira aralığında satılan kuzu karaciğeri ise 22-25 liraya yükseldi. Ciğerin kilosu karkas et ithalatı ile birlikte 16-19 lira aralığına kadar gerileyen dana kuşbaşını geride bıraktı.
Konuyla ilgili konuşan Hancı, Besici ve Sütçüler Odası Başkanı Sebahattin Bingöl, “İthalattan dolayı yerli kesim yok denecek kadar azaldı. Et ithalatıyla birlikte dışarıdan sadece gövde geliyor. Hayvanın sakatatları yurt dışında kalıyor. Erzurum’da da hayvan kesimi yapılmaz hale geldi. Erzurum’da günde sadece2-3 tane büyükbaş kesiliyor. Hayvan kesilmeyince de sakatat olmuyor. Kırmızı ete gücü yetmeyenler sakatat yönelince fiyatlardan arttı. Sakatat fiyatları kırmızı etin fiyatını yakaladı. Sıkıntı fiyatlarda kendini gösteriyor.” dedi.
UMUTLAR YAZA KALDI
Fiyatların düğün mevsiminin başlamasıyla düşmesini umduklarını söyleyen Bingöl, “Geçen yıla göre yüzde 100'den daha fazla artan fiyatların yaz mevsimiyle birlikte yüzde 40 civarında düşmesini bekliyoruz. Kış mevsiminde sakatat tüketimi artıyor. Yaz mevsiminde tüketim azalacağından, özellikle düğünlerin başlamasıyla artacak et tüketimi yerli hayvan kesimini artıracaktır. Hayvan kesiminin artmasıyla sakatat arzının yeniden yükseleceğini ve fiyatların düşeceğini umuyoruz.” diye konuştu.
FİYATLAR FAKİRİN SOFRASINI KÜÇÜLTTÜ
Fiyatların son durumunu açıklayan Bingöl, “Geçen yıl kilosu 5-8 lira aralığında satılan dana karaciğeri 20 liraya, 8-10 lira aralığında satılan kuzu karaciğeri ise 22-25 liraya yükseldi. Ciğerin kilosu karkas et ithalatı ile birlikte 16-19 lira aralığına kadar gerileyen dana kuşbaşını geride bıraktı. Yine Geçen yıla göre fiyatlarında artış yaşanan diğer sakatatlardan işkembenin kilosu 5 liradan 9 liraya, böbreğin fiyatı 4 liradan 8,5 liraya, kellenin fiyatı 4-7 liradan 20, dana zıpkının fiyatı 5 liradan 9 liraya yükseldi. Geçen yıl kilosu 5 liraya satılan dana yüreği 8 liraya, kuzu yüreği ise 7-8 liradan, 14 liraya yükseldi. Doğu bölgesinde en çok tüketilen 4 tırnağın fiyatı 10 TL’den 25 TL’ye çıktı.” şeklinde konuştu.