Son yıllarda Erzurum’da kültür varlıklarının onarılması ve gün yüzüne çıkarılması yolunda ciddi çabalar sarfediliyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Bu çalışmaların yerinde olduğunu ve hızlı bir şekilde devam edilmesi gerektiğini söyleyerek, yapılan çalışmalardan dolayı sanat tarihçilerin ve Erzurumluların mutlu olduklarını dile getirdi.
KÜLTÜR VARLIKLARININ CENNETİ ERZURUM
Erzurum’un kültür varlıkları bakımından önemine anlatan Yurttaş, “Erzurum kültür varlıkları bakımından zengin bir şehir. Burada özellikle Erzurum’un bir Türk yurdu olmasından sonra 3 önemli dönem geçildiği bilinmekte. Bunlar, Saltuklu Beyliği dönemidir. En eski eseler bu döneme dayanmaktadır. Bu dönemlere aittir. Kale, 3 kümbetler ve Ulu Camii vardır. Diğer bir dönem ise İlhanlı dönemi eserleridir. Bu dönemi Anadolu Selçuklu dönemi olarak gözükse de Anadolu Selçuklu döneminde yapılan bir eser yoktur. Bu döneme ise Yakutiye ve Ahmediye Medreseleri vardır. Son dönem ise Osmanlı dönemi almaktadır.” dedi.
TİCARETİN MERKEZİ ERZURUM
Yurttaş, “Erzurum gerçekten harplerle, istilalarla, göçlerle son derece nüfusu azalan bir şehirdir. Osmanlı’nın ele geçirdiği dönemlerde Erzurum’un 2 Binli rakamlara düştüğü söylenmektedir. Dolayısıyla şehrin mimarı çok önemli bir noktayı oluşturuyor. Erzurum’da bu gün mevcut olan kültür varlıkları Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. İstanbul’daki yapıların Erzurum’un şartların uygun olarak yapılmıştır. Bunlar içinde en önemlileri Lala Paşa Cami, Taşhan ve birçok kervansaray vardır. Ticaret merkezi olan Erzurum’da kervanlar için önemlidir. Bu kervanlar zanaatkârlarında gelir etmesini sağlamıştır. 30’un üzerinde zanaatkâr vardı. Erzurum aynı zamanda ilim şehirlerinin başında yer alıyordu. Çünkü pk çok ilim adamı yetişmiştir Erzurum’da. Bu durumda eserlerin fazla olmasına neden olmuştur. Yaklaşık 40 civarında medrese vardır.” şeklinde konuştu.
YURTTAŞ, KÜLTÜR VARLIKLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRDİ
Erzurum kültür varlıkları bakımından zengin dedik. Bu kültür varlıklarının geleceğe aktarılması bakımından da oldukça önemlidir. Bu son yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Yakutiye Belediyesi’nin bu konuda önemli çalışmaları olduğunu da gözlemliyoruz. Çevre düzenlemeleri, yeni yeşil alanlarının oluşturulması ve bu alanlar içeresindeki tescilli eserlerin yeniden restorasyonu, ayağa kaldırılması, yıkılan-yok alan bazı evlerin, konakların yeniden restüsyon denemeleri yapılarak düzenleme yapılması bizi sevindirmekte. Bunların hızlı yapılması için hızlı olmak gerekiyor. Malum Erzurum’da bu çalışmaların yapılacağı zaman kısa bir zamanı var. Bilhassa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından son yıllarda gerçekleştirilen camilerin yeniden restorasyonu bizler çok önemli. Çiftte Minareli Medrese’ de birkaç yıldır onarımda. Bu onarımda 2016 yılı başında bitmesini bekliyoruz. Yapılan çalışmaları bir sanat tarihçi ve Erzurumlu olarak sevinçle karşılıyorum. Bu çalışmalar geleceğe aktarılması ve turizme kazandırılması için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.