Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi ile Sosyal Daire Başkanlığı tarafından; “Milli Mücadelede İlkler Şehri Erzurum” konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Selami Kılıç ve Doç. Dr. İ. Ethem Atnur ile Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Aslan konuşmacı olarak katıldı.
ERZURUM’A YÖNELİK İŞGAL HAREKETLERİ
Panelin açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selami Kılıç, Erzurum’un çeşitli dönemlerde yaşadığı işgal hareketleriyle ilgili olarak anlatılması gereken çok şey bulunduğunu söyledi. Sıcak denizlere inmek isteyen Rusya’nın, stratejik öneme sahip olan Erzurum’u, bu amaçla birkaç kez işgal ettiklerini kaydeden Kılıç, üç kez Rus işgali altına giren şehrin, bu nedenle önemli bir tarihi geçmişe sahip olduğunu ifade etti.
ERZURUM TARİHE DAMGA VURAN ŞEHİR
Aynı zamanda panelin moderatörü olan Prof. Dr. Kılıç, panelin düzenlenmesindeki amacın, hem de 12 Mart gibi anlamlı bir günde, Erzurum’un taşıdığı öneme işaret etmek olduğunu kaydederek, “Erzurum, tarihin her döneminde ayrı bir öneme haiz olmuştur” dedi.
Panelin diğer konuşmacılarından olan Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Aslan, Erzurum’un işgal dönemleri nedeniyle yaşadığı göç hareketlerine değindi.
RUS İŞGALİ
Erzurum’un, Ruslar tarafından ilk kez 8 Temmuz 1829 yılında işgal edildiğini ve bu işgalin 3 ay sürdüğünü hatırlatarak, ikinci işgalin ise, Osmanlı-Rus Harbi’nin yapıldığı 1877-1878 yılları arasında yaşandığını belirtti. Rusların Erzurum’u üçüncü kez işgal ettikleri tarihin ise, Şubat 1916 olduğuna işaret eden Aslan, her işgal döneminin Erzurum için yeni göçlerin kapısını araladığını ifade etti. Erzurum’un en fazla nüfus kaybı yaşadığı dönemin, üçüncü işgalin gerçekleştiği 1916’lı yıllar olduğunu vurgulayan Aslan, “Bu işgalden sonra Erzurum adeta bir köy görüntüsünü almış, şehir hem nüfus, hem de fiziki görüntü açısından büyük zarar görmüştür” diye konuştu.
ERMENİLER 518 BİN TÜRKÜ KATLETTİLER
Ermenilerin, Erzurum’da 518 bin kişiyi katlettiklerini dile getiren Aslan, bu işgalin 12 Mart tarihine kadar sürdüğünü belirterek, “Erzurum halkı işgal sırasında Ordu, Kastamonu, Ankara, Sivas, Maraş ve Niğde civarlarına göç ettirilmiş, hastalıkların da etkisiyle nüfus kaybının hat safhaya çıktığını anlattı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İ. Ethem Atnur ise, Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı il olan Erzurum’un, aynı zamanda ‘ilk’ler şehri olduğunu dile getirdi.
Atnur, “Milli Mücadele meşalesi Erzurum’da yakılmıştır. İzmir’in işgal edilmesine ilk protesto Erzurum’dan gösterilmiştir. M. Kemal Atatürk, nüfusunu Erzurum’a aldırtmıştır ve ilk kez Erzurum’dan milletvekili seçilmiştir” dedi.