Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kasım ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da Kasım ayı ihracat rakamları Ocak ayına göre yüzde 100.8, Ekim ayına göre yüzde 29,3 oranında artış kaydetti. Kasım ayı ihracat değerleri on ayın rekorunu kırarak 4.4 milyon dolara ulaştı.
TİM VERİLERİ
Erzurum’dan bu yılın kasım ayında 4.4 milyon, yılın on bir ayında ise 33.6 milyonluk ihracat yapıldı.
İlden ocak’ta 2.2, şubatta 3.3, martta 2.4, nisanda 2.8, mayısta 2.6, haziranda 3.1, temmuzda 3.8, ağustosta 3, eylülde 2.9, ekimde 3.5 milyon dolar olmak üzere 11 ayda 33.63 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2012 yılının aynı döneminde ise 41.5 milyon dolarlık ihracat kaydedilmişti.
BÖLGESEL DEĞERLER
Kasım ayında KUDAKA sorumluluk Bölgesinde 5, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 20.1, Doğu Anadolu Bölgesinde 118,5 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi. Bu yılın ocak-kasım ayları arasında ise KUDAKA sorumluluk bölgesinde 36,5, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 210,5, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
ERZURUM’UN PAYI
Erzurum’un kasım ayı ihracat değeri KUDAKA sorumluluk bölgesinde yüzde 88,3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 22.2, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 3,78 olarak hesaplandı. İlin on bir aylık ihracat tutarı ise KUDAKA’da yüzde 92, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 16, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 2.9’luk pay edindi.
ERZURUM AYLIK DEĞİŞİM
Erzurum’da ekim ayı ihracatı, ocak ayına göre yüzde 100,8, şubata göre yüzde 32, mart ayına göre yüzde 81, nisana göre yüzde 54,9, mayıs ayına göre yüzde 72,3, haziran ayına göre yüzde 40,2, temmuz ayına göre yüzde 52, ağustos ayına göre yüzde 46.8, eylül ayına göre de yüzde 53,2, ekime göre de yüzde 29.3 oranında arttı.
BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI
TİM verilerine göre, 2013’ün Ocak-Kasım ayları dönemde Ağrı’da 48,8, Bingöl’de 8.5, Bitlis’te 3.4, Elazığ’da 235, Erzincan’da 2,7,Erzurum’da 33.9, Hakkari’de 267,3, Iğdır’da 174,3, Malatya’da 365,7, Muş’ta 39,8, Van’da 18.2 milyon dolar; Ardahan’da 426, Kars’ta 326, Tunceli’de 21 bin dolarlık ihracat yapıldı.
AYLIK BAZDA 13.8 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT REKOR GETİRDİ
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım'da elde edilen 13,8 milyar dolarlık ihracatın aylık bazda Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi.
TİM, Kasım ayı ihracat verilerini Tokat'ta düzenlenen basın toplantısında açıkladı. İhracatın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artışla, 13 milyar 797 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, "Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat tutarıdır. Böylelikle aylık ihracat rekorumuzu geliştirdik, tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.
Yılın 11 ayında toplam ihracatta ise yüzde 0,3 azalma hesaplandığını belirten Büyükekşi, Ocak-Kasım döneminde toplam 138 milyar 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini söyledi. Büyükekşi, "Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç net mal ihracatına baktığımızda ilk 11 aydaki birikimli artış performansımız yüzde 5,4 oldu. Son 12 aylık genel ihracatımız ise yüzde 0,2 azalarak, 150 milyar 942 milyon dolar oldu" diye konuştu.
OTOMOTİV İHRACATTA 2 MİLYAR DOLAR EŞİĞİNİ AŞTI
TİM Başkanı Büyükekşi, Kasım ayında en fazla ihracatı 2 milyar 77 milyon dolarla otomotiv sektörünün gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Bu sektörü hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Kasım ayında ihracatını en fazla artıran sektör, yüzde 33 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 27 ihracat artışı ile savunma ve havacılık sektörü ve yüzde 24 ihracat artışı ile de ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü izledi. İller bazında da en fazla ihracat yapan ilk 10 il bazında, ihracatını en fazla artıran il yüzde 93 artışla yine Sakarya oldu. Sakarya’yı yüzde 21 artışla Denizli ve yüzde 10 artışla İstanbul takip etti" dedi.
AB'YE İHRACAT ARTIŞI
Kasım ayında AB pazarındaki ihracat artışının sürdüğünü bildiren Büyükekşi, "AB’ye ihracatımız Kasım ayında yüzde 9 arttı. Kasım ayında Uzakdoğu ülkelerine yüzde 21, Ortadoğu’ya yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 6, Afrika’ya yüzde 4 ihracat artışı yakaladık. Kasım’da ön plana çıkan ülkeler Suriye (yüzde 349 artış), Bangladeş (yüzde 257 artış), Umman (yüzde 189 artış), Portekiz’e (yüzde 101 artış) ve Finlandiya (yüzde 100 artış) oldu. Norveç’e ihracat artışı da yüzde 95 olarak hesaplandı" diye konuştu.
Dünya genelinde ihracatın ilk 2 çeyrekteki yüzde 1 seviyesindeki artış performansını 3. çeyrekte yüzde 3,4’e çıkardığını kaydeden Büyükekşi, ithalat hızının da eksi değerlerinden sıyrılıp yüzde 2,6’lık artış hızına ulaştığına işaret etti. Dünya ekonomisi ve ticareti üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şöyle konuştu:
"Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı AB bölgesi de, bu trendi izleyen grup içerisinde yer alıyor. Bölge ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre binde 1 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre binde 4 daraldı. Ancak ekonomideki daralma gittikçe azalıyor. Bir diğer ifadeyle Euro Bölgesi resesyondan çıkış belirtileri sergiliyor. İlk 2 çeyrekte ithalat daralması yaşayan bölge, 3. çeyrekte yüzde 3 oranında artışla ithalatına ciddi bir ivme kazandırdı. Bölgede talebin canlandığını gösteren bu gelişme, Türkiye ihracatının geleceği açısından da oldukça umut verici. Sonuç olarak başta AB olmak üzere global anlamda yaşanan beklenti iyileşmeleri ve artan ithalat, dış talep koşullarının giderek olumlu hale geldiğini gösteriyor. ABD Merkez Bankası’nın öne çıkan Başkan adayı Janet Yellen ise, 2014 yılında parasal genişlemeye devam edileceğinin sinyallerini veriyor. Esasında tüm bu bilgiler, ABD başta olmak üzere küresel talepteki güçlü toparlanmayı önkoşul olarak görüyor. Dolayısıyla her halükarda genel dış ticaret talebinin 2014 yılında daha pozitif olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz hafta İran’la ilgili yaşanan gelişmelerin de ihracatımıza pozitif katkı yapacağına inanıyoruz. 2014 yılından da bu yüzden daha umutluyuz."
“ÇİN'İN REFORMLARI OLUMLU YANSIYACAK”
Çin'in yeni nesil reformlar ile piyasa ekonomisine geçişi hızlandırdığını anlatan Büyükekşi, "Bankacılık, emek piyasası ve kur rejiminde daha esnek uygulamalar, daha gerçekçi fiyatların oluşmasını sağlayacak. Yuanın değerlenmesinin Türkiye’nin rekabetçilik gücünü ve ihracatta birim fiyat avantajını artıracağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl dünya ekonomisinin yüzde 3 büyümesini bekliyoruz. AB ve Euro Bölgesi dâhil özellikle gelişen ülkelerin daha yüksek büyüme oranlarına erişeceğini düşünüyoruz" dedi.Büyükekşi, pazarlar üzerine yaptığı değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"Yakın ve komşu pazarlarımız arasında yer alan Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin yüzde 3,4, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yüzde 3,6, Sahra Afrika’sının yüzde 6 büyümesini ve bu büyümenin komşu ülkelerimizle olan ticarete pozitif yansımasını bekliyoruz. Türkiye’nin 8 komşusuyla yaptığı ihracat son 10 yılda 13 kat arttı. 2 milyar dolardan 28 milyar dolara geldi. Buradan aldığımız güçle ve bölgesel risklerin de azalmasıyla 2014 yılında komşularımıza yaptığımız ihracatın güçlenerek artmaya devam edeceğine inanıyoruz."
“CARİ AÇIĞIN ÖNEMLİ NEDENİ ALTIN”
Cari açığın ilk 9 ayda yüzde 27 artarak 49 milyar dolara yükseldiğine değinen TİM Başkanı Büyükekşi, cari açıktaki genişlemede, ağırlıklı payı altın ithalatında yaşanan büyük artışlar ve altın ihracatındaki düşüşlerin oluşturduğunu söyledi. Büyükekşi, "Özellikle altın ve enerji hariç tutulduğunda cari açığın çok daha düşük seviyelerde olduğu gözleniyor. Bu bağlamda Merkez Bankası da, altın ticareti çıkarıldığında cari açığın ılımlı iyileşmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Bizler 2014 yılı ile beraber altın rakamlarındaki normalleşme ile birlikte cari dengenin daha iyi bir tablo çizeceğini öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.